Akar Solar Genel Koordinatörü A. Said Akardaş, Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği Sunways inverterlerinin yeni dönem hedefleri ve projeleri hakkında bilgi verdi. Akardaş, “Akar Solar olarak, Türkiye distribütörü olduğumuz Sunways inverterlerin Türkiye pazarındaki satış hacmini geçen yıla göre yüzde 400 artırmayı hedefliyoruz. Sunways bu ay sonunda birinci faz olarak yıllık üretim kapasitesini 8 GW üzerine çıkaracağı yeni fabrikasına taşınmış olacak” dedi. 

Akar Solar olarak 2023 yılına ait iş gündeminizden ve projelerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

Güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan ekipmanların yerlileştirilmesi için atılan her adım ülke ekonomisine fayda sağlayarak cari açığı düşürmek için önemli bir katkı sağlıyor. Güneş paneli üretiminde kullanılan birçok malzemenin Türkiye’de üretilmeye başlanması ile birlikte önümüzdeki dönemde solar inverterlerin Türkiye’de üretimi de çok daha fazla yaygınlaşacak. Güneş enerjisi sektörü her ölçekten yatırımcı, üretici ve EPC firmalarıyla çok büyük bir sektör. Teknoloji alanındaki yatırımlarımızla, inanıyorum ki Türkiye uluslararası pazardan çok daha büyük bir pay alacak. Bunun en önemli emaresi, uluslararası fuarlarda katılımcı olan yerli firmalarımızın sayısının giderek artmasıdır. Akar Solar olarak, Türkiye distribütörü olduğumuz Sunways inverterlerin Türkiye pazarındaki satış hacmini geçen yıla göre yüzde 400 artırmayı hedefliyoruz. Bu senenin ilk çeyreğinde elde ettiğimiz satış başarımız bu hedefe rahatlıkla ulaşacağımızı gösteriyor. Önümüzdeki dönemde yatırımlarımızı güneş enerjisi sistemlerinin kalbi olan inverter teknolojisine yönlendirmeye devam edeceğiz.

Distribütörü Olduğunuz Sunways inverterlerinin 2023 hedefleri nelerdir ve ürünlerde ne gibi yenilikler olacak? 

ENERJİ DEPOLAMADA KUM BAZLI TEKNOLOJİ ENERJİ DEPOLAMADA KUM BAZLI TEKNOLOJİ

Sunways bu ay sonunda birinci faz olarak yıllık üretim kapasitesini 8 GW üzerine çıkaracağı yeni fabrikasına taşınmış olacak. Geçen yıl başlayan bir süreç ile büyük bir misyon ve tutkuyla ivmelenerek büyüyen yeni bir uluslararası ekip kuruldu. 2023 yılında Sunways, yeni nesil on-grid inverterler, daha yüksek kapasiteli hibrit invertörler, düşük voltajlı hibrit inverterler, mikro invertörler ve daha iyi akü çözümlerinden oluşan yeni ürünleri piyasaya sürecek. Paralel olarak, zaten çok gelişmiş olan uzaktan izleme Sunways Portalı daha gelişmiş ve kullanıcı dostu olacak şekilde iyileştirilecek. Sunways, 30 yıllık geçmişe sahip bir marka olarak, inverter alanında yatırımlarına ve iyileştirmelerine devam edecektir.

Dünya genelinde yaşanan çip krizi ve birçok sektörde pandemi sonrası oluşan tedarik sıkıntısı gibi inverter tedariği konusunda Sunways de etkilendi mi? Şu an termin süreleriniz nedir? 

Dünya genelinde inverter tedariğinde problem yaşandığı bir gerçek, birçok inverter üreticisi Türkiye pazarına 80,100,110 kw inverterleri tedarik edemez duruma geldi. Bu tedarik problemi Türkiye pazarına yeni inverter markalarının girmesine zemin oluşturdu. Sunways’in Türkiye pazarında yer almaya başladığı 2021 yılı son çeyreğinden bu yana bilhassa son 4-5 ayda aramıza katılan yeni oyuncularla birlikte pazardaki inverter markalarının sayısı ikiye katlanmış durumda. Esasında biz buna çok olumlu bakıyoruz, ne kadar fazla marka ve çeşit olursa o kadar tekelleşmeden uzaklaşırız. Fiyat ve performans rekabeti her zaman müşteriye fayda sağlayacaktır. Satış sonrası desteği zayıf olan markalar zaten zaman içerisinde pazarda yer edinemeyecektir. Sunways Türkiye ekibi olarak, teknik servisimizin hızlı müdahale ve çözüm odaklı yaklaşımına güveniyoruz. Tedarik problemi bizi teğet geçti diyebilirim. Müşterilerimizi ürünsüz bırakmadık diyebilirim. En uzun termin süremiz 3 ay oldu. Şu anda 80-100-110 kw ürünlerimizi Mayıs ayında teslim edebiliyoruz. Temmuz ayına kadar sadece 100-110 kw ürünlerden 70 MW stoklarımıza girecek. Müşterilerimize sağladığımız bir diğer avantaj ise, inverter tedariği problemi yaşanırken fiyatlarımızda herhangi bir değişiklik yapmamamızdır. Fiyatların yukarı yönlü hareket ettiği bir ortamda sabit fiyat politikası ile müşterilerimize ürünlerimize kolay ulaşılabilirlik sağladık. Yani bu kriz şimdilik bizi teğet geçti diyebiliriz. 

Fabrikalar maliyetlerini düşürmek ve zamlardan en az oranda etkilenmek için kendi enerjilerini üretmek istiyorlar. Sahada gerçekleştirdiğiniz görüşmeleri anlatabilir misiniz? Sanayi kuruluşlarının beklentileri nelerdir? 

Sanayi kuruluşlarının öncelikle EPC firmalarından beklentisi kaliteli hizmet ve satış sonrası destek. Daha sonrasında kullanılan ürünlerin satış sonrası desteğinin kuvvetli ve ulaşılabilir olması. Bir arıza durumunda muhatap bulabilmek yatırımcının en büyük beklentisi. Ayrıca malzeme üreticisinin herhangi bir arıza durumunda müşteriyi dolambaçlı yollara sokmadan garanti kapsamında ürünün değişimini sağlayabilmesi yatırımcıların taleplerinden. Bilhassa inverter ürünlerinde satış sonrası destek müşteriler için en önemli husustur. Bizlerde yatırımlarımızın ciddi oranını satış sonrası desteğe ayırmış durumdayız. Bu konuda da müşterilerimize sağladığımız birçok fayda var. Bunlardan birisi, müşterilerimize teslim ettiğimiz inverterlerimizin devreye alınması hizmetini ücretsiz olarak vermemizdir. Herhangi bir arıza durumunda ise sahanın enerji üretiminin sorunsuz devam edebilmesi için 24 saat içerisinde ikame cihaz sağlamakta ve arıza durumunda garanti kapsamındaki cihazlar için birebir değişim yapmaktayız.

Güneş enerji santrallerinde odaklanılan ana konulardan biri verimlilik oluyor. Bu noktada da hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor? Özellikle sistemlerde kullanılan teknolojilerden bahsedebilir misiniz? 

Güneş enerjisi sistemlerinde verimlilik çok fazla parametreye bağlıdır. En başta fotovoltaik modüller olmak üzere bağlantı elemanları, DC ve AC kablolar, şalt malzemeleri gibi birçok ekipman en az inverter kadar bir santral için önemlidir. Seçilen malzeme ve daha önemlisi bu malzemenin sahada uygulanması yani montaj kısmı verimliliğin ilk etabını oluşturmaktadır. İnşa sürecindeki mühendislik, tedarik ve montaj süreçlerinden sonra santralin işletilmesi esnasında verimliliğin ikinci etabı söz konusu olmaktadır. Bu süreçte de santralin sıkı bir şekilde takip edilmesi, bakım ve onarım gibi parametrelere yatırımcıların dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekmektedir. Bu yıl piyasaya sürülen son teknoloji ürünlerimizde yüksek güç inverterleri ve akü depolamalı hibrit inverterler için 182 mm ve 210 mm hücre kullanan yüksek güçlü paneller için yüksek güç çıkış olanağı sunulmaktadır. Sunways konut tipi inverterlerde 15A değerine çıkarak büyük boyutlu fotovoltaik panellerin kullanılmasını sağlayan ilk firma oldu. On-grid dizi inverterler için 1 ile 110 kW arası modeller bulunurken, akü depolamalı hibrit sistemler için STH serisinde 3 ile 33 kW arasında modeller bulunmaktadır. Ayrıca Sunways markası ile hibrit inverterlerimiz için üretilen lityum akülerimiz mevcuttur.
Sunways ürünleri, birçok farklı ülkede kullanıldığı için bu ülkelerin değişken şebeke yapılarına uyum sağlayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Sunways inverterleri çok geniş çalışma gerilimi aralığına sahiptir. Ayrıca tüm ürünler yüzde 10 daha fazla AC güç çıkışı verebilmektedir. Bir diğer avantajımız ise müşterilerimize ömür boyu ücretsiz uzaktan izleme hizmeti sunmaktayız. Buna ek olarak uzaktan izleme sistemi için gerekli ekipmanlardan wifi/gprs/lan modülü kutu içeriğine dahildir, ücretsiz olarak müşterilerimizin kullanımına sunulmaktadır. 

Proje odaklı ilerlersek son dönemde yer aldığınız projeler nelerdir? Bu projeye sağladığınız avantajlardan ve verimlilik değerlerinden bahsedebilir misiniz? 

Son dönemde birçok referans projede Sunways marka inverterler kullanıldı. Bunlardan biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Darlık Arıtma Tesisi’dir. Bir diğeri 5 adet Pazar yerinin üzerine kurulmakta olan 4,4 MW kapasiteli Yeni Mahalle Belediyesi projesidir. Devlet kurumlarının yanında birçok özel işletmede de ürünlerimiz kullanılmaktadır. Bu müşterilerimize sağladığımız en önemli avantajımız verdiğimiz sözde durma ilkemizdir. Ayrıca değişen piyasa koşullarında hem termin hem fiyat politikası olarak her daim müşterilerimizi koruyan bir strateji benimsedik. Ürünlerimizi kullanan müşterilerimizin birçoğu ürünün performansının üst seviye ve kullanımının çok basit olduğunu hem bize hem de çevresine aktarmaktadır. Tak-çalıştır konseptinde kurulumu çok kolay olan Sunways inverterler aynı zamanda cihaz üzerinde bulunan ekranı sayesinde çok kolay bir şekilde yönetilmektedir. 

Enerji depolama teknolojisi sektörde yeni bir dönem açacak ve enerji ihtiyacına ciddi anlamda çözüm sağlayacak. Siz enerji depolama konusunda yaşanan gelişmeleri değerlendirebilir misiniz? 

Önümüzdeki dönem akü depolamalı ve hibrit projeleri çok konuşacağımız bir dönem olacak. Sunways olarak 33 KW’a kadar akü depolamalı hibrit inverterler ile müşterilerimize hem akülü hem de şebekeye entegre çözümler sunabiliyoruz. Ayrıca Sunways markası ile lityum akü çözümümüzde mevcuttur. Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle enerji maliyetlerinin artması neticesinde tüm dünyada bir enerji krizi ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinde daha önce görülmemiş oranlarda elektrik zamları meydana geldi. Bundan sebep Avrupa ülkeleri güneş yatırımlarını daha da arttırdı. Akü depolamalı sistemlere rağbet hiç olmadığı kadar yüksek. Biz, Sunways Türkiye olarak da sadece Türkiye pazarında değil yurtdışı pazarına hibrit inverter ve lityum akü sevkiyatlarımızı yüksek adetlerde yapmaktayız.