Pandemiyle birlikte tedarik zincirinde oluşan sıkıntılar, hemen sonrasında yaşanan çip krizi neredeyse tüm sektörler için ürünlerin müşteriyle buluşmasında gecikmeler yaşanmasına neden oldu. Uzayan teslim süreleri, üretimin devamlılığını zora sokarken, üretim prosesinin yeniden oluşturulma gerekliliğini de beraberinde getirdi. Delta Vana ve Otomasyon Dış Ticaret ve Satın Alma Müdürü Burak Çelik bu sürecin sıkıntılarını aşmak için ne gibi aksiyonlar aldıklarını şöyle paylaştı: . 

“Tüm dünyanın ezberlerinin bozulduğu bir süreci deneyimledik. Bu sürecin öne çıkan etkenlerinden biri şüphesiz stok yönetiminin giderek önem kazanması oldu. Biz de Delta Vana ve Otomasyon olarak, mevcut resimden hareketle stok yönetimimizi dönemin koşullarına uyum sağlayacak şekilde, daha çevik bir anlayışla yeniden oluşturduk. Stok yönetimimizi, müşterilerimizin değişen talepleriyle dünyanın değişen koşulları arasında bir denge sağlayacak şekilde konumlandırdık. Bu anlayışın, hem şirketimizin hem de müşterilerimizin verimliliğine katkı sağladığını görebiliyoruz.  Hizmet verdiğimiz sektörlerin dinamiklerine hakim olmak ve ekibimizdeki işinde uzman mühendislerin olması sürece göre kendimizi konumlandırmamızı kolaylaştırdı. Firmamızın çevik ve dinamik yapısı sayesinde konjonktüre hızlı bir şekilde ayak uydurduk. Fazla hareket görmeyen stoklarımızı hemen farklı şekillerde değerlendirerek temizledik. Bu sırada ERP’mizi bu sürece daha fazla adapte ettik. Tedarikçilerimizin üretim planlarına dahil olduk ve gecikmelere erken müdahale etmeye çalıştık. Sadece erken teslim tarihi istemedik, müşterinin isteğini tamamen karşılayacak, aynı zamanda da üretimi daha erken bitebilecek ürünlere yönlendirme yaptık, aynı zamanda da tedarikçilerimize bu konuda alternatifler sunduk, fikirler verdik. Görece düşüşe geçen havayolu fiyatlarından yararlanıp tedarik sürelerimizi kısaltmaya çalıştık.” 

“SÜRECİN ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN SÜREKLİ HAREKETE HAZIR HALDEYİZ”

“Tabii ki devletlerin dahil olmak üzere bütün dünyanın etkilendiği ve etkilenmeye kesinlikle devam edeceği bu süreci eski akıcılığına döndürmek hiçbir firma ve devlet için mümkün değil... Fakat bu sürecin etkilerini en aza indirmek için güncel aksiyonları takip etmekle birlikte, ezberlerin dışına çıkarak, rakiplerimizden farkımızı müşterilerimize göstermek ve taleplerine anında cevap verebilmek için yapımızı sürekli harekete hazır halde tutuyoruz”. 

SİLKAR ENDAŞ ONLINE DURUM İZLEME SİSTEMİNİ TANITTI SİLKAR ENDAŞ ONLINE DURUM İZLEME SİSTEMİNİ TANITTI

PAYDAŞLARLA ENTEGRE ÇALIŞMA MODELİ

“2022 yılı için belirlediğimiz motto, ‘kaynaklarımızı verimli kullanmak’tı. Tüm yıl boyunca, iş yapış biçimlerimizi mevcut kaynaklarımızı en etkin, en verimli olacak şekilde belirledik. Yılın son çeyreğine girerken lojistik ve satın alma süreçlerimizin tamamında kaynaklarımıza odaklanmak, stoklarımızı yeniden düzenlemek ve stoklu satışları müşteri ihtiyaçlarına göre yeniden organize etmek verimliliğimizi yükseltti” diyen Burak Çelik, “Paydaşlarla daha entegre bir çalışma modeline geçtik, bu da müşteri memnuniyeti olarak bize geri döndü. Bütün satın alma süreçlerimizi dijital ortama aktararak hem oto kontrol sağladık hem de verimlilik ve izlenebilirliği arttırdık. Ayrıca tersine lojistik uygulamaları çalıştık. Geleceğin bizden ne istediğinin farkındayız ve bu isteklere cevap vermeye hazırız. Bu organizmayı sadece hayatta tutmakla kalmıyoruz, aynı zamanda geleceğe de uyumlu olması için çalışıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Delta Vana ve Otomasyon’un bütün birimleri ile birlikte Dış Ticaret ve Satın Alma birimi de Delta Vana ve Otomasyon’un dramatik oranlarda büyümesine yüzde 100 hazırdır ve operasyonda hiçbir aksama olmadan prosesi yürütebilecek durumdadır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

“LOJİSTİK SÜREÇLERİMİZİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERSPEKTİFİNE UYGUN HALE GETİRİYORUZ”

“Sürdürülebilirlik bizim tüm paydaşlarımızla birlikte hedefimizde olan değerlerden bir diğeri. Bir değer yaratmak kadar o değeri sürdürülebilir biçimde ortaya koymak da önemli… “ tespitinde bulunan Çelik, “Tek seferlik başarıların, ne müşteriler ne de tedarikçiler nezdinde bir kıymeti yok. Öte yandan, yeryüzünün sürdürülebilir kaynaklarına odaklanmak da çok önemli. 2023 vizyonumuzda lojistik süreçlerimizi sürdürülebilirlik perspektifine uygun bir hale getiriyoruz. Bunun için çalıştığımız nakliye firmaları ile karbon salımın ölçümleri yapıyoruz. Ayrıca Delta Vana ve Otomasyon’un iç işleyişinin çevreye yarattığı etki ile tedarikçi firmalarımızın çevresel etkilerini ölçümleme ve önümüzdeki 2-3 sene içerisinde sıfır karbon bir şirket olmak için irade ortaya koyuyoruz. Böylece paydaşlarımızın sadece klasik bir ticaret alışverişi veya çözüm ortağı olarak değil, aynı zamanda doğamız ve Ülkemizin ve Dünya’nın geleceği için bir katma değer yaratma anlayışımızla da yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.” vurgusu yaptı. 

“AVRUPALI TEDARİKÇİLERİMİZLE DOĞALGAZ KRİZİ İÇİN ÖNLEMLER ALACAĞIZ”

“2022 yılının son çeyreğine girerken hedeflerimizde herhangi bir sapma veya revizyon olmadığını söylemek isterim” diyen Çelik, tedarik risklerinin farkında olduklarını ve bunları ön görerek tahminler yaptıklarını aktararak aksiyon planlarını şöyle özetledi: “Bundan sonraki 3 aylık süreç için de planlarımız doğrultusunda ilerleyeceğiz. Açıkçası son 3 ay için mesaimizin büyük bir kısmını departmanımıza verilen hedefleri yakalamak için çalışacağız. 2023 için öncelikle Avrupa’da yaşanması artık kesin gözüyle bakılan doğalgaz krizi için önlemler alıp Avrupalı tedarikçilerimiz ile birlikte bir durum değerlendirmesi yapacağız. Bir alarm durumu için B planı oluşturup 2023 hedeflerimizi de buna göre şekillendireceğiz. Hedeflerimizin arasında firmamızın tedarik zincirindeki tüm basamaklarını daha dijital hale getirme çalışmalarımız var, zaten şu anda ilerleyen bir süreç. Burada dijital ama hantal veya çevik ama konvansiyonel bir sistem yaratmamaya özen gösteriyoruz. Operasyonel yoğunluğumuz dışında prosesin tüm adımlarına dokunmaya devam edeceğiz. Çünkü değişen Dünya’nın farkındayız ve evrende değişmeyen tek şey değişimin kendisi. Bu değişime ayak uydurabilmek için mesaimizin her saati değişime gönüllü olarak çalışıyoruz.”