İskele kalıp sektörünün geliştirilmesini sağlamak; uluslararası standartlara uygun ürünler üreterek gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlarda etkin rol oynayabilecek firmalara ve bu konularda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacıyla 2017 yılında kurulan İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD), sektörünün önde gelen firmaları tarafından temsil ediliyor. Standartlar doğrultusunda üretim yaparak gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte önemli konut, baraj, ticari bina, havaalanı, hastane, yol metro, endüstriyel projeler vb inşaatlarında proje, danışmanlık, malzeme satışı, kiralama ve satış sonrası destek hizmeti veren İKSD üyeleri başta Rusya, ABD, Fransa, İtalya, Kazakistan, Hindistan, Irak, İran, Malezya, Cezayir, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan olmak üzere 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. İKSD Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Tüfekçi, iskele kalıp sektörü açısından 2022 yılının nasıl geçtiğine, dernek olarak geçtiğimiz yıl ne tür çalışmalar yaptıklarına ve 2023 yılı beklentilerine ilişkin sorularımızı yanıtladı...

2022 YILINDA İÇ SATIŞLAR VE İHRACAT AZALDI

İskele kalıp sektörü açısından 2022 yılı nasıl geçti? Sektörü zorlayan koşullar noktasında neler söylemek istersiniz? 
2022 yılında Rusya-Ukrayna krizi ve ardından savaşı, ticaret savaşları, ekonomik çalkantılar ve benzeri birçok olaya sahne oldu. Tüm bu sayılan konulardan önce 2020-2022 döneminde tüm dünyayı etkileyen bir pandemi süreci yaşandı. Pandemi ile birlikte savaş, ekonomik zorluklar ve enflasyon birleştiğinde bu dönemde bizim sektörde ve diğer sektörlerde;

            İç satışların azalması,
            İhracatın azalması,
            Ürün fiyatlandırmada sıkıntılar,
            Düşük maliyetli kredilere ulaşımda zorluk,
            Kullandığımız girdileri bulamamak, hammadde fiyatlarında fiyat oynaklığı
            Müşteri ödemelerinde gecikme ve nakit akışının bozulması,
            Lojistikte yaşanan sıkıntılar,
            İnsan kaynakları ve firmalara özgün diğer konular olarak gruplandırdığımız sorunlar yaşandı. 

"TÜRK İSKELE-KALIP ÜRETİCİLERİ DÜNYA İLE REKABET EDEBİLECEK GÜCE VE POTANSİYELE ERİŞTİ"

İhracat ve pazar çeşitlendirmesi anlamında genel anlamda yıl sonu hedeflerine ulaşıldı mı? 2023 yılında ihracatta hedef pazarlar hangi ülkelerdir?
Üyelerimizin ihracat yaptığı ülke sayısı 100’ün üzerindedir. Ağırlıklı pazarlarımız Rusça konuşulan ülkeler ki, bunların arasında eski Türki Cumhuriyetler dediğimiz cumhuriyetler ağırlık kazanıyor. Yanı sıra Ortadoğu ve Körfez Bölgesi herkes için çok önemli bir pazar. Suudi Arabistan, Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt de önemli pazarlar. Kuzey Afrika’yı da unutmamak lazım. Cezayir’den Fas’a kadar kuvvetli olduğumuz, önemli projeler yaptığımız bir bölge var. Yavaş yavaş Afrika’nın geneline yayılmalar söz konusu. Kuzey Amerika’ya da ulaşmaya çalışan üye firmalarımızın olduğunu biliyoruz. Avrupa ise tüm firmalarımızın bulunmak istedikleri en önemli pazarlardan.
Türkiye’de iskele ve kalıp sektörü oldukça gelişkin. Dünyada ekol olmuş, öncülük etmiş firmaların ya da ülkelerin üretim kalitelerine ve potansiyellerine oldukça yaklaşmış durumdayız. O çıtayı da aşmış pek çok firmamız var Türkiye’de. Bu sebeple Türk üreticiler olarak dünyada rekabet edecek güce ve potansiyele eriştiğimizi düşünüyorum.

"MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜNÜN SIKIŞMASI İSKELE-KALIP SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ"

İç pazar açısından bakıldığında 2022 yılı için neler söylemek mümkün?
Genel ekonomik şartlar haricinde, 2022 yılı Türkiye’de mega projelerin bittiği bir yıldı. Havalimanımız ve büyük köprülerimiz daha önceden tamamlanmıştı. Devam eden büyük proje olarak 1915 Çanakkale Köprüsü vardı, 2022 yılında faaliyete geçti. İç Pazar daralmaya başladığı için sektör 2018 yılından itibaren yönünü ihracata çevirdi. Gelirlerde ihracat lehinde gelişmeler var. Bu şartlar iskele ve kalıp ya da inşaat sektöründe çalışan firmalar için iç pazara ilişkin ciro düşüşü demekti. Onun haricinde genel ekonomik şartların zorlaşmasıyla esas sıkıntı konut sektöründe yaşandı. Konut sektörü, iskele-kalıp açısından sektörün tabanını oluşturur. Orada da yukarıdan ve aşağıdan sıkışmaların olması, haksız rekabet koşulları, maliyet artışları, finansman sorunları da eklenince tüm inşaat sektöründe olduğu gibi iskele-kalıp sektörünü zorlamaya başladı. Her şey bir domino etkisiyle ilerliyor; ekonominin daralması müteahhitlik sektörünü, müteahhitlik sektörünün sıkışması da iskele-kalıp sektörünü etkiledi.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

"İKSD OLARAK 2022 YILINDA ÜYE SAYIMIZI ARTTIRDIK"

Dernek olarak 2022 yılında yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
İKSD olarak 2022 yılında eğitim faaliyetleri, yurt dışı iyi uygulama ziyaretleri, çalıştay, kısa film ve fotoğraf yarışması, saha araştırmaları gibi kırkın üzerinde etkinliği kapsayan AB hibe projemiz “Güvenli Hayat, Güvenli İskele” projemizi bitirdik ve İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri Sivil Toplum proje kategorisinde 2.lik ödülünü aldık. Üye sayımızı arttırdık, paydaşlarımızla sektöre ve üyelerimize katkı sağlayacak iş birliği protokolleri imzaladık.

"ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ İHRACAT RAKAMLARINI ARTTIRMAYA YÖNELİK KATKI SAĞLAMAK"

2023 yılıyla ilgili ön görüleriniz ve beklentileriniz noktasında neler söylemek istersiniz?
2023 yılının hem Türkiye hem dünya için ekonomik zorluklar, savaşlar ve yurtiçinde seçim süreçleri gölgesinde oldukça zor geçeceğinin de çok farkındayız, gerekli planlamaları yapıyoruz.
İlk ve öncelikli hedef; sektörün ulusal ve uluslararası tanıtımı ile birlikte ihracat birlikleri ve fuar sektörü ortak iş birlikleri ve destekleriyle ihracat rakamlarını arttırmaya yönelik katkı sağlamak, eğitim ve farkındalık arttırma çalışmalarımız da rutinde devam edecek.