Tezmaksan, endüstriyel robotların Türkkiye’deki en büyük buluşmasına sahne olan 5. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde, yeni ürünü Cubebox ve yeni programı ROBOCAM’i sektör profesyonellerinin yanı sıra ziyaretçilerine tanıttı.

Dünya’da ilk önce Almanya’da düzenlenen EMO Hannover Fuarı’nda görücüye çıkartılan ürünler, Türkiye’de ise ilk kez Zirve’de sergilendi. 

YÜZDE 50 VERİMLİLİK SAĞLIYOR

Fabrikaların operatörsüz çalışmasına olanak tanıyan, gece vardiyalarında üretici şirketlere yüzde 50 verimlilik sağlayan Cubebox, standart yapısıyla CNC tezgahlarla uyumlu çalışıyor.

Şirketlere özel robot sitemlerinden yüzde 20 daha uygun olan ürün, bir günde kurulup devreye alınabiliyor ve robot programlama bilgisine ihtiyaç olmadan parça değişimi yapılabiliyor.

DÜNYADA BİR İLK: TEZMAKSAN ROBOCAM

Zirve kapsamında firmanın görücüye çıkardığı diğer ürün ise, 2,5 eksen CAD CAM yani ROBOCAM oldu. Cubebox için tasarlanan ve robotun kontrolüne olanak tanıyan ROBOCAM, ayrıca diğer robotlu makinalarda da kullanılabiliyor. 

Ürün ile robot programlama bilgisine gerek kalmazken, ürün çizimleri yüklendiğinde,  ROBOCAM bunu robotun anlayacağı dile çeviriyor. 

Operatöre ise, sadece magazini doldurup boşaltmak kalıyor. 

“1 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTIK”

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, cirolarının yüzde 2’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırdıklarını, ROBOCAM, Cubebox ve diğer otomasyon sistemleri için 1 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını dile getirerek, güçlü bir Türkiye ve katma değerli ürünler için bunun gerekliliğinin altını çizdi.

“KENDİ İMKANLARIMIZLA, YERLİ VE MİLLİ BİR BAKIŞLA GELİŞTİRDİK”

Kontrol üniteleri ve hassas rulmanların Türkiye’de üretilemediğini, bunların dünyada 3-5 firmanın tekelinde olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, “Türkiye’de üretilen makinaların da işçiliğini çıkardığınızda yüzde 80’i ithal diyebiliriz. Makinaların parçaları lego gibi toplanıyor ancak bu durumda da bir katma değer yaratamıyorsunuz. Bu nedenle dışa bağımlı kalıyorsunuz ve en hassas parçaları ithal ediyorsunuz. Ancak bu seferde uluslararası arenada rekabetçi olamıyorsunuz.” dedi.

Bu noktada geliştirdikleri ve Cubebox’ın içinde bir program olarak tasarlanan ROBOCAM yazılımının  robotların kontrolüne imkan sağladığını kaydeden Aydoğdu, ihracatını gerçekleştirmek istedikleri yazılımın dünyada bir ilk olduğunu ve kendi imkanlarıyla, yerli ve milli bir bakış açışıyla geliştirdiklerini sözlerine ekledi.