Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında düzenlenen Maden Sanayi İşverenleri Sendikası (MASİS) Madencilik ve Milli Ekonomi Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Videokonferans yöntemiyle gerçekleşen zirvede konuşan Dönmez, 7 Aralık Pazartesi günü Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde lityum karbonat üretimine başlanacağını söyledi.
Tesisin kurulduğu İlk etapta yıllık 10 bin ton olacak pilot üretimin kısa süre içinde yıllık 600 bin tona çıkacağını belirten Dönmez, bu üretimin yerli elektrikli otomobilinin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacağını ifade etti. 
Politikalarının özünü oluşturan temel mantalitenin yerlileştirme ve yerli üretim anlayışı olduğunu söyleyen Dönmez, dünyadaki 90 çeşit madenin 77'sinin Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

"VERİLEN DESTEK 120 MİLYON LİRAYI BULDU"

Gelişmiş ülkelerin var olan ekonomik seviyelerine ulaşmalarında, doğal kaynakları etkin bir şekilde rol oynadığını vurgulayan Dönmez, madencilik sektörünü desteklemeye her şartta devam edeceklerini belirtti.  2020 yılında bugüne kadar yerli kömürde üretimi ve istihdamı korumak amacıyla verilen desteğin yaklaşık 120 milyon lirayı bulduğunu dile getiren Dönmez 2016 yılından günümüze dek ise 250 milyon liralık destek yapıldığını belirtti. 
Dönmez, nadir toprak elementi denilen lityum, berilyum, galyum, niyobyum, toryum, zirkonyum, rubidyum ve vanadyum gibi madenleri bugüne kadar teknolojik yetersizlik nedeniyle değerlendiremediklerini söyledi.  Bu alandaki gidişatı tersine çevirmek için çalıştıklarını ifade eden Dönmez, Eti Maden Eskişehir Sivrihisar'da nadir toprak elementleri (NTE) pilot tesis kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti. Dönmez,  bu tesisin aralık ayında üretime başlayacağını ve Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde de lityum karbonat üretimine pazartesi günü başlanacağını sözlerine ekledi.