Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi kapsamında “Büyük Veri ve Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Yeni Teknolojiler” panelinde konuşan Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, dijitalleşme ile işletmelerde verimliliğin birkaç ayda yüzde 40’lardan yüzde 70’lere çıktığını söyledi.

Yapay zekanın değişimi, şirketlerin yapay zekadan nasıl yararlanacağı, 5G ağlarının yakın gelecekte yapay zeka, robotik ve IoT cihazlarının üzerindeki olası etkilerinin konuşulduğu panelde Özden, dijitalleşmenin sanayideki etkilerini ve şirket olarak dijital dönüşüm sürecine katkılarını katılımcılarla paylaştı. 

Özden, zirve kapsamında moderatörlüğünü Yapay Zeka ve Teknoloji Derneği Başkanı Esen Girit Tümer’in moderatörlüğünü üstlendiği panele katılarak, Doruk olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

Hayata geçirdikleri çalışmaları makina ve ekipman verimliliğini artırmak, kaliteli ürün üretim oranını yükseltmek, çalışanların bilgi eksikliklerini yapay zekalı sistemlerle tamamlamak ve ürün teslim sürelerini azaltmak gibi çözümlerle büyük ölçekli sanayicileri, bulut tabanlı ürünlerle de KOBİ’leri geleceğe taşımak için çalıştıklarını ifade eden Özden, 22 yıldır işletmelerin reaktiften proaktif yapıya dönüşümlerine destek verdiklerini, yapay zekanın gelişimiyle de artık işletmelerin proaktifllikten kestirimci yani prediktif işletmelere dönüşmeleri için çalıştıklarını kaydetti.

"ÜRETİMLERİNİ 2 KAT ARTIRIYORLAR, 6 AYDA GERİ DÖNÜŞ ALIYORLAR"

Yatırımların geri dönüş süreleri ve maliyetleri ile ilgili soruyu yanıtlayan Özden, bilhassa üretim yapan sanayi kuruluşlarında operasyonların dijitalleşmesiyle birlikte bekleme süreleriden makina duruşlarına, arızalardan kalite bozuklukları veya hammaddeden kaynaklanan maliyetlere kadar azaldığını belirterek bu noktada kalitedeki kestirimciliğe dikkat çekti.

Özden, "Üretim yapan makinelerdeki nem, sıcaklık, basınç, hız gibi proses parametreleri toplanıyor ve bu alanlardaki değişimlerin üretimi ve kaliteyi nasıl etkilediği kaydediliyor. Büyük veriyi yapay zekayla işlediğimizde proses parametreleri takip ediliyor ve böylece sürekli kalite kontrol yapılmasına gerek kalmıyor. Değerlerdeki bir bozulma, potansiyel olarak kalitenin düşebileceğini kestirebiliyor ve işletmeyi haberdar ediyor. Bu sisteme sahip olduğunuzda kalite, ölçüm, duruş, makineyi durdurup tekrar ayarlama maliyetleri ve zaman kaybı azalıyor. Yine görüntü işleme teknolojisiyle ürün ve üretim kalitesi anlık olarak takip edilebiliyor." dedi.

Dünya genelinde fabrikaların ortalama verimliliğinin yüzde 40’lar civarında olduğunu dile getiren Özden, üreticilerin dijital operasyona yatırım yaptıklarında oranın birkaç ayda yüzde 70’lere kadar çıkabildiğini, üretimlerini iki kat artıran işletmeler olduğunu ve en az altı ayda yatırımların geri dönüşünün alınmaya başlandığını vurguladı.