Basınçlı hava sistemleri alanında üç kuşaktır faaliyet gösteren Yiğittaşlar, farklı sektörler için özel projeler geliştirmeye devam ediyor. Son olarak beyaz eşya üreticisi için yaptıkları enerji verimliliği ölçümleri neticesinde kurutucu değişimi kolektör dizaynı ve boru çaplarının büyütülmesi, tank kapasitelerinin büyütülmesi, debimetre dewpoint sensörleri ve enerji analizörlerinin montajı çalışmalarını gerçekleştirdi. Fabrika basınç farkı düşümü sağladı ve yılda 70 bin euro üzerinde elektrik tasarrufu elde etti. Projenin geri dönüşü ise bir yıl gibi kısa bir sürede gerçekleşti. 

Yiğittaşlar firmasının yeni dönem hedefleri ve hayata geçirdikleri projeleri konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Yiğittaşlar Teknik Satış Şefi Osman Yıldırım, “2023 yıl sonu hedeflerimizi daha çok müşteriye ulaşarak 2022 yılına göre daha fazla enerji tasarrufu sağlayarak gerçekleştireceğiz. Bu hedefimize ulaşmamıza çok az kaldı. Aslında her sene bir önceki seneye göre daha fazla müşterimize çözüm ortağı olup daha da fazla basınçlı havada enerji tasarrufu sağlamak bizleri mutlu ediyor” dedi. 

Yiğittaşlar, basınçlı hava konusunda endüstriyel tesislere önemli çözümler sunuyor. Bu noktada ürün gruplarınızdan ve çözümlerinizden bahsedebilir misiniz? 

Kısaca basınçlı havadan bahsetmek gerekirse, sanayide kullanılan en pahalı enerjinin basınçlı hava enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. İşletmeler, elektrik su doğalgaz gibi kullanımlarını ölçerken basınçlı havayı ölçmemektedir. Aslında basınçlı hava enerjisi en pahalı enerjidir. Şöyle ki işletmelerde yoğun olarak kullanılan kompresörler yapısı gereği tükettiği enerjinin sadece yüzde 15 ini basınçlı hava enerjisine dönüştürebilmektedirler. 100 kw/H’lik bir kompresörün bir işletmeye sadece yıllık enerji maliyeti 2.190.000 TL’dir bununda ısı enerjisi olarak atmosfere atılan kısmı da 1.861.500 TL’dir. Bu yüzden basınçlı havanın ölçülmesi ve basınçlı havadan tasarruf çok çok önemlidir. Enerji verimliği çalışmaları – tasarrufta ölçüm ile başlar

En önemli tasarruf yöntemi, hava kaçaklarının önlenmesidir. Basınçlı havanın endüstriyel tesislerdeki tasarruf potansiyeli nedir? 

İşletmelerin yapısına sektöre göre değişiklik göstermektedir. Sanayide Kullanılan basınçlı havanın yüzde 30 ila yüzde 50’si basınçlı hava kaçaklarına gitmektedir. Kaçak tespit cihazımız ile en gürültülü ortamlarda bile kaçakları tespit etmek çok kolaydır. Ortamdaki gürültü kaçak tespit cihazı tarafından izole edilerek sadece ultrasonik ses çıkaran kaçakları rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Örneğin bir işletmede yaptığımız basınçlı hava kaçak tespit çalışması sonucunda, kaçaklarında onarılıp giderilmesiyle 75 kW/h’lik bir tasarruf sağladık. Geçtiğimiz haftalarda yurtdışındaki bir işletmede ekibimle beraber yaptığımı bir çalışmada 250 adet kaçak tespit ettik ve bunun işletmeye yıllık maliyeti de 300 bin$ olarak hesapladık. Kaçakların yüzde 90’ı pnomatik hortum şartlandırıcı regülatör ve bağlantı elemanlarında olmaktadır. Önüne geçmenin en önemli şartı kaliteli ürün kullanmak ve kaçak tespitini düzenli aralıklarla yapmaktadır. Bursa’da enerji verimliliğine çok önem veren bir işletmede kaçak tespit cihazımızdan 10 adedin üzerinde kullanılmaktadır.

Sektöre sunduğunuz ürünlerinizden bahsedebilir misiniz? Özellikle bu yıl hangi ürün grupları üzerinde yoğunlaştınız? 

Bu yıl özellikle yoğun olarak tedarik ettiğimiz ürünlerin başında Kaçak tespit cihazlarımız ve Basınçlı hava debimetrelerimiz yer alıyor. Enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak en kolay tasarruf edilen noktalarda kaçakların tespiti ve giderilmesi geliyor. Sonrasında işletmeler basınçlı hava üretim ve tüketimlerini görmek adına debimetrelerimizi yoğun olarak tercih ediyorlar. Sadece ölçerek bile basınçlı havada tasarruf etmek mümkündür. Örneklendirirsek birden çok kompresör kullanan bir işletme kompresörlerin verimliliğini ölçerek verimli kompresör çalıştırılıp verimsiz kapatılarak tasarruf sağlanması mümkündür. 

ATLAS COPCO İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ATLAS COPCO İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hitap ediyorsunuz? Bu yıl özellikle yoğunlaştığınız alanlar oldu mu? 

Demirçelik, Otomotiv, Tekstil, Gıda, Ambalaj, Petrokimya ve Kimya, Enerji, Cam, Çimento, İlaç, Medikal, Makine Üreticileri, Kompresör Üreticileri, Beyaz Eşya, Otomotiv Yedek Parça Üreticileri, Ağaç sanayisi, Gemi ve Yat üreticileri, Tersaneler kısaca aklınıza gelebilecek bütün sektörler ile neredeyse çalışmaktayız. 

Son dönemde hayata geçirdiğiniz bir projeden bahsedebilir misiniz? Siz projenin hangi noktasında devreye girdiniz ve nasıl sonuçlar elde ettiniz? 

Sizlere 2 büyük projemizden bahsetmek isterim.

Bir beyaz eşya üreticisinde yaptığımız enerji verimliliği ölçümleri sonucunda, kurutucu değişimi kolektör dizaynı ve boru çaplarının büyütülmesi, tank kapasitelerinin büyütülmesi, debimetre dewpoint sensörleri ve enerji analizörlerinin montajı ile sağladığımız basınç farkı düşümü ve elektrik tasarruf miktarı yılda 70 bin euro üzerinde olmuştur. Bu yatırımın geri dönüş süresi ise 1 yıl gibi kısa sürede gerçekleşmiştir. İzleme sisteminin kurulumunda, ölçüm ve raporlama konusunda bizzat aktif olarak bu projede rol aldım

Türkiye’de ve yurtdışında birçok üretim tesisi olan bir üreticinin basınçlı hava izleme sistemi kurulumu projesinde de proje yöneticisi olarak sahada 2 yıl gibi uzun bir süre çalıştım. Projenin neredeyse tüm aşamalarında görev yaptım. Bu izleme sistemi kurulum projesi sonrasında Türk üreticimiz milyonlarca lira tasarruf etmiştir.

Uygulama örneği konusunda bizimle paylaşabileceğiniz başka projeler var mı? 

Kaçak tespit çalışmaları ve enerji verimliliği projesi yaptığımız her firmaya aslında tasarruf ettiriyoruz. Ölçüp farkında olmaya başladıkça kayıp ve kaçakları görmeye başladıkça firmalar yöneticiler tasarruf çalışmaları konusunda daha istekli oluyorlar. Alüminyum üreticilerinde, tekstilcilerde otomotiv yedek parça üreticilerinde izleme sistemlerimiz bulunmaktadır.

Bir ağaç sanayindeki müşterimizde eski tip basınçlı hava kurutucularını invertörlü ve enerji tasarruflu kurutucular ile değiştirerek büyük tasarruflar sağladık, buradaki yatırım geri dönüş süresi de 2 sene altındaydı. 

Doğru ekipman seçimi oldukça önemli bir konu. İşletmeler ekipman seçiminde hangi konulara dikkat etmeli? 

Doğru ekipman seçimi enerji verimliliği çalışmaları kadar önemli bir konudur. Yanlış ve düşük kapasiteli ihtiyaca cevap veremeyecek ürünler seçmek aslında paranızı çöpe atmak demektir. Kompresör kurutucu ve filtre seçiminde çok büyük kapasiteli bir kompresör seçmek enerji tüketimi açısından firmaya zarar ettirebilir. Düşük kapasiteli bir kompresör seçmek, keza olması gerekenden daha düşük çaplardaki basınçlı hava borulamaları, düşük tank kapasiteleri de işletmelerde istenmeyen duruşlara neden olabilecek ve buda büyük üretim kayıplarına yol açabilecektir.

Yağlı vidalı bir kompresör ile işletilebilecek bir tesiste yağsız vidalı kompresör seçmek yatırım maliyetlerini artıracaktır. Değişken tüketime sahip bir işletmede invertörlü kompresör ve kurutucu seçmemekte elektrik tüketimlerini artıran önemli unsurlardandır. 

Kalıcı izleme sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu sistemlerin düzenli takibi ve raporlanması sonucunda elde edilen avantajlar nelerdir? 

Kalıcı izleme sistemlerinde, kompresör çıkışlarına ve anahtarlara yani üretim dağılımlarına basınçlı hava debimetreleri, kolektörlere çiğlenme sensörleri, kurutuculara basınç fark sensörleri, kompresör dairelerine ortam sıcaklık ve nem sensörleri ve kompresörlere enerji analizörleri montajı yaparak her girdi ve çıktının ölçülmesini sağlıyoruz.    

Bu sayede kompresörlerin verimli çalışıp çalışmadığını, çıkış sıcaklarının normal olup olmadığını, kurutucuların görev yapıp yapmadığını, filtrelerin kirliliklerini, ortamın yeteri kadar serin olup olmadığını ve basınç dalgalanmaları olup olmadığını görüp, anında müdahale edilebilir bir basınçlı hava sistemi elde etmiş oluyoruz. Böylelikle basınçlı hava sistemi kaynaklı duruşların önüne geçerek üretim kaybını önlemiş oluyoruz.

2023 yıl sonu hedefleriniz nelerdir? 2024 yılıyla ilgili iş gündeminizi nasıl belirlediniz? 

2023 yıl sonu hedeflerimizi daha çok müşteriye ulaşarak 2022 yılına göre daha fazla enerji tasarrufu sağlayarak gerçekleştireceğiz. Bu hedefimize ulaşmamıza çok az kaldı. Aslında her sene bir önceki seneye göre daha fazla müşterimize çözüm ortağı olup daha da fazla basınçlı havada enerji tasarrufu sağlamak bizleri mutlu ediyor. Bunu da tuttuğumuz kayıtlarla kolayca raporlayabiliyoruz. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak tasarruf ettirdiğimiz her lira bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bu doğrultuda da çalışmalarımıza devam edeceğiz.