Bütün sektörlerde olduğu gibi endüstriyel otomasyon ve robotik sektöründe de 5G teknolojisi, önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Sektör, 5G veri fırtınasının etkisi altına alacağı sektörler arasında ilk sıralarda geliyor. Robotların ve makinaların, gerçek zamanlı olarak operasyon merkezi ve birbirleriyle haberleşebilmesi 5G altyapısı ile daha kolaylaşacak. 5G ile daha fazla veri taşımak için kesintisiz bağlantı ve yüksek hız, daha düşük gecikme süresi ve aynı anda çok daha fazla cihaz bağlama yeteneği mümkün olacak. Bu bağlamda geçtiğimiz ay WIN Eurasia Fuarı’nda sergilenecek Türkiye sanayisinin ilk 5G senaryoları, fuar öncesi sektör profesyonellerinin katıldığı imza töreni ile tanıtıldı. 5G teknolojisinin şimdiden üretim sanayisini ve sektör temsilcilerini heyecanlandırdığını söyleyebiliriz.

• • •

Bu sayımızda, Türkiye’nin traktör ihracatının yüzde 89’unu tek başına gerçekleştiren TürkTraktör fabrikasını kapağımıza taşıdık. TürkTraktör Parça Tedarik ve İç Lojistik Müdürü İlkem Şensoy Yanar, robotların ve AGV’lerin üretim süreçlerine katkılarını, yatırımın avantajlarını dergimizle paylaştı. Robot yatırımının, iş gücü ve üretim verimliliği, süreç optimizasyonu ile iş sağlığı ve güvenliği konuları başta olmak üzere pek çok olumlu etkilerini gördüklerini dile getiren Yanar, ayrıca robotlarla birlikte çalışanlarını daha verimli alanlara kaydırma imkanı bulduklarını ve onların kariyerlerinde yeni yollar çizmelerine nasıl destek olduklarını anlattı.

• • •

Ayrıca bu ay ENOSAD Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyin Halıcı ile bir araya gelerek ENOSAD’ın Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) üyeliğini ve geçtiğimiz aylarda Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen Robot Tedarikçileri İşbirliği toplantısının detaylarını konuştuk. Türkiye’de endüstriyel robotlara ilişkin istatistiki verilerin, güncel ve doğru bir şekilde tutularak paylaşılmasının yanı sıra işin hukuki boyutu ve yaygınlaştırılması konularında gerçekleştirilecek iş birliğinin sektöre ve paydaşlara büyük katkı sağlayacağı kesin.

 • • •

Son olarak bizden bir haber paylaşmak istiyorum. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi ile eş zamanlı olarak düzenlediğimiz Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi, Anadolu Yakası’na taşındı. Zirveler, 20-22 Ekim 2020 tarihlerinde Viaport Marina Expo Center Tuzla’da gerçekleştirilecek. Ajandanıza kaydetmeyi unutmayın…