Türkiye'ye değer katan yatırımlarına bir yenisini ekleyecek Şişecam, yeni yatırımla Tarsus OSB’de günde 600 ton kapasiteli buzlu cam fırını ve yılda 20 milyon metrekare kapasiteli enerji camı işleme hattı kurmaya hazırlanıyor.

Firma, işletme sermayesi dahil yaklaşık 3,4 milyar TL (185 milyon avro) değerindeki yatırımıyla birlikte enerji camları sektöründe ortaya çıkabilecek arz açığını kapatmayı ve ihracat fırsatlarını değerlendirerek Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor. 

"DÜNYADAKİ TRENDLERİ VE YENİ YATIRIM FIRSATLARINI İZLİYORUZ" 

Türkiye’de 4 farklı lokasyonda 8 düzcam ve 1 buzlu cam hattı ile faaliyet gösteren firmanın yeni hamlesine ilişkin görüşlerini paylaşan Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, Türk cam sanayinin kurucusu Şişecam’ın tüm paydaşları için sürdürülebilir değer yaratan ve girdi verdiği sektörlerin büyümesini ve ihracatını destekleyen yatırımlarını kesintisiz sürdüreceğini belirtti.

Firmanın 87 yılı aşkın mazisinde olduğu gibi tüm olumsuzluklara karşın Türkiye için değer oluşturmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Kırman, "Güçlü küresel hedeflerimize farklı faaliyet alanlarında sürdürülebilir büyüme odağımıza uygun olarak yeni yatırım hamleleriyle yürüyoruz. Bunu yaparken dünyadaki trendleri izleyip yeni yatırım fırsatlarını yakından takip ediyoruz." dedi.

"BÜYÜYEN GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜ BU KARARIMIZDA ETKİLİ OLDU"

Artan enerji maliyetlerine karşın güneş enerjisinden elektrik üretimi maliyetlerinin düşmesi ve global arenada artan sürdürülebilirlik hassasiyetinin etkileriyle buzlu cam ve enerji camı sektörünün yeni fırsatlar sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Kırman, gerek Türkiye'deki cam talebini karşılamak gerekse değer oluşturma öncelikleri çerçevesinde hızla büyüyen güneş enerjisi sektöründe ortaya çıkan fırsatı değerlendirerek Mersin’e yeni bir buzlu cam hattı yatırımı ve işleme hattı kararı aldıklarını söyledi.

Kırman, söz konusu yatırımın şirketin sürdürülebilirlik odaklı katma değerli ürün üretme stratejisine de katkıda bulunacağına inandıklarını ifade etti.

"HEDEFİMİZ İTHALAT ORANINI AZALTMAK, İHRACAT FIRSATLARINI DEĞERLENDİRMEK"

İklim krizinin de etkisiyle tüketicilerde ve ülke yönetimlerinde oluşan karbon salınımına yönelik farkındalığın, doğaya en çok karbon salınımına yol açan sektörlerden biri olan enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara dönüşümü öncelikli konu haline getirdiğini bildiren Prof. Dr. Kırman, enerjide arz/talep dengesinin bozulmasıyla beraber hızla artan doğalgaz, elektrik ve yakıt fiyatlarının fosil yakıtlara göre maliyetinin daha düşük yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi artırdığını dile getirdi.

Yaşanan gelişmeler ışığında güneş enerjisinin elektrik üretimi için en uygulanabilir çözüm olarak ön plana çıktığına dikkati çeken Kırman, sözlerini şöyle noktaladı:

Endüstriyel Verimliliği Artırmaya Yönelik Kapsamlı Bir Yaklaşım Endüstriyel Verimliliği Artırmaya Yönelik Kapsamlı Bir Yaklaşım

"Türkiye’de 2018'de 8 milyon metrekare olan enerji camları pazar talebinin yaklaşık 3 kat artarak 2022'de 23 milyon metrekare seviyesine çıkması bekleniyor. Biz de sektörde ortaya çıkan bu fırsatı Türkiye için bir değere dönüştürmek istedik. Mevcut durumda pazardaki talebin yüzde 64’ü ithalat ile karşılanırken geri kalan yüzde 36’lık kısım ise Türkiye’deki tek yerel üretici olarak Şişecam tarafından karşılanıyor. Yeni fırın ve işleme hattı yatırımımız sayesinde artan talebe karşılık vermenin yanında sektördeki ithalat oranını azaltmayı ve ihracat fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi