Robot Yatırımları Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladıkları ürün ve uygulamalar hakkında bilgiler veren Olgun Çelik Otomasyon İş Birimi Lideri Dr. A. Emre Çetin, “Dünya çok büyük değişimler geçiriyor, geleceğin rekabet alanları ve teknolojileri endüstriyi geri dönülmez bir değişime sokmuş durumda.  Yaşlanan nüfus, gençlerin endüstride yer alma konusundaki isteksizlikleri, dijitalleşen dünya, ülkelerin rekabet alanı hâline gelen yapay zekâ ve sonuçta içinde olduğumuz 4.cü sanayi devrimi tüm işlerimizi dönüştürüyor. Bu dönüşüme ayak uyduramayan şirketler verimliliklerini kaybedecekler. OlgunAutomation olarak 4'ncü sanayi devriminin öncü çözümlerini ortaya koymayı hedefliyoruz. 
OlgunAutomation, OlgunCelik şemsiyesinde oluşturulan 4 iş biriminden birisi. 2020’de oluşturulan iş birimimiz ülkemizde ve dünyada yapılan birçok otomasyon projelerinde yer alan deneyimli ekip üyelerinden oluşmaktadır. OlgunCelik iş birimleri içerisinde bize iç müşteri olarak çözmemiz istenen endüstrideki en zor sorunlara çözüm sunmak bize değerli imkânlar sağlıyor." dedi.

ZORLU PROSESLERE ÖZEL ÇÖZÜMLER SUNACAK

Bu fuarda sanayinin zor sorunlarına çözümler sunacaklarını söyleyen Çetin, çözümlerini şu şekilde listeledi:

1. Makine yükleme ve boşaltma çözümümüz: Sanayide katma değeri en düşük olan ama iş gücüne bağlı olan makine yüklemeleri ve boşaltmaları bazı alanlarda çözümü en zor olan yerlerdir. Son 2 yılda Ar-Ge çalışması yaptığımız 3D kamera teknolojisi ile zorlu ürün tiplerinin robotik elleçlenmesine yönelik ülkemizde ve dünyada ilklerden olabilecek çözümlerimizi sunacağız. Ürünleri hem görüntü analizi hem de 3D CAD verisi ile tespit edebilen sistemler geliştirdik. Böylece, değişken ve farklı tipte paletlerde, çeşitli ürün tiplerini elleçleyebiliyoruz. Bu, daha önce otomasyona uygun olmadığı düşünülen proseslere çözüm sunuyor. 

2. Dijital ikiz çözümümüz: Bu yazılım sayesinde sadece bir makinenin olduğu gibi tamamen bir fabrikanın da üç boyutlu dijital ikizini çok kolay bir şekilde oluşturabiliyoruz. Kullanıcılar, avatarlarıyla dijital ikizde gezerek, makinalarla ilgili ekipman etkinliği, bakım, onarım ve benzeri ihtiyaçlarla ilgili verilere gerçek zamanlı olarak ulaşabiliyorlar. Ayrıca, hololens, VR gözlük, telefon, tablet, laptop gibi cihazlarla başka kullanıcılarla bağlantı kurabiliyor, ekran ve kamera görüntüsü paylaşarak iş birliği yapabiliyorlar. Kullanıcılar ekipmanın yanına gitmeden uzaktan ekipleri yönlendirerek kurulum, bakım gibi kompleks işleri yapar hâle gelebiliyor.

3. Ağır ve sıcak işler için çözümümüz: OlgunSuspension iş birimimiz araç süspansiyon çözümleri için konumlanan iş birimimiz. Buradaki üretimde çok ağır ve sıcak işlerin yoğun olduğu, pres ve büküm gibi zorlu prosesleri hiç insan eli değmeden robotlar ile dönüştürebiliyoruz. 

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

4. El hassasiyetinde yapılan işler için çözümümüz: OlgunTech iş birimimiz yeşil dönüşüm ve teknoloji odaklı çözümler hayata geçiriliyor. OlgunTech’in 70%’e varan ağırlık azaltılmış kompozit makasları önden reçine ile ıslatılmış cam elyafı katmanlarının farklı uzunlukta üst üste el hassasiyeti ile çok dikkatli dizilmesi ile oluşuyor. Rulo hâlindeki reçineli malzemeyi açarak reçeteye göre katmanlarının otomatik olarak serilmesini sağlayan bir robotik sistem geliştirdik. Bu sistem, katmanları doğru sıra ve açıyla yerleştirerek, yaprak yayın geometrik olarak istenen hassasiyette olmasını sağlıyor ve aynı zamanda üretim verimliliğini artırıyor. Ülkemizin bu alanda geliştirilen ve devreye alınan ilk ürünü diyebiliriz. 

5. Hem el hassasiyeti ile yapılan hem de insan için sağlıklı olmayan işler için çözümümüz: Kalıptan çıkan kompozit, yaprak yay çeşitli yüzey artıklarına sahip. Bu parçaların yüzeysel geometrik isterlerini sağlayan hassas bir  robotik sistem geliştirdik. Bu sistem, yaprak yayların yüzeyindeki pürüzleri, çapakları ve kusurları temizleyerek, yaprak yayın performansını ve ömrünü uzatıyor; aynı zamanda da üretim verimliliğini artırıyor. Bunu insan ile yapmak hem süre olarak hem de çapakların solunması açısından uygun olmuyor.

ÇELİK SÜSPANSİYON ÜRETİMİNİ TAMAMEN ROBOTİKLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR

Yıl sonu hedefleri ve yeni dönem projelerine ilişkin konuşan Çetin, "Geliştirdiğimiz birbirini tamamlayan çözümler ile özellikle ağır ve sıcak parçalarla zorlu şatlarda gerçekleştirilen çelik süspansiyon üretimini tamamen robotik yaparak karanlık bir fabrikaya dönüştürmek. Bununla birlikte kompozit teknolojilerinde yeni sistemler geliştirerek yerli teknolojiye yön vermek." şeklinde konuştu.