FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğitrobotlu tezgah besleme çözümleri ve üretim süreçlerine katkıları hakkında açıklamalarda bulundu.

SERİ ÜRETİMDE HATA RİSKİ MİNİMİZASYONU

Teoman Alper Yiğit: Tezgah yükleme/boşaltma proseslerinde operatöre ihtiyaç duyulmadığı için de sistemin belli bir çevrim içerisinde otomatik bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor.

Seri üretimde hayata geçirilen projelerde robotlu tezgah besleme sayesinde hata riskinin minimize edildiğini ve yatırım maliyetleri de göz önüne alındığında sistemin kendisini hızlı bir şekilde amorti ettiği bilgisini paylaşan Yiğit, şöyle konuştu:

"FANUC olarak günümüz sanayisinde önemi daha da artan zaman yönetimine “Robotlu tezgah besleme” uygulaması ile çözüm üretiyoruz. Birden fazla insan gücü gerektiren üretim sürecinin sekteye uğramasını engelleyen bu uygulama, robot entegrasyonuyla beraber üretim hattında minimum yüzde 25 oranında iyileşme sağlıyor. Tezgah yükleme/boşaltma proseslerinde operatöre ihtiyaç duyulmadığı için de sistemin belli bir çevrim içerisinde otomatik bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor. Seri üretimde hayata geçirilen projelerde robotlu tezgah besleme sayesinde hata riski minimize edilebilirken yatırım maliyetleri de göz önüne alındığında sistem kendini hızlı bir şekilde amorti ediyor."

Küresel Ekonomide 13,2 Trilyon Dolar Katma Değer Yaratacak Küresel Ekonomide 13,2 Trilyon Dolar Katma Değer Yaratacak

Camozzi 11

HAM PARÇADAN İŞLENMİŞ PARÇAYA HATASIZ PROSES

Teoman Alper Yiğit: Ham parçanın alınması ve işlenmiş parçanın hazır halde fikstüre bırakılması ile sonuçlanan bir süreçten bahsedebiliriz.

Mevcut durumdaki tezgah yükleme/boşaltma uygulamalarında robot entegrasyonuyla beraber sistemi insandan bağımsız olarak çalıştırmak için tezgah ve robotik sistemin bir çevrime girmesi gerektiğini söyleyen Yiğit, bu çevrim içerisinde işleme sürelerine göre robota ürün yıkama, ölçüm ve kalite kontrol gibi işlemler de yaptırılabildiğini söyledi. Yiğit, "Özetlemek gerekirse; ham parçanın alınması ve işlenmiş parçanın hazır halde fikstüre bırakılması ile sonuçlanan bir süreçten bahsedebiliriz." dedi.

Ortalama iki günde kurulan ve üretim sürecine entegre olan sistemde uygulama yapılacak tezgahın çeşidine, işlenecek parçanın özelliklerine göre robotik hücre içerisinde ölçüm, kalite kontrolü, yıkama ve dizme işlemleri gerçekleştirilebildiğini söyleyen Yiğit, "Her kalemi birer modül olarak düşünürsek; projede ihtiyaç duyulacak uygulamaları bir nevi lego gibi bir araya getirerek sistemi modelleyebiliriz. Bir genelleme yapmak gerekirse; operatör kaynaklı sistem duruşları, vardiya sayısı/süresinin artışı, üretim adetlerindeki kapasite artışını da göz önünde bulundurursak robotlu tezgah besleme ile minimum yüzde 25 mertebesinde bir verimlilik sağlıyoruz. Bu konuda operatörle çalışma durumundaki üretim adetleri ve robotik hücre kurulumu sonrasındaki adetlerin kıyaslanması proje özelinde hesaplanabiliyor. Firmalarımız bu sayede net verilerle projelerinin geri dönüşlerini rahatlıkla hesaplayabiliyor." dedi.

Editör: Ayşete Yavaş