RobAtik Otomasyon, 2019 yılı içerisinde yurt dışına açılarak ilk ihracatını yaptı. Firma Slovakya ve Bulgaristan’da sistem kurulumları gerçekleştirdi.

RobAtik Otomasyon Kurucusu ve Genel Koordinatörü Seyfettin Atik, enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalarda devreye aldıkları sistem kurulumlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “RobAtik olarak ilk ihracatımızı bu sene içerisinde yaptık. Slovakya ve Bulgaristan olmak üzere iki ülkede enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaya iki sistem kurulumu gerçekleştirdik. Bizim için hem deneyim kazanmamız hem de ileriye dönük farklı düşünmemizi sağlaması açısından önemli projeler oldu. 

SETUP SÜRESİ 1 DAKİKA

Müşterilerine sistem partneri olduklarını ve robotik bir projeyle offline yapılan bir program vasıtasıyla iyi bir sistem hayata geçirdiklerini ifade eden Atik, “Bir üründen diğer ürüne geçerken setup süresini 1 dakika içerisinde yapılabileceğini söylediğimizde projeyi aldık. Büyük firmalar da dahil olmak üzere, birçok robotik otomasyon firmasıyla konuştuklarını ama setup süresini yaklaşık 45 dk. olarak verdiklerini söylediler. Biz 1 dakikada yaparız deyince, önce şaşırdılar ama sonra bu işin yapılabileceğine kanaat getirdiler. Onları ikna ettik, çünkü oldukça iyi bir süreydi. Neticede projeden yüzümüzün akıyla çıktık. O kadar hoşlarına gitti ki ardından yurt dışındaki fabrikalarında aynı sistemden birer adet daha sipariş ettiler. Yurt dışında gerekli kurulumları sağladık.” dedi.

 

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAKİ FARKLAR

Söz konusu yurt dışı deneyimlerinin ardından gözlemlerini de paylaşan Atik şunları kaydetti: “Biz bu tecrübenin ardından müşterimizin rahat olduğunu gözlemledik. Bu işi yurt içinde yapsanız bile termin süreleriyle ilgili sorun çıkabiliyor. Diyorlar ki, ‘Tamam, sizin termininiz ayın sonunda ama siz ayın 15’inde işi bitirin de daha erken başlayalım.’ Avrupa’da böyle değil. Taahhüt etiğiniz sürede işi bitirin diyorlar. Avrupa’da işi daha erken bitirme konusunda sıkıştırılmıyoruz, yönlendirilmiyoruz.”

GELECEK DÖNEM HEDEFLERİ

Yılın ilk yarısının genel anlamda sektör açısından iyi geçmediğini ifade eden Atik, ikinci 6 ayla ilgili olarak, “İkinci altı ayda herkesin bir satış hedefi var ama benim isteğim ve arzum; piyasamız düzelsin, müşterilerimizin alım gücü yükselsin. Müşterilerimizin alım gücü yükseldiğinde bu bizlere de sektöre de yansıyacak. Piyasalar ne kadar doğru ve güvenilir olursa, bizim satışlarımızda doğru orantılı olarak o kadar iyi oluyor. Kendi planladığımız satış hedeflerine ulaşmak için başta otomotiv ana ve yan sanayi olmak üzere genel endüstride seri imalat yapan müşterilerimize çözümler sunmayı ve satış yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.