04-07 Ekim 2022 tarihleri arasında Tuzla Viaport Marina Expor Center'da düzenlenen Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi 2022 ve Proses Zirvesi ve Sergisi 2002 etkinlikleri kapsamında 05 Ekim tarihinde Esit Elektronik Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu, "Tartı Aletlerinde Dijital Dönüşüm" başlıklı panelde bir sunum yaptı. Esit Elektronik'i kısca tanıtarak sunumuna başlayan Hekimoğlu, Esit'in OIML Belgeleri, EX Belgeleri, TSE, ISO, CE, GOST gibi tüm kalite belgeleri ve sertifikalara sahip olduğunu söyledi.  T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü'nce Esit Elektronik'in Türkiye'nin 316. Arge Merkezi olmaya hak kazandığını ifade eden Hekimoğlu, dijital dönüşümün tartı aletlerine etkisi, yeni nesil dijital tartı aletlerinin kullanıcıya faydaları, tartı aletlerinde dijitalleşmenin mevzuatta karşılığı ve önümüzdeki dönemde tartı aletlerinden beklentiler konularında açıklamalar yaptı. Tartı aletlerinin kullanıldığı alanlar, tartı aletleri ve tartı komponentleri, indikatör ve kontrol cihazları konularına da değinen Hekimoğlu, "Esit Tartı indikatörleri,  Yük hücrelerinden alınan analog veya dijital ağırlık sinyalini rakamsal olarak gösteren dijital göstergedir. Sahip olduğu endüstriyel çıkışlarla veri ve komut transferi yapma özellikleri vardır. Tartı Aletlerinde Dijitalleşme 1980’li yıllarda indikatörlerle başlamıştır" dedi.

TARTI ALETLERİNDE DİJİTALİZASYON

Dijital Yük Hücreleri, Dijital Tartı İndikatörleri ve Endüstri 4.0 Sistem Entegrasyonu ölçeğinde tartı aletlerinde dijitalizasyonu değerlendiren Hekimoğlu, sunumuna şyle devam etti: 
"Yük Hücrelerinin Gerginlik Ölçme Pulu (Strain Gauge) Çıkışına genelde 24 bitlik bir analog dijital çevirici kart konularak analog sinyal dijitalize edilir. Bu dijital yük hücreleri elektromanyetik gürültülere daha dayanıklı ve tartımda 1/10.000’lere kadar daha hassas hale gelir. Tartı datası kayıpsız iletilir. 

Dijital Yük Hücresinin Avantajları: 
Yüksek Hassasiyet (C4 ve üzeri)
Hızlı ve Kolay Kurulum, Kalibrasyon
Arıza tespit kolaylığı ve Alarm tetikleme
Bağlantı Kutusuna Gerek Olmaması
Açı Ölçme Fonksiyonu
Önleyici bakım parametreleri
(Nem, Basınç ve Sıcaklık Ölçer)

ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR? ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

AÇI ÖLÇME FONKSİYONU HIZLI VE KOLAY KURULUM
Dijital Yük hücrelerinin üzerindeki LED ışıklar hangi eksende hangi yönde eksen kaçıklığı olduğunu renk değiştirerek gösterir. Üzerinde LED ışıklar bulunan dijital yük hücreleri teknik servis süresini ciddi ölçüde kısaltır, maliyet avantajı sağlar.
Dijital yük hücrelerinde bulunan açı ölçme özelliği sayesinde yük hücresinin doğrusallığının bozulduğu durumlarda bile tartı değeri indikatör üzerinden elektronik olarak düzeltilebilmektedir. Eksenel kaçıklığın mekaniksel olarak çözülemediği tank, silo tartımı, üretim sürecinde tartım gibi uygulamalarda büyük kolaylık sağlar.

NEM VE BASINÇ ÖLÇER İLE HERMETİKLİK KONTROLÜ

Yük hücrelerindeki hataların bir kısmı gerginlik ölçme pulu bölgesine giren sıvılardan oluşan nem kaynaklıdır. Analog yük hücrelerinde bu durumun anlaşılması, sahada yük hücrelerinin tek tek ölçümü ile mümkün olabilmektedir. Dijital yük hücrelerinde ise nem ve basınç değerleri uzaktan ekrandan okunabilmekte ve belli değişimlerde indikatörde veya yazılımda uyarı verebilmektedir.

DİJİTAL TARTI İNDİKATÖRLERİ
Dijital yük hücrelerinden Modbus, Canbus veya diğer bazı haberleşme protokolleri ile gelen dijital ağırlık değerini ve beraberinde yük hücresinin tüm diagnostik değerlerini okuyan ve gösteren cihazdır. Yeni teknoloji ürünü dijital yük hücresi tartı indikatörleri birçok farklı haberleşme protokolüne uygun çıkışlarla Endüstri 4.0 uyumlu sistemlere yüzde 100 entegre olabilir.

Dijital Tartı İndikatörünün Avantajları
Analog yük hücresiyle yapılan tüm bağlantı ve kontrol fonksiyonlarına ilave olarak
Kurulum ve kalibrasyon kolaylığı
Arıza tespit kolaylığı
Çok sayıda yük hücresi bağlayabilme
Her bir yük hücresine düşen kuvveti/ağırlığı görebilme.
Kablosuz bağlantı ile indikatörlere erişilebilirlik.
Kullanıcı dostu, kolay kullanım menüleri

ENDÜSTRİ 4.0-SİSTEM ENTEGRASYONU
Dijital Tartı Sistemleri Uzaktan Bağlantı ile;
Hem yük hücrelerine hem de tartı indikatörüne bağlantı yapılabilir.
Tartı sisteminin tüm tartı, diagnostik ve kalibrasyon bilgilerine ulaşılabilir.
Tartı değeri ve zamanına ilişkin rapor sorgusu yapılabilir
Arıza bildirimi alınabilir ve önleyici bakım programlanabilir.
İki taraflı komut iletilebilir.

Endüstri 4.0-Sistem Entegrasyonu
Dijital Tartı Sistemlerinin Entegrasyonu

Veritabanı Entegrasyonu
Network Entegrasyonu
Diğer Cihazlarla Haberleşme
Grafiksel İzleme Yazılımları
ERP Sistemleri Entegrasyonu
Esit Cloud Üzerinden Veriye Kolay Erişim

MEVZUAT
 

Tartı Aletleri Mevzuatı Sadece Ticari amaçla Kullanılan Cihazları Kapsar
- Otomatik Olmayan Tartı Aletleri ülkemizde 2014/31/AB nolu kanunla regüle edilir. 
- Bu kanun, WELMEC direktifleri olarak bilinen uluslararası prensipler ve tartı teknolojisinin geldiği son durum dikkate alınarak ülkemizde ve tüm Avrupa Topluluğu ülkelerinde benzer şekilde uygulanır.
- Kanunda analog veya dijital yük hücresi ayrımı yoktur.
- Ticari olarak (alım-satımda) kullanılan tüm tartı aletlerinde damga zorunluluğu vardır.
- Üretici ilk damgalamayı yapabilir. Sonraki muayene ve damga yetkisi ülkemizde 2 ton kapasiteye kadar Yetkili Muayene Servislerinde (YMS), 2 ton üzerinde ise TSE’dedir. Üreticinin ilk damga sonrasında o cihazda damga yetkisi yoktur.
- Tartı sisteminden bir yük hücresi veya indikatör değişimi yapıldığında yeniden damgalama işlemi yapılmalıdır. 
- Dijital yük hücrelerinde teknik olarak kalibrasyon yenilenmesine gerek olmamasına karşın kanunen damga ilgili Kurum tarafından yenilenmelidir".