Ağır sanayi endüstrisine otonom taşıma araçları ve manuel transfer araçları tasarlayarak üreten FADA Mühendislik, sektöre girdiği 2021 yılından bu yana hızlı bir büyüme ivmesini yakalayarak yalnızca yerelde değil uluslararası pazarlarda da yüzde 50’lik bir ihracat oranına ulaştı.
AGV üretiminin yanı sıra ASRS sektöründe de faaliyet gösteren FADA’nın marka olarak yeni ama çok hızlı büyüyen bir marka olduğunu söyleyen FADA Mühendislik Genel Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, "Pazar payımızı bu denli hızlı bir şekilde büyütmemizin nedeni, hem bizim sektör deneyimiz hem de personellerimizin deneyimli olması. Buna ilave olarak da pazarlama konusunda da deneyim sahibi olmamız. Bu sayede hızlı bir şekilde endüstride ciddi bir ciro yapar hale geldik." dedi.
AĞIR SANAYİYE YÖNELİK ARAÇLAR
Üretimlerini yaptıkları ağır yük AGV sistemlerinin hitap ettiği çalışma alanları ve endüstrilere yönelik bilgiler paylaşan Akyüz şöyle anlattı:
"AGV kendi kendine yönünü bulabilen araçlara verilen isim. Bu araçlar yüksek tonajlı ürün taşıyabilir, düşük tonajlı ürün taşıyabilir. Bizim alanımız yüksek tonajlı AGV'ler. Örneğin bizim müşterilerimiz bir mermer fabrikasında, otomatik olarak hattından çıkan 30 tonluk 50 tonluk mermer blokları, daha sonra kullanmak üzere depolamak istiyor. Normalde Türkiye’de 5 tonun üstünde AGV üretimi yapan çok fazla firma yok. İrili ufaklı ciddi firmalar kuruldu. Benim de bildiğim çok iyi firmalar var ama ağır tonaj dediğimizde üretici sayısı az. Ondan dolayı birçok üreticiyi tatmin etmiyor. Bizim ürettiğimiz araçların mekaniğini tasarlamak zor bir iş. Ondan dolayı da birçok firma ağır tonajlı AGV üretimine yönelmiyor olabilir. Bir mermer fabrikası ürünleri depolamak istediğinde bizim yaptığımız bir otonom ağır tonajlı AGV’yi alarak fabrikasında depolama sistemi oluşturabilir. Genelde firmalar AGV’leri depolamak için değil, sevkiyatlar için kullanıyor. Mesela bir otomotiv fabrikası, deposundan aldığı 500 kiloluk veya 1 tonluk bir paleti, üretim hattından belli bir yere taşınması gerekiyor. Onun için transpalet kullanarak ürünü çekmek ve bir personel istihdam etmek yerine AGV’yi kullanıyor. AGV ile beraber direk üretim hattını beslemiş oluyor."
AĞIR TONAJLI AGV'LERDE TEKNİK DETAYLAR
Ağır yük AGV araçlarının teknik özelliklerinden de bahseden Akyüz şöyle devam etti: "Öncelikle bizim araçlarımız 5 ton ile 200 ton arasında taşıma kapasitesine sahip araçlar.
Bunlar aracın orta ekseninde dönme hareketi gerçekleştirerek olduğu yerde 360 derece dönebilir. Yengeç hareketi dediğimiz yan yürüyüş yapabilir. Sehpanın üstünde
duran ağır tonajlı yükleri altına girerek kaldırma hareketi yapabilir. Diagonal olarak çapraz ilerleme hareketleri yapabilir. Bunların doğal navigasyonlu, manyetik şerit takipli ve veya manuel tip kumandalı olanlarını üretebiliyoruz. Bu araçların hepsinde özel yazılımlar var. Çünkü üstünde 100 ton olan bir arabanın tekerlek açılarını doğru yapmazsanız, tekerlekler çok kısa sürede ömrünü yitirir; o da müşteri tarafından istenilmeyen bir şeydir. Bu araçlar ağır tonajlı olduğu için teker yapıları, oradaki mekanikler, oradaki know-howlar da çok önemli. Aracın üst aksamı dayanıklılığı sağlayacak şekilde genelde yüksek karbonlu çeliklerden oluyor. Biraz da yüke özel dizayn ediliyor. Eğer müşterimiz
demir döküm sektöründeyse ve yüksek sıcaklıklı bir potanın taşınması organizasyonunu konuşuyorsak orada yine çelik kullanıyoruz ama belli yalıtım sistemleriyle beraber bunu kullanıyoruz. Çünkü eğer yalıtımı uygun sağlayamazsak aracın elektronik aksamına zarar verebiliriz. Eğer çelik servis merkezlerinde üretilen bir bobin taşıyacak ise o zaman da V tipi havuzlu tablolar kullanıyoruz veya düz sac çelik konstrüksiyon tarsi, kalıp tarzı şeyler taşınacak ise ona göre üstünü flatcast denilen düz yapıdan yapıyoruz. Müşterinin
talebine özel bir şekilde aracı istediğimiz alçaklıkta veya yükseklikte yapabiliyoruz."