Bütün yapıların inşa aşamasında aydınlatma konusu her ne kadar bir sonraki kademe olarak değerlendirilse de detay konu olarak bakılan aydınlatma aslında yapının atmosferini belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. Kullanım amacı ne olursa olsun bütün mimari yapılar iyi bir aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Aydınlatma planı başarılı bir şekilde yapılmış bir yapı, insanlara ferahlık sağladığı gibi psikolojik olarak olumlu yönde etki eder. Mimarlar yapıların oturumunu ve iç düzenini güneşin konumuna göre düzenler. Günümüzün ileri teknolojileri sayesinde aydınlatma alternatifleri çoğalmış ve mimari tasarımlarla bütünleşebilecek bir noktaya erişmiştir. Duvar içine gömülebilen dekoratif spotlar, yağmurdan ve sisten etkilenmeyen dış armatürler, tasarruflu ve uzun ömürlü LED teknolojisi, tavanlardan endirekt aydınlatma imkânı sunan özel ışık profilleri gibi pek çok teknolojik aydınlatma çözümü mimarların kullanımına sunulmuştur. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan, mekânlara ekonomik ve kalıcı çözümler sunan Touching sisteminin 6 yıldır Türkiye'deki öncüsü ve uygulayıcısı olan ML Mimarlık Kurucusu Yüksek Mimar Emel Balcı ile "Yapı Türlerine Göre Aydınlatma Projeleri" üzerine konuştuk.

TOUCHING YÖNTEMİ İLE BÜYÜME VE BİLİNİLİRLİK İVMESİNİ YÜKSELTEREK DEVAM EDİYOR

Öncelikle sizi ve mimarlık ofisinizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü derece ile bitirdikten sonra yine mezun olduğum üniversitede yüksek lisansımı yapı kürsüsünde tamamladım. Toplamda 3 yıl inşaat ve mimarlık firmalarında çalıştıktan sonra kısa bir süre Amerika’da Newyork ve Boston’da Business English eğitimi araya girdi. Sonrasında aile şirketlerinde çalıştıktan sonra, 2010 yılında tek başıma iş hayatıma devam etme kararı alıp ML markasını yarattım. İç mimari planlama, proje, tasarım ve uygulama hizmeti veren ML, 4 yıl önce trendine öncülük ettiğim TOUCHING yani sihirli dokunuş yöntemi ile büyüme ve bilinilirlik ivmesini yükselterek devam ediyor. Bu arada dönem dönem İTÜ ve Yıldız Teknik üniversitelerinde dönemsel öğretim görevliliği yaparak mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri ile deneyimlerimi ve bilgilerimi tasarım ve proje derslerinde paylaşma imkânını ve heyecanını da yaşıyorum.

“AYNI MEKÂN İÇİN FARKLI MÜŞTERİLERE FARKLI TASARIMLAR ÇIKABİLİR”

Mimari tasarım anlayışınız, ilke ve prensipleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kişiliği olan mekânlar seviyorum ben; hem ağırlığı olsun hem sâde olsun istiyorum. Tasarımlarım, işlevsellikle birleşir mekân sahibinin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak benim zevkimle birleşip oluşturuluyor .Detaylar çok önemli tüm projelerimde ve aynı zamanda müşterilerimin kullandıkça "İyi ki Emel Hanımla çalışmışız" dedirten teknik detaylar da tasarım kararlarımda etkilidir. Aynı zamanda mekânları, sanat eserleri ve şık aksesuarlarla birleştirmeyi, yaşanmışlık ruhunu vermeyi, huzur hissetmelerini sağlamak benim için çok önemli. Prensipte, projelere başlamadan önce mutlaka proje sahibini tanımak istiyorum. İstekleri ve beklentileri ile benim projeye yaklaşımım ve tarzımın ne kadar birleşebildiğini görebilmek ve karşılıklı başlanacak iş ortaklığındaki yol güzergâhını belirlemek için keyifli bir paylaşım oluyor. Elbette günün tasarım trendleri tasarımlarımda rol alıyor ancak en önemlisi müşterimin tarzına ve huzurlu olabileceği tasarım, kişiliği, işi, yaşam tarzını yansıtacak projeler üretmek asıl hedefim. Bu hedefime yeni trendler renk veriyor ancak önceliğimiz müşterimiz. Tüm bilgileri aldıktan sonra, çalışmalarımı bu doğrultuda yönlendirir, kendi tarzımı harmanlayıp proje hazırlıklarımı başlatır ve ilerletirim. Bu doğrultuda seçimlerimi yapıyorum. Aynı mekân için farklı müşterilere farklı tasarımlar çıkabilir. Bu noktada önemli olan müşterinizi ve beklentilerinizi iyi analiz etmektir.

“AYDINLATMA İLE İLGİLİ KARARLARI VERİRKEN ÇOK İNCE VE DETAYLI DÜŞÜNÜLMELİ”

Mimari tasarımlarınızda aydınlatma uygulamalarının yeri ve önemi konusunda neler söylemek istersiniz?
Aydınlatma bir projenin en önemli en detaylı kriterlerinden unsurlarından biridir. Tasarlanan mekânların sunumuda, o mekânlarda yaşam verimliliği de aydınlatmanın doğru kurgulanması ile başarılabilinir. Bu yüzden aydınlatma ile ilgili kararları verirken çok ince ve detaylı düşünülmelidir.

Aydınlatma planı kimler tarafından, hangi kriterler dikkate alınarak oluşturulmalıdır?
Aydınlatma planı tabii ki işinin profesyonelleri tarafından hazırlanmalı. Tasarlanan mekânların işlevi, kişi sayısı, kullanım sıklığı ve öne çıkarılacak unsurlar göz önüne alınmalıdır.

Aydınlatma tasarımlarınızı etkileyen temel unsurlar nelerdir?
Mekânı kim için, ne amaçla tasarlayıp uyguladığımızdır.

“MEKÂN HENÜZ TASARIM AŞAMASINDAYKEN AYDINLATMA KARARLARI VERİLMİŞ OLMALI”

Yapıların tasarım așamasında, malzeme ve aydınlatma ekipmanları birlikte düșünülerek yapının inșasına başlanması gerekirken aydınlatmanın zincirin son halkası ve en son çözülmesi gereken detay olarak görülmesi konusunda neler söylemek istersiniz?
Maalesef aydınlatma daha çok dekoratif unsur olarak görülmektedir. Bu yüzden çok teknik bir mekân tasarlanmıyorsa aydınlatma kararları sonlara doğru verilebiliniyor. Benim bakış açımda ise mekân henüz tasarım aşamasındayken aydınlatma kararları verilmiş olmalı. Sizinde bahsettiğiniz gibi bizim işimizde zincirin her parçası çok önemli ve eşzamanlı kararlar verilmesi gerekiliyor.

Beton ya da taș malzeme, ahșap malzeme ya da seramik-granit malzeme kullanılarak yapılan yapılardaki aydınlatma uygulamalarında nelere dikkat edilmeli?
Yansımalarına özellikle dikkat edilmesi gerekiliyor. Materyallerin matlığı, parlaklığı, dokusu karar aşamasındaki önemli detaylardır.

Konut aydınlatma tasarımınızı etkileyen faktörler nelerdir? Aydınlatmanın iç mekan üzerindeki etkisi noktasında neler söyleyebilirsiniz?
Konut aydınlatmalarında da aslında her projede olduğu gibi mekânların kullanıcıları; beklentileri, istekleri, tasarımlarda kullanılan malzemelerin dokusu, yapısı, öne çıkarılmak istenilen unsurların konumu gibi aslında her şey bizim tasarımımızı her projede etkiliyor.

MASDAF PAZARLAMA MÜDÜRÜ NİHAN GÖKSAL, KAZAN ENDÜSTRİSİNDEKİ KADINLARIN SESİ OLDU! MASDAF PAZARLAMA MÜDÜRÜ NİHAN GÖKSAL, KAZAN ENDÜSTRİSİNDEKİ KADINLARIN SESİ OLDU!

“YENİLİKÇİ ÜRÜNLERİ KULLANMAYI TERCİH EDİYORUZ”

Sürdürebilirlik, enerji tasarrufu ve verimliliği gibi kriterler aydınlatma uygulamalarınızda ve ürün seçimlerinizde ne ölçüde etkili oluyor?
Yenilikçi ürünleri kullanmayı tercih ediyoruz biz de. Sürdürebilirlik, enerji tasarrufu ve enerji verimliliği kriterlerine hâiz tüm teknolojik malzemeleri ve elemanları kullanmaya önem veriyoruz.

Aydınlatma tasarımı anlamında örnek bir projenizden, bu projenizde aydınlatma uygulamalarınızdan ve detay çözümlerinizden bahseder misiniz?
Maslak'ta yapmış olduğumuz Salute grubunun ofis tasarım ve uygulamamızda; tüm çalışan kişilerin rahat ve huzurlu çalışmalarını sağlayacak şekilde aydınlatma tasarımımızı yaptık. Işıktan yorulduklarında alternatif ışık olarak tüm tavanlara gizli ışık detayı işledik, ayrıca her masanın kendine ait bir sarkıt grubu da olmuş oldu. Ayrıca tüm çalışma bölümlerini gün ışığından da oldukça faydalanmaya çalıştık. Ortak alanlarda ise hem gizli ışık hem de lineer ışık ve sarkıt aydınlatma elemanlarıyla her ihtiyacı karşılamaya çalıştık.