Demir Çelik fabrikaları, yüksek sıcaklık ve toz başta olmak üzere zor fiziki şartlar altında sürekli çalışılan, duruşa tahammülü olmayan ve yoğun enerji tüketimi sebebiyle ciddi üretim programlarıyla yönetilmesi gereken tesislerdir. Bu tesislerdeki üretimin çıktılarının, başta otomotiv ve savunma gibi kritik öneme sahip sektörlerde kullanıldığı düşünüldüğünde; kontrol sistemlerinden, ölçüm teknolojileri ve emniyet çözümlerine kadar otomasyon nimetlerinden en yüksek düzeyde faydalanmanın, demir çelik sektörü için ne kadar önemli avantajlar sağladığı da ortaya çıkıyor. Bu ay, zorlu şartlarda otomasyon teknolojilerinden yararlanarak katma değerli üretime odaklanan “demir çelik” tesislerine yönelik otomasyon yatırımlarını ve uygulamalarını inceledik.

Türkiye’nin yeni demir çelik oyuncusu Yıldız Demir Çelik’le kapak bölümünde yaptığımız fabrika ziyareti çalışmasında, devreye aldığı soğuk haddeleme hattıyla ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu kaliteli yassı sac üretimine odaklanan markaya konuk olduk. Çevre ve insan sağlığına duyarlı, son teknolojik imkânlara sahip olan tesis, geri kazanılmış suyu kullanarak üretim yapıyor. Demir-çelik sektörünün en büyük maliyetlerinden birinin enerji olduğundan hareketle dizayn edilen fabrikada enerjinin bir bölümü, çevre dostu teknolojilerle öz kaynaklardan üretiliyor. Yerlerde toz dahi olmayan yeni nesil fabrikadaki teknolojilere ve otomasyon yatırımlarına içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

***

Bu ay Makina İmalat Sanayi bölümünde yer verdiğimiz Karabudak Makine fabrikasına otomasyon partneri GMT Endüstriyel ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ziyarette, Genel Müdür Emrullah Karabudak, Internet üzerinden GMT marka PLC’ye bağlanma ve PLC’yi kontrol edebilme özelliğinin kaliteli üretim adına sistemli bir altyapı oluşturmaya olanak sunduğunu kaydetti.

***

“Dosya” bölümünde üretim süreçlerinde kullanılan otomasyon ürün ve uygulamalarından, “Emniyet Çözümleri, HMI- Endüstriyel PC ve Test-Ölçüm” alanlarındaki en son teknolojik gelişmeleri inceledik. 

Keyifle okumanız dileğiyle…