KALDER'İN BAŞKANI YENİDEN YILMAZ BAYRAKTAR OLDU KALDER'İN BAŞKANI YENİDEN YILMAZ BAYRAKTAR OLDU

Tezmaksan olarak yılın ilk yarısında üretim kapasitesini yüzde 100 oranında artırdıklarını belirten Tezmaksan A.Ş. Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, sektörün ihracatının ilk 6 aylık dönemde yüzde 15,2 büyüyerek 400 milyon dolara ulaştığını da kaydetti ve rekabetçi kalabilmek için verimliliğin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Takım tezgahlarında Türkiye’nin yakaladığı sektörel büyüme rüzgarının firma olarak kendilerini de olumlu yönde etkilediğini kaydeden Tezmaksan A.Ş. Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Yılın ilk altı aylık periyodunda beklediğimiz, planladığımız ve bütçelediğimiz satış adeti, ciro ve üretim hedeflerini olumlu anlamda aşmış durumdayız. Bu süreç içinde hem adetsel hem de cirosal büyümeyi başardık ve bu sayede üretim kapasitemizi bir önceki yıla oranla yüzde 100 artırdık. Şu aşamada mevcut üretim yaptığımız fabrikamızın kapasitesi 2024 yılında gelen talepleri karşılamak adına kâfi gelmeyecek görünüyor. Bu sebeple Sivas fabrika yatırımızı yapmıştık. Sivas’taki fabrika yatırımımız devreye alındığında bugünkü veriler ile kıyasladığımızda üretim hacmimizin 2024 yılında yüzde 300 artmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

ÜRETİM KAPASİTESİNİ YÜZDE 300 ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Hakan Aydoğdu, halihazırda bir buçuk yıldır aralarında Almanya, ABD, Belçika ve Çekya’nın da yer aldığı 34 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı ve yeni yatırım ve hedeflere dair şöyle konuştu: “Türkiye’de pazar lideri olduğumuz takım tezgahları satışında, pazar payımızı büyütmek doğrultusunda ciddi hedefimiz var. Keza CubeBOX ürünlerimiz de marka, model fark etmeksizin hem yeni hem de kullanımda yer alan CNC tezgahlara yönelik otomasyon çözümleri olduğu, bu ürün için yurtiçi satış ve ihracat hedeflerimizi de dahil ettiğimizde, büyümemizin bu alanda daha fazla olacağını öngörüyoruz. Bu yıl en önemli yatırımımız Sivas’ta 15 milyon Euro’luk techizat ve 37 milyon 500 bin TL’lik inşa bedeliyle açılışını gerçekleştireceğimiz fabrikamız olacak. Bunun yanı sıra, fabrika inşaat yatırımımızın 1. fazı olan 10.000 metrekarelik kapalı alan tamamlandı ve üretime geçildi. Şu an 2. faz olan 18.000 metrekarelik ilave üretim alanımınız inşaatı devam etmektedir. İnşaatımız tamamladığında, üretim kapasitemiz, yüzde 300 oranında artacaktır. Şu an yeni üretim tesisimizde 15 kişilik mavi yakalı çalışanımız bulunmaktadır. Üretim proseslerimizde katma değer yaratmayan, rutin işleri robotlara yaptıracağımızdan dolayı bundan sonraki dönemlerde mavi yakalı personel sayımız oransal artmayacak, tesisimizde beyaz yakalı çalışan sayımız ağırlıklı olacaktır.”

DİJİTAL PAZARYERİ İÇİN 2 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Parkurda Platformu’nu 2 milyon TL’lik yatırım ile büyüttüklerini ve kullanıcılarla Pazaryeri olarak güncellenmiş halini yılsonu buluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Hakan Aydoğdu, “Sektör özelinde ilk olma özelliğini taşıyan ve tüm Türkiye’deki tedarikçilerin kendi online mağazalarını açarak ürünlerinin satışını vakit kaybetmeden yapabileceği platform, ilerleyen süreçte Avrupa ve Amerika kıtasında da hizmete girecek. Özellikle otomasyon çözümlerimiz ile ihracatta yaşadığımız büyüme ve daha fazlasını da yapabilme potansiyelimiz, Tezmaksan olarak bizi katma değerli ürünler vasıtası ile ülkemize sağladığımız nitelikli katma değeri gördükçe büyüme konusunda daha da iştahlı hale getiriyor” dedi.

“BÜYÜME SÜRDÜRÜLEBİLİR KILINMALI”

Takım tezgahları sektörünün 2023 yılı ilk altı aylık performansına dair bilgiler de paylaşan Aydoğdu, sektörde 2021 yılı ile başlayan parabolik büyümenin, 2023 yılının ilk altı ay verilerine bakıldığında devam ettiğine dikkat çekti. “Sanayicimiz özellikle Avrupa’da yaşanan üretim düşüklüğünden dolayı ve gelen talep doğrultusunda, olumsuz koşullarla karşılaşsa dahi yatırım yapmaktan imtina etmiyor. Bunun sonucu olarak da 6 aylık verilere göre üretimin yüzde 10 artarak 574 milyon dolara, ihracatın ise yüzde 15 artarak 400 milyon dolara ulaştığını görüyoruz” diye konuşan Aydoğdu, yılın ikinci yarısı için şu anki sonuçların gayet tatmin edici seviyede olduğunu ancak burada en önemli hususun bu büyümenin sürdürülebilir kılınması olduğunu ifade etti.