AYSAD Başkanı Sefa Targıt’ın paylaştığı verilere göre, günde yaklaşık 1,5 milyar insanın kullandığı dünyada 15 milyon asansör faaliyette iken, Türkiye’de ise günde 50-60 milyon kişinin kullandığı 600 bin civarında faal asansör bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’nün Asansör Sektör Raporu’nda sektöre dair üç kritik nokta dikkati çekiyor: Yurt dışında iş yapan Türk firmalarındaki artış, uluslararası yönetmelik ve standartlara uyum ile rekabet gücünün arttırılması ve aksam ihracatında rekabet gücünün yüksek olması.

Özellikle Covid-19 ile birlikte, asansörlerde hijyenin daha da önem kazanmasıyla harekete geçen üreticiler, akıllı teknolojilere yönelmiş durumda. Halihazırda Ar-Ge ve inovasyona odaklanan firmalar, bu doğrultuda virüs bulaşma riskini en aza indirmeye yardımcı temassız çağrı sistemiyle çalışan asansörlerden bakteri ve mikrop oluşumunu engelleyen çözümlere, kendi kendini temizleyen kabinlerden buton yerine hologram teknolojilerine sahip asansörleri gündemlerine aldı. Söz konusu teknolojilerin sorunsuz, standart, hızlı ve çalışan sağlığı gözetilerek üretilmesinde ve sektör raporunda belirtilen kritik noktalar baz alındığında robotların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

***

Haziran sayımızda kapak konumuz asansör sanayi dahilinde Yükseliş Asansör Dış Ticaret ve İş Geliştirme Uzmanı Korhan Köse, sorularımızı yanıtladı. Köse, robotik sistemlerin üretimlerine kazandırdıklarını, robotlarla elde ettikleri verimi anlattı. Sektör temsilcileri, dosya konumuz “Görüntü İşleme”nin endüstride fabrikalarda, üretimde ne denli önemli olduğunu ve sağladığı avantajların yanı sıra bu kapsamda sundukları çözümleri paylaştılar.

***

ST Endüstri Medya, ücretsiz servislerine bir yenisini daha ekledi ve “yeni bir iş ağı” olarak tanımladığı Endüstri Forum’u hizmete açtı. Endüstri Forum’da oluşan içerikler sosyal medyadaki gibi akışta kaybolmuyor; radyoda haber, dergilerde söyleşi olarak yayınlanıyor. Ardından Araştırma Dosyaları hazırlanıyor ve internet arama motorlarında indekslenerek sürekli okunmaya devam ediyor.

Sadece endüstriye yönelik içeriklerin yer aldığı forumda kişiler bir araya gelerek bilgilerini, deneyimlerini, yeni ürünlerini, doğrularını, yanlışlarını ve sektörleri ile ilgili güncel gelişmeleri paylaşıyor. 

Tüm okuyucularımızı “Endüstri Forum” platformumuzda buluşmaya, tartışmaya ve endüstriyi konuşmaya davet ediyorum.