Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, sektörün güncel verileriyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Asansör sektörü genel itibarıyla aksam üretimi, asansör tasarımı ve montajı ile asansör bakım ve onarımı gibi üç ana kolda faaliyet göstermektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre 3 bine yakın montaj, bakım ve aksam üreten firma faaliyet göstermekte, idari personelle birlikte 30 bin civarında istihdam yaratmaktadır. Bununla birlikte Türkiye’de bugün faaliyette olan 600 bine yakın asansör olduğu ve her yıl sayısı 40 bin civarında yeni asansörün tesis edildiği bilinmektedir. Türk asansör sektörünün faaliyet alanı dikkate alındığında, üretilen binaya göre yıllık montaj sayısı, belgelendirme hizmetleri, periyodik kontrol hizmetleri, aksam üretimi, bakım ve servis hizmetleri genelinde yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyelerinde bir ciroya sahip olduğu düşünülmektedir.”

Aksam üretimi, asansör tasarımı ve montajı ile asansör bakım ve onarımı ana kollarında faaliyet gösteren Türk asansör sektörü, 2020 ihracatını bir önceki
yıla göre 20,5 milyon dolar artırarak 250 milyon dolara çıkardı. 134 milyon dolar cari fazla veren sektör, pandemi ve bağlantılı olduğu inşaat sektörünün dalgalanma süreci nedeniyle zor zamanlar yaşasa da, 2021 yılının ikinci yarısına iyimser bakıyor. Aşılanmanın artması ve bağlantılı olduğu sektörlerin
hareketlenmesiyle beraber yılın ikinci yarısında beklentileri karşılamayı umut ediyor. Sektörün bu doğrultuda en büyük destekçisi de üretimde kullandığı
robotlar. Üretim sürecini ivmeleyen, istenilen standartlarda ve kaliteli bir üretime imkan veren robotlar, aynı zamanda çalışanların sağlığını da koruyor.
Dahası çalışanların monoton ve tehlikeli işler yerine daha nitelikli, becerilerini kullanabilecekleri alanlara yönelmelerine de olanak tanıyor.
***

Haziran sayımızda “Asansör Sanayi”ni kapağımıza çıkardık. Bu bağlamda Ankara merkezli Yükseliş Asansör firmasının üretimde kullandığı robotları ve sağladığı faydaları, firmanın Dış Ticaret ve İş Geliştirme Uzmanı Korhan Köse anlattı.

Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da robotik sektörünün profesyonelleri ürün ve çözümlerini, firmalarında yaşanan gelişmeleri paylaştı.

Sağlıklı bir ay geçirmeniz dileğiyle... Keyifli okumalar...