Standartlaştırılmış elektrik tasarımlarını yeni piyasalara taşırken özelleştirilmiş makine imalatına odaklanan firma Schaeffler Sondermaschinenbau, elektrik tasarımlarını birçok konumda standartlaştırıyor ve işin tamamlanması için Eplan Platformuna güveniyor. Schaeffler Sondermaschinenbau yılda yaklaşık 4.500 projeyi ele alıyor. Bunların her biri karmaşık, mekatronik alanını ilgilendirmekte, çoğu da robot bileşenlerini barındırıyor. 13 konumda 1.700 çalışanıyla, makinede uzmanlaşmış firma, makine imalatı alanında büyük oyuncular arasında yer alıyor. Bununla birlikte, olağandışı olan, şimdiye kadar (neredeyse) yalnızca bir müşteriye hizmet veriyor olmasıdır. 

YILDA 4.500 PROJEYLE ÖZEL MAKİNE YAPIMI

Schaeffler Grubu’nun dünya çapında 170 konumda yaklaşık 84 bin 200 çalışanı ve 14.4 milyar avro cirosu bulunuyor. Schaeffler Sondermaschinenbau, bu bütünleşik, küresel olarak aktif otomotiv ve endüstri tedarikçisi için, üretim hatları montaj sistemlerine ve test teknolojilerine odaklanmaktadır. Genel olarak, özel amaçlı makine bölümü, kurumsal grup tarafından ihtiyaç duyulan şirket içi üretim ekipmanının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Yakın zamanda öne çıkan konular arasında, otomotiv hibrit modülleri ve yeni elektrikli aks tahrik sistemleri için karmaşık montaj ve test hatlarının geliştirilmesi ve uygulanması yer alıyor. Ayrıca bunlar, Schaeffler’in bu bölümünü yıllık olarak yürüttüğü yaklaşık 4.500 projeden sadece ikisine karşılık geliyor. 

YÜKSEK İMALAT UZMANLIĞI

Üretim teknolojisi gelişimindeki derinleşme, firmada uzun bir geleneğe sahiptir. 1960 yılında, Dr. Georg ve Dr Wilhelm Schaeffler kardeşler, firmanın başarısına bugün hala katkıda bulunan "Üretim Ekipmanları Departmanı"nın kurulmasının adımlarını attılar. Otomotiv endüstrisi için birinci dereceden tedarikçi olarak Schaeffler, tümü en yüksek kalite standartlarında ve yoğun maliyet baskıları altında üretilen yalpa stabilizatörleri, 48 voltluk tahrik sistemleri ve elektrikli aks modülleri gibi çok karmaşık ürünler geliştirmekte ve üretmektedir. Yüksek düzeyde üretim uzmanlığı burada büyük bir avantaj haline gelmektedir. Schaeffler Sondermaschinenbau’nun Dünya çapındaki 1.700 çalışanının yaklaşık yüzde 60'ı, müşterileri için tekil bazda özelleştirilmiş üretim çözümleri geliştirme ve tasarımında çalışmaktadır. Yazılım da giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. BT üretim çözümlerinde, neredeyse tüm otomatik montaj teknolojisi projeleri için program üretilmekte ve bilgi birikimi çok daha derine inmektedir. Örneğin, geliştiriciler zorlu üretim ortamlarında üretkenliği ve sistem kullanılabilirliğini artırmak için durum izleme uygulaması yazmışlardır. Almanya, Erlangen'deki tesiste elektrik tasarım mühendisi olan Stefan Vietz, Eplan'a dayalı standartlaştırılmış bir ECAD platformu geliştirmek için diğer anahtar kullanıcılarla birlikte çalışıyor.

DIŞ MÜŞTERİLERE AÇILMA

Yakın zamana kadar Schaeffler Sondermaschinenbau, şirketler grubu için neredeyse tamamen firma içi projeler tasarladı ve uyguladı; yılda 4.500 projeden de anlaşılacağı üzere yapılacak çok iş vardı. Bölüm şimdi de, teknik bilgisini dış müşterilerin erişimine açmaktadır. Schaeffler Sondermaschinenbau Yöneticisi Bernd Wollenick: "Yeni faaliyet alanlarına ve müşteri hedef gruplarına açılıyoruz”, diyor. Odak noktası, montaj ve test sistemlerinin yanı sıra, robotik, görüntü ve işleme sistemleri ve üretim bilişim teknolojisi alanlarındaki bilgi birikimi ile birlikte taşlama ve honlama makineleri üzerindedir.

ELEKTRİK TASARIMLARININ EPLAN İLE STANDARTLAŞTIRILMASI

Grubun dışına yapılan bu açılım, firmanın, Almanya'da Erlangen ve Bühl ve Çin'deki Taicang gibi çeşitli konumlardaki tesislerinde, her biri kendi yöntemleriyle geliştirilmiş elektrik tasarım yazılımının standartlaştırılmasına yön veren faktörlerden sadece biridir. Bu ve diğer konumlar, Eplan Platformunu, farklı biçimlerde olmakla birlikte, kullanmaktadır. Amaç, Eplan'a dayalı küresel olarak standartlaştırılmış bir elektrik tasarımını aynı çatıda toplamaktır. Görevden anahtar kullanıcılardan oluşan bir proje ekibi sorumludur. Erlangen'de bir elektrik tasarım mühendisi olan Stefan Vietz “Eplan Platformunda dünya çapında işbirliği yapmamızı sağlayacak ortak, uyumlu bir altyapı geliştiriyoruz. Kapasitelerimizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmamızı ve geliştirme konularında esnekliğimizi artırmamızı sağlıyor” diyor.