Tüm dünyada bir yandan yaşanan enerji arzı sorunu, petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış devam ederken; diğer yandan iklim değişikliğiyle mücadele yolunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler süratle yenilenebilir enerjiye yatırımlarını artırıyor. Öyle ki dünya çapında önümüzdeki beş yılda yapılacak yatırımların yüzde 95’inin yenilenebilir kaynaklar olması bekleniyor. Enerjide bağımsız bir ülke konumuna gelebilmek, enerji arz & güvenliğinin sağlanması adına yerli, milli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan “jeotermal”e yatırım büyük önem arz ediyor.

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap’ın da bir röportajında ifade ettiği gibi; jeotermal enerji santralleri kesintisiz üretim santrali olarak çalıştıkları için mevsim şartlarından bağımsız, 7 gün 24 saat aynı verimlilikle çalışarak en verimli yenilenebilir enerji kaynağı konumunda bulunuyor. Bu nedenle keşfi yapılmış jeotermal kaynakların hayata geçirilmesi son derece kritik bir öneme sahip.

“Jeotermal Üretim Prosesleri”ne odaklandığımız “Kapak” çalışması kapsamında bu ay ilk olarak; yenilenebilir enerji arama ve üretimi konusunda özellikle jeotermal enerji üzerine yoğunlaşan 3S Kale Enerji Üretim A.Ş’yi konuk ettik. Yakın zamanda Niğde’de santral kurmak için çalışmalara başlayan 3S Kale Enerji Üretim A.Ş. olarak HDR (Sıcak Kuru Kaya) teknolojisi ile enerji üretimi yapmayı planladıklarını açıklayan 3S Kale Holding Genel Müdürü Alp Gürün ile gerçekleştirdikleri yatırımları, kullandıkları proses otomasyonu teknolojilerini ve 2022 iş gündemlerini konuştuk. Yine kapak çalışması kapsamında bu ay; Radyal Dış Çıkışlı Türbin teknolojisini kullanan, Organik Rankine Döngüsü (ORC) sistemlerinin dünya çapında geliştiricisi, mühendisi ve üreticisi olan İtalya merkezli EXERGY International ile bir röportaj gerçekleştirdik. Tek türbinde 2 basınç seviyeli çevrim ile donatılmış dünyanın ilk, ödüllü, ikili santralini Türkiye’de kurduklarını söyleyen Exergy Türkiye Türbin Enerji Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Celal Tuğcu, böylece jeotermalden her zamankinden daha verimli ve ekonomik bir şekilde yararlanmak için yeni olanaklar açtıklarını dile getirdi.

***

Nisan sayımızda; fabrika ve tesislerin üretim süreçlerinde kritik roller üstlenen proses otomasyonu sektöründen güncel makale, röportaj ve uygulamalara yer verdik.

Keyifli okumalar...