ENTEK Otomasyon, bu yıl yeni robot çözümleri ile birlikte, Türkiye pazarına sunduğu ve sunacağı KEYENCE ürünlerinin demolarını Robot Yatırımları Zirvesi’nde ziyaretçileriyle buluşturacak.  Üretim verimliliğini arttıracak yeni nesil robotlarının ‘safety motion’ özelliği ile birlikte sergileyeceği yeni nesil programlanabilen emniyet ışık perdeleri ve alan tarayıcılarını da standından geniş kitlelere sunacak. Zirve sayımızın özelinde ENTEK Otomasyon Fabrika Otomasyon Bölüm Müdürü Hüseyin Yılmaz ve ENTEK Otomasyon Görüntü İşleme ve Ölçme Bölüm Müdürü Hamit Kaya ile 2022 yılında Entek bünyesinde yaşanan yenilikleri ve Zirve özelinde sunulacak çözümleri konuştuk. 

MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR

2022 yılının ikinci yarısında Entek’in iş gündeminde neler var? 

Hüseyin Yılmaz: Bu sene Temmuz ayına kadar tüm bölümlerimiz için çok yoğun geçen bir dönem ile karşılaştık. Birçok sektörde ortaya çıkan talepler, değişen ve gelişen koşullar doğrultusunda arttı. Özellikle otomotiv sektöründeki gelişmeler hepimizin de bildiği gibi oldukça hızlı ilerliyor. Otomotiv sektöründeki bu artış doğrultusunda 2022’nin son çeyreği için öngördüğümüz projelerde ENTEK Otomasyon olarak yer alarak katkıda bulunmayı ve iş ortaklarımızın üretimlerinin verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. 

Hamit Kaya:  Görüntü İşleme ve Ölçme Departmanı olarak görüntü işleme sistemlerinin 3 boyutlu görüntü alma teknolojisine sahip ‘Pattern Projection’ Aydınlatma’yı Mayıs 2022’de Türkiye pazarı ile buluşturduk. Bununla ilgili lansman faaliyetlerimiz hala devam ediyor. Bunun yanı sıra Entek Otomasyon olarak büyüyen satış ekibimiz ile birlikte bazı ihtiyaçlarımız değişti. Bu doğrultuda, Gebze Bölgesinde bulunan ofisimizi daha da genişleterek, her ürün grubumuzun yer aldığı bir Showroom’u müşterilerimiz ile buluşturmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yine bu ofiste Müşteri Deneyim Merkezi gibi bir planımız var. Buradaki amaç müşterilerimizin kendi numuneleri ile merkezi ziyaret ederek ürünlerinde deneme yapabilmeleri. Daha önce uygulanmamış olan bu projenin detaylarının üzerinde hala çalışmaktayız.
Son olarak yine bir yenilik haberini paylaşabiliriz. KEYENCE grubu olarak yeni bir departman oluşturuyoruz. Buradaki yapılanmamızın detaylarını da yakın zamanda sizler ile paylaşacağız. 

2022’de KEYENCE hangi yeni teknolojilerini Türkiye pazarı ile buluşturdu? Bu ürün hangi endüstriler ve uygulamalarda ne tür verimlilik, kalite vb. avantajlar sağlıyor? 

Hamit Kaya: Mayıs ayında KEYENCE’in ‘‘Pattern Projection’ Aydınlatma’ teknolojisini Türkiye endüstrisine sunduk. Patentli algılama yöntemlerinden ‘‘Pattern Projection’ Aydınlatma’ teknolojisi sayesinde ürün üzerindeki parlama, düşük kontrast, çeşitli çevresel faktörler gibi algılamayı zorlaştıran koşulları en aza indirerek 3 boyutlu görüntü elde edip başarılı görsel kontrol uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Bu dönem içinse yeni bir ürünü Türkiye pazarına sunmak için lansman hazırlıklarımız devam ediyor. 2022’nin son çeyreğinde KEYENCE SR-X serisinden ‘Yapay Zeka Destekli Barkod Okuma’ sistemlerimiz ile son dönemlerin en trend konularından olan izlenebilirlik ile ilgili de çözümlerimizi Türkiye pazarına sunarak, okunmayacak kod bırakmayacağız.  Görüntü işleme ve kod okuma teknolojileri, otomotiv, gıda/ilaç ve beyaz eşya endüstrileri başta olmak üzere birçok endüstride önemli bir yere sahiptir. En çok kalite kontrolü, ürün izleme ve parça pozisyonlama gibi uygulamalarda görüyoruz. Bu sistemlerin en büyük avantajı ise üretimde kaliteyi arttırırken, fire oranlarını azaltarak maliyetleri düşürmede önemli rol oynaması diyebiliriz.

Hüseyin Yılmaz: Sensör tarafı olarak biz de algılama teknolojisinde yepyeni bir perspektif katacak bir ürün grubunu son çeyrekte Türkiye pazarı ile buluşturmaya hazırlanıyoruz. Biz de Hamit Bey’in bahsettiği gibi lansman hazırlıklarına başladık. İlerleyen dönemde daha detaylı olarak sizlerle paylaşıyor olacağız. 

Keyence ürünleriyle hangi robot uygulamalarında öne çıkıyorsunuz? Robotlu uygulamalara ne gibi değer katıyor, ne tür avantajlar sağlıyor? 

Hamit Kaya: KEYENCE endüstriyel görüntü işleme sistemleri birçok global robot markasıyla entegre olarak çalışabilmektedir. Robotik uygulamalarda görüntü işleme sistemleri ürün tanıma, ürün koordinatlarını robota yönlendirme ve ürün kalite kontrolünü sağlama üzerine tümleşik çalışmaktadır. Standart alma/bırakma ve kavrama, yanlış hizalama düzeltmesine ek olarak montaj makinalarında Pick and Place, pres sac besleme, işleme tezgahı besleme, kaynak operasyonlarında da pozisyon kontrollerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Robotlu uygulamalarda sunduğumuz görüntü işleme çözümleri sayesinde esnek üretime ve üretimde model değişimlerinin hızlanmasını sağlayarak iş ortaklarımızın üretimlerine de değer katıyoruz.  KEYENCE görüntü işleme sistemlerinin yine önemli avantajlarından biri olarak endüstriyel robotlar ile doğrudan bağlantı sağlaması ve otomatik kalibrasyona da imkan sağlaması diyebiliriz. Bu sayede manuel yapılan kalibrasyon hatalarının önüne çok daha kolay bir şekilde geçebiliyor ve verimliliği arttırıyoruz.

Robot uygulamalarıyla “üretim verimliliğini” nasıl artırdığınıza dair bize neler söyleyebilirsiniz? 

Hamit Kaya: Robot kamera entegrasyonu, farklı tip ürünleri içeren uygulamalarda çoklu fikstür yapılmasını engelleyerek maliyet avantajı sağlamaktadır. Pick and Place uygulamalarında ayırıcı, besleyici ve fikstür gibi ekipman yatırımlarına, ürünleri sabit pozisyon ve açıya getirilmesine gerek kalmadan, farklı ürünler tanımlanabilir ve üretimde bir operatör teyidine bağlı kalmadan ürün değişimleri robot ve kamera sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleşip üretimin devamlılığı sağlar. Bu da üretimde verimlilik anlamında ciddi bir artış demek oluyor. Verimliliği arttıran bir başka konu ise otomatik kalibrasyon konusu. Robotik sistemlerde kullanılan kameraların kalibrasyonu, KEYENCE görüntü işleme sistemleri sayesinde otomatik olarak yapılır ve bu bakım sürelerini kısaltmada önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Hüseyin Yılmaz:  Herkes robotların gerçekleştirdiği temel işteki verimliliğe odaklanmışken, robotik sistemlerin emniyetli kullanılması konusunda da değiştirilecek bakış açısı ile verimlilik arttırılabilir. Bununla ilgili en temel verebileceğimiz örnek, robotlar hızlandıkça ihtiyaç duyulan emniyet gereksinimi de artmaktadır. Buna paralel olarak birden fazla emniyet ekipmanının kullanılması gerekmekte ve bu da işi daha da karmaşık hale getirmektedir. Daha fazla ekipmanın performansını gereksinimlere uygun olacak şekilde takip edilmesi de başlı başına bir iş olduğundan, en ufak aksama verimliliği doğrudan olumsuz yönde etkiler.  
Ek olarak eksik ya da yanlış seçilecek ekipman, direk robotu ve de üretimi durdurur bu da verimliliğin düşmesi demektir. Ürünlerin çok yönlü avantajlar sunması, kolay entegre edilerek kurulabilmesi, sağlam-uzun ömürlü olması, çalışma performanslarının takip edilebilir olması ve bakım-onarıma az gerek duymasıyla hem zaman hem maliyeti azaltırken, işlevsel verimliliği yükseltir.
Dolayısıyla burada yaşanabilecek sorunları öngörür ve önlem alırsak üretim verimliliğinin ciddi anlamda artmasını sağlayabiliriz. 

Robotlu üretim sistemlerinde emniyetin sağlanması için ne tür ürün/çözümleriniz öne çıkıyor?  

Hüseyin Yılmaz: Özellikle optoelektronik emniyet ürünleri teknolojik gelişmelerden ciddi anlamda yararlanmıştır. ENTEK OTOMASYON olarak KEYENCE markası ile endüstrimize sunduğumuz alan tarayıcı ve ışık bariyeri gibi ürün gruplarında tamamen üretimin verimliliğine odaklanarak çözüm sunuyoruz. Örneğin, emniyet ışık perdelerinde en çok yaşanılan problemlerden biri darbeden dolayı ışık perdesinin plansız üretimi durdurmasıdır. KEYENCE GL-R serisi bunu ortadan kaldıracak şekilde geliştirilerek üretilmiştir. Her yönden gelebilecek darbelere karşı, sağlam döküm gövdesinin yanında, ışığın gönderildiği ve iletildiği kısım gizlenmiştir. 
Bir başka örnek olarak genellikle robot çevresinin emniyetini sağlayan ve tehlikeli alanlarda insanların olmadığını onaylayan emniyet lazer alan tarayıcılarından bahsedebiliriz. Normalde alan tarayıcılar tehlike oluşturabilecek en küçük riskte bile üretimi durdurmaktadır. Bunun neden kaynaklandığını tespit etmek ise çok uzun süreler alabilir. KEYENCE SZ-V serisi ise sorunun nerden kaynaklandığını gelişmiş teknolojisi ile tespit ederek, tüm durum nedenlerinin analizini ve çözümlerini kullanıcıya entegre kamerası ve LCD ekranı ile üzerinden iletmektedir. 

Bu Robot Yatırımları Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz?  

Hamit Kaya: ENTEK Otomasyon olarak birbirinden farklı bölümler ile iş ortaklarımıza hizmet ediyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz sene olduğu gibi endüstriyel robotlar, görüntü işleme sistemleri, ölçüm cihazları, sensör ve robot emniyet ekipmanları ile ilgili son teknoloji çözümlerimizin tamamına standımızda yer vereceğiz. Yeni robot çözümlerimiz ile birlikte, bu sene Türkiye pazarına sunduğumuz ve sunacağımız KEYENCE ürünlerinin demoları da ziyaretçilerimizi bekliyor.  Üretim verimliliğini arttıracak yeni nesil robotlarımızın ‘safety motion’ özelliği ile birlikte sergileyeceğimiz yeni nesil programlanabilen emniyet ışık perdeleri ve alan tarayıcıları ise yine standımızda yer alacak. 

Zirve’den beklentilerinizi ve genel değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Hüseyin Yılmaz: Geçtiğimiz sene uzun bir pandemi sürecinin ardından ziyaretçilerimizin yoğun ilgisiyle çok güzel bir fuar süreci geçirdik. Biz ENTEK Otomasyon olarak şirketimizin vizyonu doğrultusunda, bu tip etkinlikler aracılığıyla son teknoloji ürün ve çözümlerimizi geniş kitlelere sunarak endüstrimize katkıda bulunurken, yeni kullanıcılara da ulaşmayı hedefliyoruz. İşte tüm bu bahsettiğimiz teknolojileri bire bir yakından inceleme fırsatı yakalamanız için uzman satış ekibimizle birlikte sizleri standımızda bekliyor olacağız. Herkes için çok keyifli ve verimli bir etkinlik olmasını diliyoruz.