Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, Türkiye 28,2 milyon adetlik üretimiyle Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise Çin’den sonra en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor. Sektör üretiminin yüzde 75’ten fazlasını ihraç ediyor. Sektör, doğrudan 60 bin ve dolaylı olarak da 600 bin kişiye istihdam sağlıyor.Otomotiv ile birlikte Türk sanayinin önde gelen sektörlerinden olan beyaz eşya yurt içinin yanı sıra yurt dışında da markalarıyla adından söz ettirmeyi başarıyor. Bu bağlamda son olarak Arçelik, Romanya’nın ardından Hindistan’da da Tata Grubu’nun Voltas firması ile birlikte robotların ve AGV’lerin çalıştığı beyaz eşya fabrikasını geçtiğimiz ay hayata geçirdi.

• • •

Beyaz eşya ana ve yan sanayinde; kaynak, montaj, pres besleme, boya, bileme, çapak alma, makina besleme, ürün toplama ve yerleştirme gibi pek çok uygulama robotlarla verimli, kolay, güvenilir, kaliteli ve standart hale geliyor. 

sürdürülebilirliğinin yanı sıra global arenada önemli başarılar elde edilmesinde hiç kuşkusuz robotların payı büyük. 
Beyaz eşya sanayinin geleceğine baktığımızda da elbette gündem maddelerinin başında dijitalleşme geliyor. Sektör, yapay zeka, kolaboratif ve mobil robotlar, nesnelerin interneti, büyük veri, bulut bilişim gibi teknolojileri iş modellerine entegre ediyor. Yatırımların odaklandığı nokta ise, sektörün geleceği açısından kritik önem taşıyan akıllı ev konseptleri ve bağlanabilirlik. Yakın gelecekte beyaz eşyaların daha akıllı hale geleceği gerçeğinden yola çıkarak, hangi ürünün son kullanma tarihinin yaklaştığı, hangi ürünün azaldığı ya da beyaz eşyanın bakım zamanının geldiği gibi birçok bilgiye uzaktan erişebileceğimiz öngörüler arasında bulunuyor.

• • •

Sektör profesyonellerinin, robotlu otomasyon alanındaki yenilikçi çözüm ve uygulamalarını Mart 2020 sayımızın içeriğinde yer verdik.

Yazımı yine bizden bir haberle bitirmek istiyorum. Endüstri Medya bünyesinde bulunan ST Endüstri Radyo, karasal yayın ağını genişletmeyi sürdürüyor. İstanbul, Gebze, Kocaeli, Yalova, Bursa, Manisa ve İzmir’den sonra şimdi de Balıkesir’de 106.6 frekansından yayınlarına başladı. Böylelikle İstanbul’dan İzmir’e seyahat ederken aracınızda kesintisiz olarak ST Endüstri Radyo’yu dinleyebileceksiniz. Ayrıca radyomuzun web adresinin yanı sıra dijital platformlardan, IOS ve Android uygulamalarından da dinlenebildiğini hatırlatalım.