HKTM, İstanbul Halk Ekmek’in Kartal’da bulunan Cevizli fabrikasında tasarlayıp devreye aldığı normal ekmek kasalama ve paletleme projesinde el değmeden üretilen ekmekler, robotlarla yine el değmeden kasalanıyor. 

Daha önce manuel olarak gerçekleştirilen ekmek kasalama ve paletleme operasyonu, KUKA marka robotların da yer aldığı firmanın tasarlayıp devreye aldığı otomasyon sistemi ile saatte yedi bin 500 adet ekmek el değmeden sevkiyata hazır hale getiriliyor.

Kalite kontrol sistemi, ıskarta ekmek ayırma sistemi, hata tespitleri, ekmek gruplama sistemi, boş kasa yükleme bölgesi, kırıntı dökme sistemi (kasa temizleme), ekmek yükleme istasyonu, kalite kontrol istasyonu, palet yükleme bölgesi, istifleme kat sayısının seçilebildiği paletleme hücresi, otomasyon sisteminde boy, yükseklik, genişlik, bıçak izi ve az-çok pişme gibi hatalar tespit edilebiliyor ve anında gereken müdahaleler yapılabiliyor.

“ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN OLARAK DEVREYE ALINDI”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan HKTM Genel Müdürü İlham Çelebi, “Endüstri 4.0” konseptine uygun otomasyon mimarisinin en verimli şekilde çalışmasına katkı sağlamakla birlikte, alanında bir ilke imza atarak özgün tasarımıyla fırın başına saatte yedi bin 500 ekmek toplama ve paletleme işlevini yerine getirerek gıda sektörüne benzersiz bir çözüm sunuyor.” dedi.