Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin üçüncü gün ikinci paneli “Yerli Robot Hangi Aşamada?” başlığı altında düzenlendi ve sektör temsilcileri yerli robotu masaya yatırdı.

İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Savaş Dilibal’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelde konuşmacı olarak yer alan Akkaya şunları söyledi: “Dünyada KUKA, ABB gibi bir robot markası çıkarmayı hedefliyoruz. Rol model aldığımız marka KUKA. 1 yıl süren ön araştırma yaptık. Dünyadaki robot firma, fuarları gezdim. ABB’nin yaptığını biz yapamayız. Kendi ürettiği bileşenlerle robot yapıyor. KUKA ve Comau dışardan alıp robot üretiyor. KUKA’yı örnek almamızın sebebi bileşenleri dışarıdan alıyor, sadece robot teknolojilerine odaklanıyor. Yüzde 100 yerli robot yapabilen bir firma yok.”

“COBOT’LAR, YERLİ ROBOTUN ÖNÜNÜ TIKIYOR”

Kolaboratif robotların, yerli robotun önünde bir engel olarak gördüğünü dile getiren Akkaya, şunları belirtti: “Ülkemizin üst düzey yöneticilerinden birisi robotumuzu incelediğinde, ‘tamam, şimdi hedef bunu insanla beraber çalışacak hale getirmekte’ demişti. Bence bu ürüne artık ticarileştirilecek bir ürün olarak bakmak lazım. Kolaboratif robot birinci amaç olmamalı çünkü egale edilmiş bir hedef. Asıl soru ‘Türkiye’de sanayinin ne tür robotlara ihtiyacı var?’ olmalı. Kolaboratif robot yapmayalım demiyorum ama hedefimiz o değil.” 

ROBOT’TAKİ EN BÜYÜK DEĞER: KNOW-HOW
Robottaki en büyük değerin bilgi, know-how olduğunu belirten Akkaya, yerlilik konusunda giderek artan oranlara eriştiklerini söyleyerek, “Bizim yaptığımız yerli robottur. Bizim işimiz servo motor, redüktör değil. Yerlileştirebildiğimiz kadar robot yapıyoruz, şu an oranımız yüzde 40’larda.”