Turkishtime ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) iş birliğiyle gerçekleştirilen "OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması"nın ayrıntıları açıklanmaya devam ediyor.

TOPLAM 8 MİLYAR TL'LİK YATIRIM YAPILDI

Türkiye’deki OSB’lerin karnesini ortaya koyan, gönüllülük ve beyana dayalı bir çalışma olarak yapılan araştırma, söz konusu sanayi bölgelerinde en fazla istihdamdan en fazla kadın istihdamına, en fazla ihracattan en fazla ciro ve elde edilen kâra kadar bu alanlardaki ilk 100 şirketin yanı sıra en fazla yatırım yapan ilk 50 firma, en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 50 firma, en fazla patent sahibi ilk 50 firma, en fazla marka tescil sahibi ilk 50 firma ve dijitalleşmeye en fazla harcama yapan ilk 50 firmayı da belirledi.

Araştırmaya göre, 2020 yılında en fazla yatırım yapan ilk 50 firma toplam 7 milyar 993 milyon TL'lik yatırıma imza attı.

BİRİNCİ SIRADA TOFAŞ VAR

İlk sırayı 868 milyon 320 bin TL ile Bursa - Demirtaş OSB’de faaaliyet gösteren Tofaş Türk Otomobil alırken, bu firmayı 868 milyon 320 bin TL ile Gaziantep OSB’de faaliyete gösteren Merinos Halı takip etti. Üçüncü sırada ise, 617 milyon TL ile Bursa OSB’de konumlanan Oyak Renault Otomobil yer aldı. 

En fazla yatırım yapan ilk 10 şirket baz alındığında, 3 işletmenin otomotiv alanında yer aldığı dikkat çekti.

İLK 50 FİRMA AR-GE HARCAMALARININ YÜZDE 2,61'İNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Araştırmanın bir diğer önemli verisi de organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin rekabetçi ve yenilikçi yapılarını korumaları için yaptıkları Ar-Ge yatırımları oldu. Bu doğrultuda OSB’lerde en fazla Ar-Ge harcaması yapan ilk 50 şirket, toplam 1 milyar 436 milyon TL'lik Ar-Ge harcaması gerçekleştirdi.

OSB'lerde en fazla Ar-Ge harcaması yapan ilk 50 firma Türkiye’nin 2020 yılı tüm Ar-Ge harcamasının yüzde 2,61'ine, 2020 yılı tüm imalat sanayi Ar-Ge harcamasının ise yüzde 7,06'sına imza attı.

ANADOLU ATAĞA GEÇTİ, GELECEK İÇİN UMUT VERDİ

Sıralamada birinci sırayı 575 milyon TL'lik Ar-Ge harcaması ile Tofaş Türk Otomobil alırken, bu şirketi 95,1 milyon TL'lik harcama ile  Bosch Sanayi ve 88,2 milyon TL'lik harcama ile Oyak Renault takip etti. Toplam 15 şirketle otomotiv sanayi OSB’lerde en fazla Ar-Ge harcaması yapan sektör olarak aslan payının sahibi olurken, onu  6 firma ile makine sanayisi ve tekstil ve 5 firma ile de kimya sanayi takip etti.

Araştırma sonuçları araştırma geliştirme faaliyetlerinin belirli şehirlerde olmadığını ülke geneline yayıldığını ortaya koyarken, bu kapsamda Malatya, Samsun ve Sivas gibi kentler listedeki firmalarıyla gelecek için umut verdi.

PATENTTE İLK SIRAYA BİLİM İLAÇ OTURDU

OSB’lerde patent sayısına göre ilk 50 işletmenin toplam patent sayısı 922 adete ulaştı. Sıralamada 258 adet patent ile ilk sırayı Gebze OSB’de faaliyette bulunan Bilim İlaç aldı. Bilim İlaç firmasını 114 patent ile Bursa OSB’de bulunan Bosch ve 96 patent ile Demirtaş OSB’de konumlanan Tofaş izledi.

İlk 10 işletmenin 922 adet patentten 650’sine sahip olması dikkat çekerken, en fazla patent sahibi 10 firma listesinde Ar-Ge'ye en fazla harcama yapan listesinde olduğu gibi Türkiye otomotiv endüstrisi markalarının en fazla patent sahibi olması, Ar-Ge faaliyetleriyle patent arasındaki bağı gözler önüne serdi.

MARKA TESCİLDE GÜNCEL DURUM NASIL OLUŞTU?

Bu bölgelerde en fazla marka tescili yapan ilk 50 işletmenin toplam marka tescil sayısı 6 bin 246 adede ulaşırken, ilk sırada bulunan 10 işletmenin OSB’lerde en fazla ihracat yapan ilk 100 firma arasında da yer alması dikkat çekti.

Dolayısıyla organize sanayi alanlarındaki sanayiciler Ar-Ge faaliyetleri, bilimsel ve teknik çalışmaları neticesinde teknik yenilikler ve buluşlar ortaya koyuyor ve ayrıca dünya markalarına üretim yapmalarının beraberinde kendi markaları ile de dünya ticaretinde ciddi oranda yer alıyorlar.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

EN FAZLA DİJİTAL HARCAMA DOĞALTAŞ-MADENCİLİKTE

Dijitalleşme alanında ise, dijital harcalamalara göre ilk 50 işletmenin toplam 89,4 milyon TL harcama yaptığı tespit edildi. Dijitalleşmeye en fazla harcama yapan ilk 10 işletmenin sektörleri ele alındığında, en fazla dijital harcama yapan şirketlerin doğaltaş-madencilik sektöründen olması dikkati çeken bir diğer veri oldu. 

Dijitalleşmede ilk 50 işletmenin sektörel dağılımında ise demir ve demirdışı metaller sektöründen 9 firma, otomotiv sanayi ve makina sektöründen ise 7’şer firma ile en fazla harcama yapan sektörler olduğu görüldü. Ankara'daki OSB firmalarının başı çektiği il bazındaki sıralamada, Ankara'yı Tekirdağ’daki OSB’ler takip etti.

Geçtiğimiz yıl en fazla  dijitalaşme harcaması yapan firma 15 milyon TL ile Bentaş Bentonit Madencilik oldu. Bentaş'ı 5,25 milyon TL ile Emin Demirel Mermer ve 5 milyon TL ile Has Çelik şirketleri izledi.