Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan altıncı sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü, 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artarak 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu artışın arkasındaki faktörleri ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.

MAYIS AYI VE İLK BEŞ AY İHRACAT RAKAMLARI

İDDMİB’in açıkladığı verilere göre, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün Mayıs ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 1,2 milyar dolara ulaştı. Ocak-Mayıs dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 düşüşle 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, genel ihracattan yüzde 5,4 pay alarak sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren altıncı sektör oldu.

Kalekim’in 2024 Yılının İlk 6 Ayındaki Net Dönem Kârı 315,5 Milyon TL Oldu Kalekim’in 2024 Yılının İlk 6 Ayındaki Net Dönem Kârı 315,5 Milyon TL Oldu

Isci Q S8 A Cover

ALT SEKTÖR PERFORMANSLARI

Mayıs ayında Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün alt sektörlerinde ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Alüminyum: %4,78 artış ile 471,27 milyon dolar
  • Yapı Malzemeleri: %7,06 artış ile 2,7 milyar dolar
  • Genel Mutfak: %6,2 artış ile 550 milyon dolar
  • Metal Ambalaj: %0,6 azalış ile 49,5 milyon dolar
  • Armatür: %7,33 artış ile 382 milyon dolar
  • Hırdavat: %9 artış ile 1,1 milyar dolar
  • Bakır: %22,15 artış ile 229 milyon dolar
  • Döküm: %3,20 artış ile 1,05 milyar dolar

DÖVİZ KURUNUN ETKİLERİ

Çetin Tecdelioğlu, döviz kurundaki dalgalanmaların ithalat maliyetlerini ve sektörün genel maliyet yapısını nasıl etkilediğini vurguladı. Tecdelioğlu, “Ham madde olarak yurtdışına bağımlı olan sektörler, emtia piyasalarındaki değişimlerden doğrudan etkileniyor. Demir gibi ana ham madde fiyatlarındaki dalgalanmalar, sektörün maliyetlerini ve kar marjlarını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle, döviz kurlarındaki istikrarın sağlanması ve maliyetlerin kontrol altında tutulması, sürdürülebilir ihracat için kritik öneme sahip” dedi.

Sanayi Celik Aa 1780128

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR

Son dönemde Türkiye'de ihracat konusunda yeni yaklaşımların ve perspektiflerin öneminin arttığını belirten Tecdelioğlu, “Ham madde ve emtia fiyatlarındaki artış, finansman zorluklarına ve işletme sermayesi darlığına neden oluyor. Yüksek faizler ise ciddi kâr erozyonuna yol açıyor. İhracatın sürdürülebilir büyümesi için rekabetçiliği ve üretim altyapısını güçlendirecek uzun vadeli stratejilere odaklanmalıyız” dedi.

İHRACATÇILARDAN DESTEK ÇAĞRISI

Tecdelioğlu, üretici-ihracatçı firmaların ekonomi yönetiminden beklentilerini dile getirerek, “SGK ve muhtasarlarda öteleme, düşük faizli ihracat taahhütlü ve kefalet koşullu özel kredi paketi desteği, belirli harç ve vergilerden muafiyet gibi teşvikler, rekabet gücümüzü artıracak ve ihracatımızı destekleyecektir” dedi.

PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ VE JEOPOLİTİK ETKİLER

Türkiye'nin ihracatının artan jeopolitik gerilimlere rağmen istikrarlı bir şekilde devam etmesinin, ülkenin ekonomik direncini ve dış ticaretteki çeşitliliğini gösterdiğini belirten Tecdelioğlu, “İsrail-Filistin ve Rusya-Ukrayna çatışmalarının yarattığı bölgesel istikrarsızlık endişelerine rağmen, Türkiye'nin ihracatı hız kesmeden devam ediyor. Bu, ülkenin ekonomik yapısal gücünü yansıtıyor” dedi. Tecdelioğlu, iş dünyasının ve ihracatçıların pazarlardaki değişimlere hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneğinin ve alternatif pazarlar arama kabiliyetinin de bu başarıda önemli rol oynadığını ekledi.

Aw880880 01

2024 HEDEFLERİ VE STRATEJİLERİ

Tecdelioğlu, 2024 yılında da milli katılım organizasyonları, alım heyetleri, sektörel ticaret heyetleri ve çeşitli projelerle ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirtti. “Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yeniden rekabet gücü kazanmak için ekonomi yönetimimizden üretici-ihracatçıya özel teşvik ve destekler bekliyoruz” dedi.

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olmaya devam ediyor. Sektör, zorlu piyasa koşullarına rağmen ihracatını artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürüyor.

Editör: Mustafa Kılıç