Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçildiği 36. Olağan Genel Kurul Toplantısı 3 Haziran 2023 tarihinde THBB’nin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapıldı. Genel Kurulda konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliğinin hazır beton sektörüne yön vermesinin yanı sıra ülkemizi ulusal ve uluslararası bütün platformlarda başarıyla temsil eden çok önemli sektörel bir kuruluş olduğunu ifade ederek “Ülkemizin en köklü meslek kuruluşlarından biri olan Birliğimiz, 35 yıldır sektörün gelişimi için var gücüyle çalışıyor” dedi.
Konuşmasında 2022 yılını değerlendiren Yavuz Işık, “Türkiye’nin 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüyen ekonomisinde tüm alt sektörler büyürken gerileyen tek sektör inşaat oldu ve yüzde 8,4 oranında küçüldü” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YANI SIRA ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM DE GEREKİYOR

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine değinen Yavuz Işık, “Bu konuda bireylere, topluma ve devlet olarak hepimize görev düşmektedir. Ekonomi yönetimi açısından sürekli vurgulanan ve sürdürülebilirliğin en önemli anahtarı olan ‘yapısal dönüşüm’ inşaat sektörü açısından artık daha da kritik hâle gelmiştir. Mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı hâle getirilmesi, tüm inşaat faaliyetlerinde deprem odaklı düzenlemelerin hayata geçirilmesi yalnızca kentsel dönüşümü değil aynı zamanda ‘zihinsel dönüşümü’ de gerektirmektedir. Yaşadığımız deprem felaketi sonrasında, kentsel dönüşüm tüm sektörün ve politika yapıcılarının önceliği olmaya devam etmelidir. Seçim sürecinin de geride kalmasıyla birlikte Türkiye Hazır Beton Birliği olarak yeni ekonomi yönetimi tarafından, genel bir konsensüs üzerinden inşaat sektörünün gerekiyorsa yeni baştan tasarlanmasının gerekliliğini bir kez daha dile getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

2023 YILINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ O ESKİ İHTİŞAMLI GÜNLERİNE GERİ DÖNECEK

Ekonomik gelişmeleri değerlendirerek konuşmasına devam eden Yavuz Işık, “Ekonomik kurumların gücünün artırılması, geleneksel politikaların hayata geçirilmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların ve tasarruf sahiplerinin Türkiye ekonomisine güven duymasının sağlanması durumunda, başlangıçta tüm kesimlerin birtakım zorluklarla karşılaşabileceğini ancak sonrasının iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
Konut satış rakamlarındaki düşüşe rağmen inşaat sektörü oyuncularının 2023 yılının sektör açısından olumlu geçeceğine inandığını ifade eden Yavuz Işık, “Nisan ayında satılan 85 bin konut rakamı, 2022 ve 2021 yılının aynı ayına göre düşük kalmaktadır. Ocak-nisan dönemindeki satış rakamları da geçen yılın yüzde 20 altındadır. Bu durumda özellikle kentsel dönüşüm ve düşük faizli konut finansman modelinin, inşaat sektöründeki gelişmelerin belirleyicisi olacağı kanaatindeyiz.  Zira hafta içi açıklanan 2023 yılı ilk çeyrek rakamlarında inşaat sektörü son 5 yılın en yüksek ilk çeyrek büyüme rakamı olan yüzde 5,1 oranında artış göstermiştir. Türkiye genelindeki yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamı inşaat sektörü açısından önemli bir performanstır. Ümit ediyorum ki ülkemizde inşaat sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için alınacak gerekli tedbirler ve düzenlemeler sonrasında 2023 yılında inşaat sektörü o eski ihtişamlı günlerine geri dönecektir” diye konuştu.

MASDAF PAZARLAMA MÜDÜRÜ NİHAN GÖKSAL, KAZAN ENDÜSTRİSİNDEKİ KADINLARIN SESİ OLDU! MASDAF PAZARLAMA MÜDÜRÜ NİHAN GÖKSAL, KAZAN ENDÜSTRİSİNDEKİ KADINLARIN SESİ OLDU!

TÜRKİYE, HAZIR BETON ÜRETİMİNDE AVRUPA’DA LİDER

Türkiye Hazır Beton Birliği ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, her yıl Hazır Beton Sektör Raporu hazırladıklarını ifade ederek, “Sektörümüz, 2021 yılı resmî verilerine göre 36 milyar Türk lirasını aşan cirosu, 37 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. İnşaat sektörünün en temel kolu olan sektörümüz bu üretim hacmiyle, Avrupa’da liderliğini sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BETON 2023’TE BULUŞACAK

1995 yılından bu yana Kongre ve Fuar düzenlediklerine dikkat çeken Yavuz Işık, “Birliğimiz, beton konusunda yeni gelişmeleri paylaşmak ve sektörümüze ham madde, ekipman ve hizmet sunan firmaları sektörümüzle buluşturmak için birçok etkinliğe imza atmıştır. Kasım ayında İstanbul’da düzenleyeceğimiz BETON 2023 Kongresi ve Fuarı’nın çalışmalarına başladık. BETON 2023 Kongresi’ni sektörümüzün değerli hocası Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir onuruna düzenleme kararı aldık. Araştırmacılarımızı, sektör mensuplarımızı ve sektörümüze hizmet ve malzeme sağlayan tüm dostlarımızı Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlenen BETON 2023’e katılmaya ve son gelişmeleri takip etmeye davet ediyoruz” dedi.

YAPILARI TAHRİBATSIZ İNCELEMEK İÇİN “HIZLI TARAMA” ÇALIŞMAMIZI BAŞLATTIK

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurdukları Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Danışma Merkezi ile sektöre AR-GE ve teknoloji danışma hizmeti vermeye devam ettiklerine dikkat çeken Yavuz Işık, “Beton ve bileşenleri ile ilgili bütün deneyleri yaptığımız ve kalibrasyon hizmeti verdiğimiz laboratuvarımız, genişleyen kapasitesiyle birlikte ülkemizdeki ve yurt dışındaki önemli projelere hizmet vermektedir. 2022 yılında Laboratuvarımızda 6 bin 500 beton kırım testi, 1.037 numune için fiziksel, mekanik ve kimyasal testler ve 3 bin 529 kalibrasyon hizmeti gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.
Deprem Performans Analizi hizmetiyle ilgili bilgiler veren Yavuz Işık, “6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası, binalarının depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek isteyen vatandaşlarımızın yoğun talebiyle karşılaştık. Bu nedenle, ekibimizi büyüterek Deprem Performans Analizimize alternatif olarak yapıların incelenmesinde tahribatsız yöntemler içeren ‘Hızlı Tarama’ çalışmasını başlattık” dedi.

KARBON SALIMINI AZALTMAYI HEDEFLEYEN ÜLKEMİZE KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Hazır beton sektörünün gündeminde olacak konulara değinen Yavuz Işık, “2022 yılında Mısır'da düzenlenen, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansında Türkiye'nin Ulusal Katkı Beyanı açıklanmıştır. 2030 yılında karbon salımını baz senaryoya göre yüzde 41 oranında azaltmayı hedefleyen ülkemizin bu hedefine sektör olarak katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.
Genel Kurulda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri seçildi. Genel Kurul sonrasında yapılan Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında Yavuz Işık yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına, Halit İnci Başkan Vekilliğine, Cemalettin Danış Muhasip Üyeliğe seçildi. Denetim Kurulunun da yapmış olduğu görev dağılımında Ali Ergölen Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi.