Demir yolu üreticileri, eski üniversal tezgahlarının yerine aynı fonksiyonları yerine getirebilen, büyük parçaları hassas şekilde ve hızlıca işleyebilen, böylece hem kalite düzeyini artıran hem de enerji tasarrufu sağlayan tezgahlara yatırım yapıyor. ST Makina Dergisi olarak Haziran sayımızda “Demir Yolu Sanayi” kapak konumuz kapsamında, Türkiye’nin alanındaki en önemli kuruluşlarından TÜLOMSAŞ’ın yakın dönem yatırımlarını ve üzerinde çalıştığı projeleri ele aldık.

Dizel hidrolik, dizel elektrikli, elektrikli, hibrit lokomotif, yük vagonu, cer motoru, boji, tekerlek takımı, dizel motor üretimi ile bakım ve onarım faaliyetleri üzerine yoğunlaşan TÜLOMSAŞ, son dönemde önemli bir tezgâh yatırımına imza atarak, 12 adet eski üniversal tezgâhın fonksiyonunu yerine getirebilen ve lokomotiflere ait büyük ve kritik alt parçaları hassas olarak işleyebilen, çok amaçlı işlem yapabilen CNC işleme tezgâhını bünyesine kattı. Tezgâh yatırımı ile kalite düzeyi artırılırken, işçilik ve enerji yönlü verimlilik sağlayan şirket, bir dizel motor gövdesinde işleme süresini de yüzde 90 oranında düşürmeyi başardı. 

Şirketin Ar-Ge merkezi tarafından başlatılan TÜLOMSAŞ Locomotive Monitoring System (TÜLOMSAŞ Lokomotif İzleme Sistemi - TLMS) yatırımı ile şirket, Lokomotif Araç Kontrol Ünitesi’nden alınan, ilgili alt sistemlere ait 300 civarında veriyi makiniste aktarırken, kestirimci bakım konusunda önemli avantajlar elde etti. 
Detaylara ve demir yolu konusunda yenilikçi çözümleriyle öne çıkan markaların içeriklerine kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz. 

***

Gelelim makina sektörünün gündemine.. 

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu yaklaşık 400 firmayla yaptıkları anketin sonuçlarını paylaştı. Karavelioğlu, “Sonuçlar, Nisan ayında normal üretimi süren fabrikaların oranının sadece yüzde 21 olduğunu gösteriyor. Her 10 firmadan 9’u elindeki işleri bir ila üç ay içinde tamamlayacağını belirtiyor; sonrası için işleri yok. İyi başladığımız bir yılda frene basmak zorunda kaldık ama doğru hamlelerle yeniden hız kazanabiliriz. Desteklerin sektörlere göre değil, firmaların ihtiyaçlarına göre dağıtılmasının daha efektif ve adilane olacağına inanıyoruz.” diyor.

Bir an önce normalleşebilmek dileğiyle, sağlıklı günler….