Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Atıl'ın moderatörlüğünü yaptığı panele Doruk Otomasyon'dan Murat Uruş, MCS Otomasyon'dan Adem Kayar, IAS'den İbrahim Tataroğlu ve Robo'dan Haluk Özcan konuşmacı olarak katıldı.  Panelin açılış konuşmasını yapan ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Atıl, "Sanayide dijital dönüşüm kavaramı son 10 yıldır üzerinde çok konuşulan ve farkındalık yaratılmaya çalışılan  ama içini doldurma konusunda üzerinde hala ciddi soru işaretleri olan bir konu. Bu işe nereden başlayacağınız da çok önemli" dedi. ENOSAD'ın 100'ü aşkın üyesiyle endüstriyel otomasyon sektörüne değer katan önemli meslek kuruluşu olduğunu ifade eden Atıl'ın ardından Robo firmasından Haluk Özcan da, "Biz Robo olartak üretim hattını kuran kısmındayız. Ürünün yerli ve milli olması için çok para harcanması gerekiyor. Büyük firmalar çok büyük teşvikler alıyor. Bu anlamda çok büyük sorumlulukları da olması lazım. Bizim yaptığpımız hat kurulumlarının yüzde 40 donanımdır ama bu donananımlarının yüzde 90'ı ithaldir" dedi.

Genel Endeks Değerini Oluşturan 61 Alt Göstergenin 29'u 2023 Yılında Arttı Genel Endeks Değerini Oluşturan 61 Alt Göstergenin 29'u 2023 Yılında Arttı

DİJİTALLEŞME İÇİN ÖNCE DOĞRU BİR STRATEJİYE VE YOL HARİTASINA İHTİYAÇ VAR

MCS Otomas Adem Kaynar da özellikle mühendislik tarafında Türkiye'nin çok büyük ilerleme kaydettiğini ancak üretim hatlarının tamamen yerli ve milli olmasının çok zor bir hedef olduğunu söyledi. Üretim hattının izlenebilirliğnin  önemine dikkat çeken Kaynar, 'bütünleşik dijitalazisyon' olarak adlandırdığı yaklaşım üzerinden dijitalleşmeyi açıkladı. IAS firmasından İbrahim Tataroğlu da ERP'nin dijitalleşmedeki önemine değinerek canias 4.0' teknolojileri markası altındaki çözümlerinden bahsetti. IAS olarak Türkiye'de üretmiş olduğukları değeri yurt dışına da taşıdıklarını belirten Tataroğlu, dijitalleşmenin çok ciddi bir hazırlığa ve stratejiye ihtiyaç duyan bir kavram olduğunu söyledi. Doruk Otomasyon'dan Murat Uruş da, Endüstri 4.0, 'karanlık fabrikalar' ve yalın üretim kavramları ile dijitalleşme bağlantısı üzerinde durdu. Dijitalleşme için firmaların öncelikle bir yol haritasına iytiyacı olduğunu da ifade eden Uruş, akabinde de yalın üretim anlamında insan kaynağının önemine dikkat çekti. 
 
 

Editör: Haber Merkezi