İnşaat ve Malzeme

TÜRK BOYA SEKTÖRÜ İHRACATTA CİDDİ BİR İVME KAZANDI

164 milyar dolarlık küresel boya ve kaplama pazarının yaklaşık yüzde 2’sine hâkim olan Türk boya sektörünün 2021 yılındaki toplam sektörel ihracatı 1,1 milyar doları aştı.

Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı M. Akın Akçalı, boya endüstrisinin mevcut durumu ve önümüzdeki döneme dair beklentilere ilişkin ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine açıklamalarda bulundu. Boya endüstrisinin, temel ve dinamik bir sektör olarak hayatımızın her alanında kilit rol oynadığına dikkat çeken Akçalı, “Estetik çekicilik sağlamanın yanı sıra, boyalar; uygulandıkları yüzeylerin ve alt tabakaların performansını, korozyon, aşınma, yüksek veya düşük sıcaklık, kimyasallar ve ultraviyole ışınları, nem ve mikroplar gibi bozulmalara karışı koruyarak, boyalı alanın uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Küresel bazda boya endüstrisinin değeri 164 milyar doların üzerindedir. Boya ham maddeleri içinde reçine ve bağlayıcıların payı 35 milyar doları bulurken, pigmentlerin 13 milyar dolar, katkı maddelerinin 8 milyar dolar, solventlerin ise 6 milyar dolarlık bir payı bulunuyor. Küresel boya pazarının ekonomik ve ticari değerinin 2010-2030 yılları arasında, yılda ortalama yüzde 3,5 büyümesini bekliyoruz. Bu gelişim içinde en büyük büyüme alanının ise yüzde 5 ile Asya’da olacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

2021 YILINDA SEKTÖR İHRACATINDA YÜZDE 27’DEN FAZLA ARTIŞ YAŞANDI

Türk boya endüstrisi olarak, küresel standartlara uygun üretim kaliteleri ile ihracatta ciddi bir ivme kazandıklarını belirten BOSAD Başkanı Akçalı, “Avrupa genelinde 5. büyük boya üreticisi olmanın gururunu yaşıyor, uluslararası bir güç olma doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Türk boya sektörü olarak 164 milyar dolarlık küresel boya ve kaplama pazarının yaklaşık yüzde 2’sine hâkim durumdayız. Türk boya sanayisinin temsilcisi olan kuruluşlarımız, başta Orta Doğu, Yakın Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Kafkaslar olmak üzere çok geniş bir coğrafyada ihracatı artırmak için yatırımlarını sürdürüyor. İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) verilerine baktığımızda, 168 ülkeye ihracat yapan sektörümüz 2020 yılında 871 milyon dolar ihracat geliri elde etti. 2021 yılında yüzde 27’den fazla artış ile toplam sektörel ihracatımız 1,1 milyar doları aşmış durumda” açıklamasında bulundu.

İNSAN SAĞLIĞI VE ÇEVRE DOSTU; EN71-3 İLE UYUMLU BOYALAR PAZARA SUNULUYOR

Doğaya ve canlılara yönelik artan farkındalık ile birlikte çevreye duyarlı ve sağlığa zararlı olmayan boya talebinde önemli artışlar gözlendiğini, büyüyen bu talebe paralel olarak da zararsız kimyasal maddelerin kullanım alanlarında ciddi yatırımları yapılmaya başlandığını ifade eden Başkan Akçalı, “Artan bu farkındalıklar, yeni regülasyonları, ürün geliştirmeyi ve sürdürülebilirliğin stratejik önemini beraberinde getirdi. Bugün artık sektörümüzdeki üreticilerin çoğu ihracat pazarlarındaki varlıklarını daimi kılmak adına süreç ve proseslerini belli prosedürlere uygun olarak yeniden tasarlıyor. İnsan sağlığı ve çevre dostu; EN71-3 ile uyumlu yani çocuk oyuncaklarında dahi güvenle kullanılabilen boyalar pazara sunuyor. Kalite kontrol süreçleri sadece ürünlerin testiyle sınırlı kalmıyor, ham madde girdilerinden çıkan ürüne hatta duvara gidene kadar ki tüm aşamaları izleyebilen, kontrol edebilen, karbon ayak izini ölçen sistemler için alt yapılar oluşturuluyor” şeklinde konuştu.