3 kıtada sayıları 40’a yaklaşan tesisi ve yaklaşık 15 bin çalışanıyla 70 yıldır faaliyet gösteren Tosyalı Holding, yeni yatırımı Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi ile birlikte 10 milyon ton üretim kapasitesine ulaştı. Dünya Çelik Üreticileri Birliği verilerine göre 2022 yılında dünya ham çelik üreticileri arasında 77. sırada yer alan şirket, 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 150 farklı kategoride binlerce çeşit ürünüyle otomotivden beyaz-eşyaya, enerjiden inşaata kadar birçok sektörün ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye’de Osmaniye ve İskenderun’daki tesislerinin yanı sıra Cezayir’den sonra Senegal ve Angola’da da yatırımlara başlayan Tosyalı'nın, İskenderun ve Cezayir’deki liman işletmeleri ve devam eden yeni liman yatırımlarına ek olarak, Erzin’de de liman yatırımı planladığını söyleyen Tosyalı Holding CEO’su Dr. Suhat Korkmaz, gündemlerindeki yeşil enerji ve karbon salınımını minimize etme projelerini ise şu sözlerle anlattı:

İki Yeni GES Santralinden Tüm Elektrik İhtiyacını Karşılayacak İki Yeni GES Santralinden Tüm Elektrik İhtiyacını Karşılayacak

EN İLERİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIYOR

"Karbon vergilerinin gündemde olduğu bir süreçteyiz. Buradaki ürünlerimiz yeşil çelik kategorisinde ve sürdürülebilirlik açısından da çok ciddi katma değer yaratıyor. Fabrikamızda en ileri teknolojileri kullanıyoruz ve bu da karbon salımını önemli oranda önlüyor. Örneğin bu tesiste Quantum Furnace teknolojisi kullanıyoruz ve bu Türkiye’de bir ilk. Oldukça düşük elektrikli tüketimi ile enerji tasarrufu sağlıyor, daha az karbon salımına yol açıyor. Bu fabrikada buna benzer birçok ileri teknoloji kullanıyoruz. Bu sayede bu tesisimiz %30 daha az elektrik enerjisi ve %15 daha az doğalgaz tüketecek.  Ayrıca daha verimli hurda kullanımı yapacağız. Güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını kullanacağız. Bu yatırımlarla yüksek fırınlara göre %70, geleneksel ark ocaklarına göre %20 daha az karbon ayak izi ile son derece çevreci bir tesis olacak. Kademeli olarak tesisimiz tüm fonksiyonlarıyla önümüzdeki dönemde üretime geçtiğinde gerçekten Türkiye için ciddi bir katma değer yaratacak."

Whatsapp Görsel 2023 12 12 Saat 12.22.38 Db88D5D0

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇATI ÜSTÜ GES'İ TAMAMLANMAK ÜZERE

Bununla birlikte fosil yakıtlara alternatif olarak güneş enerjisi ve karbon salımı sıfır olan hidrojenin kullanımına yönelik çalışmalarının da devam ettiği bilgisini payalaşan Korkmaz, "Yatırımına geçen yıl başladığımız dünyanın en büyük çatı üstü GES projesini tamamlamak üzereyiz. Ayrıca yine geçen yıl doğalgaza alternatif olarak hidrojenin tav fırınlarında yakıt olarak kullanılması ile fosil yakıt tüketimini minimize etmeyi, yeşil çelik üretimine katkı sağlama hedefiyle yaptığımız deneme çalışmalarını tamamladık. Elde ettiğimiz bu çıktıları kullanarak üretimde hidrojen kullanımına yönelik süreçlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Hidrojen konusunda birçok seçeneği değerlendiriyoruz. Cezayir’deki Tosyalı Algérie tesisimizde yapımı devam eden ikinci DRI tesisi ile sağlanan teknoloji sayesinde üretimde tamamen hidrojen kullanabilir hale geleceğiz." dedi.
 

Editör: Ayşete Yavaş