Türkiye’nin toplam teknik tekstil ihracatı 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde yüzde 76 artarak 3 milyar dolara ulaşırken, 2019 yılında Türk tekstil sektörünün ihracatında 59,5 milyon dolarlık yer tutan medikal tekstil ürünlerinin ihracatı 2020 yılında yüzde 2204 gibi astronomik bir artışla 1,4 milyar dolara ulaştı. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte medikal tekstili alanında ciddi bir yatırım ortamı oluştu. Düşük maliyet ile hijyenik ve kaliteli üretim adına tekstil sektörü yatırımcıları otomasyon odaklı projelere son 1 yılda hiç olmadığı kadar ağırlık verdiler.

Çerkezköy’de yaklaşık 200 bin metrekarelik alana kurulu entegre üretim tesisiyle Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük yünlü kumaş üreticisi konumunda bulunan
Yünsa da otomasyon ve kontrol sistemleri ile sürdürülebilir, ekolojik üretim süreçleri geliştirmeye yönelik yatırımlar yapıyor. “Son 2 senedir makina altyapımızın modernizasyonlarını ön planda tutarak, endüstri 4.0 altyapısına uyum sağlayacak teknoloji yatırımlarına ağırlık verdik. 2020 yılı içerisinde üretim hattımızı modernleştirmek için yaklaşık 2,3 milyon euro’luk yatırım gerçekleştirdik” diyen Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz, “Yaptığımız bu yatırımlar ile üretim hızımızı dokuma bölümünde iki katına çıkardık; fire oranlarımızı yine dokuma işletmesinde yüzde 50 oranında azalttık. Benzer şekilde apre işletmelerinde ramöz yatırımı yaparak hem elektrik hem de doğalgaz sarflarımızı yüzde 30 düşürdük. Ramözde klasik bilinen fular ile apre uygulaması yerine elektrosprey yatırımı yaparak hem kimyasal sarf ve maliyetlerinde azalma sağladık” şeklinde konuşuyor. Detaylar kapak röportajında…

***

Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) tarafından düzenlenen ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen “5G ve Endüstriyel Uygulamaları” konulu seminere Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan konuşmacı olarak katıldı. Webinarda, 5G ile ilgili kritik konulara değindi ve Türkiye için öneminden bahsetti.

***

Haziran sayımızda ayrıca “Test-Ölçüm ve Endüstriyel Bağlantı Teknolojileri” gibi konuları ele aldığımız “Çoklu Dosya” bölümünde yine bilgi dağarcığınızı güçlendirecek, rekabeti artırıcı ürün ve uygulamalara yer verdik.

Keyifli okumalar...