Alüminyum Geri Dönüşümünde Yeni Gelişme
Alüminyum Geri Dönüşümünde Yeni Gelişme
İçeriği Görüntüle

Dünyanın en büyük birincil alüminyum üreticilerinden biri olan RUSAL, yüzde 50'den fazlasında hurda kullanarak alüminyum kutu imalatına yönelik levhalar üretti. Krasnoyarsk Alüminyum Döküm Tesisi'nin yürüttüğü proje, inert anot teknolojisiyle üretilen metal kullanımıyla öne çıkıyor.

Proje bünyesinde redüksiyon atölyesinden elde edilen birincil alüminyum, önceden işlenmiş ve eritilmiş hurda ile karıştırılarak dökümhanede levhalara döküldü. Birincil alüminyum alaşımı üreticisi için standart dışı olarak tanımlanan bu işlem yenilikçi bir yaklaşım gerektirmekte. Neredeyse sıfır karbon ayak izi bulunan hurda kullanımıyla son ürüne ilişkin karbon salınımı da azalmış oluyor.

Yeni ürün, hurda ve inert anot teknolojisi kullanılarak üretilen ALLOW INERTA alüminyum gibi karbon ayak izi azaltma çözümlerini bir araya getiriyor. Krasnoyarsk Alüminyum Döküm Tesisi bir araya getirilen bu çözümler sayesinde, geleneksel dönemlere göre son ürünün karbon ayak izini iki kattan fazla oranda azaltabiliyor.

Krasnoyarsk Alüminyum Döküm Tesisi'nde dökülen levhalar, kutu stoğu ve ardından da alüminyum kutular üretmek için kullanılıyor olacak. Bu üretim zinciri aracılığı ile üretilen ürünler, günümüzün çevre dostu ürünlere yönelik müşteri talebini karşılama özelliğine de sahip olacak.

RUSAL, hurda kullanarak birincil alüminyum alaşım üretimi için geliştirdiği projelerin sayısını artırmakta. 2023 yılında Krasnoyarsk Alüminyum Döküm Tesisi, jant imalatında kullanılan birincil alüminyum döküm alaşımlarının üretiminde hurda kullandı. 2024 yılında ise ilk kez 60 tonluk bir alüminyum kutu hurdasını geri dönüşüme kazandırdı. Söz konusu ürünleri üretmek için yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanılıyor.