Bugüne kadar yurt dışında önemli projeler geliştiren KEBA&COMAU, elde ettikleri bu tecrübeleri Türkiye pazarına taşımayı planlıyor. Sistemin avantajlarını ve endüstriye sağlayacağı yenilikleri konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz KEBA Türkiye Genel Müdürü Arif Aykan Kılıç, “KEBA&COMAU Sisteminin en büyük avantajı müşterilerimizin hatlarından hem makine kontrolü hem de makinelerine entegre çalışması gereken robotları aynı kontrolör üzerinden tek bir yazılım ile kontrol edebilmesidir. Bu hem tek elden çözüm getiriyor hem de yüksek hız, performans ve verimlilik getirmektedir” diyor. 

Öncelikle KEBA firmasının yapılanmasından ve sektörde geldiği noktadan bahsedebilir misiniz? 

KEBA, Türkiye’de 2009 yılından beri faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’deki robot sektörünün büyümesine olan inancı nedeniyle 2013 yılında daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmek için Türkiye ofisini kurdu. KEBA Türkiye olarak şu anda yerli robot imalatçısı müşterilerimiz ile 6 eksen kol robot, 4 eksen paletleme robotu, kartezyen robot, gantry robot, scara robot ve delta robot projeleri yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz. KEBA, KeMotion sistemi ile sağladığı son teknoloji mobil ekran, kontrolör, servo sürücü, servo motorlar, kullanıcı dostu ve çok yönlü sektörel yazılımları ile, Türkiye’deki yerli imalat Robot sektörünün gelişmesi ve yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyoruz.

Ağırlıklı olarak hizmet verdiğiniz sektörler nelerdir? 2018 yılında hangi alanlara yoğunlaştınız? 

Endüstriyel otomasyon alanında robotik ve Plastik Enjeksiyon makinesi üreticileri için çözümlerimiz var. Plastik Enjeksiyon makineleri kontrolü anlamından KEBA Pazar lideridir. Türkiye’de binlerce KEBA ile çalışan makine bulunmakta ve Endüstri 4.0 ‘a yönelik olan izleme, planlama ve raporlama yazılımız olan “Easynet” çözümüzü müşterilemize sunuyoruz.   

Ürün bazında multi-touch büyük ekran operatör panellerimiz ve yine Dünya’da Pazar lideri olduğumuz Mobil panellerinizi müşterilerimize sunuyoruz.

Sektörel bazda ise çok eksenli makineler ve robotlar olan paketleme hatları ile hat sonu paletleme robotlarına yoğunlaştık. KEBA ürünleri ile hem hattaki makinelerin hem de robotların tek elden kontrolü sağlanmaktadır.  

COMAU firmasıyla gerçekleştirdiğiniz iş birliği hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu iş birliği kapsamında nasıl çözümler geliştireceksiniz? 

COMAU her uygulama için uygun endüstriyel robotlar üretmektedir. Biz ise KEBA olarak sadece robot kontrol çözümleri üretmekteyiz. KEBA “robot mekaniği dahil” çözümü firma politikası olarak sunmuyor. Bu iş birliğinin sonunda KEBA kontrolör avantajlarını sistemlerinde kullanmak isteyen ve sistemde ihtiyaç olan robot kinematiğini dışardan tedarik etme isteyen müşterilerimize beraber çözüm sağlamayı hedefliyoruz. Müşterilerimiz istedikleri robot kinematiğini COMAU firmasından direkt temin edebilecektir. 

KEBA & COMAU Sisteminin teknik açıdan avantajları neler olacak? Bu avantajların sektöre sunacağı katkılar hakkında bilgi verebilir misiniz? 

KEBA & COMAU Sisteminin en büyük avantajı müşterilemiz hatlarından hem makine kontrolü hem de makinelerine entegre çalışması gereken robotları aynı kontrolör üzerinden tek bir yazılım ile kontrol edebilmesidir. Bu hem tek elden çözüm getiriyor hem de yüksek hız, performans ve verimlilik getirmektedir. KEBA ile sistemde aynı ya da farklı tip 16 robot kontrol edilebilir.  

Ayrıca KEBA’nın sunduğu yazılım ve donanım özellikleri ile robot için gerekli olan kamera, tracking, robota entegre harici eksenler, konveyör, robotik emniyet ve haberleşme opsiyonları çok düşük maliyet ile sisteme eklenmektedir ve bu özellikler için ayrıca bir lisans ücreti söz konusu değildir.

Şu anda üzerinde çalıştığınız ya da çalışmayı planladığınız bir proje var mı? Bu projenin özelliklerinden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Bir süredir yurtdışında bu ortaklık ile projeler gerçekleştirildi ve çok başarılı neticiler alındı. Bu yıl Comau ile beraber elde edilen yüksek sinerjiyi Türkiye’ye taşımayı hedefliyoruz. Şu anda mevcut müşterilerimize bu çözümü sunduk ve heyacan ile karşıladılar. Kısa sürede yeni projeleri beraber yapmayı umuyoruz. Özellikle makineyi kendi imal edip sistemdeki robotları hazır çözüm olarak pazardaki diğer robot markalarından tedarik eden firmalara bu çözümüz ile gideceğiz. 

Bu anlaşmayla birlikte ulaşmak istediğiniz hedefler nelerdir? 

Makine imalatçıları ve üretim hattı üreticilerin hazır robot tedarikçileri ile en büyük sıkıntıları ilk yatırım maliyeti yüksekliği, satış sonrası servis ve yedek parça fiyatlarının yüksekliği, programlama ve entegrasyon için dışarıya bağımlı olma ilave lisans, kamara, tracking, enkoder, ilave G/Ç harici eksenler gibi opsiyonların çok pahalı olmasıdır. KEBA&COMAU çözümü müşterilerin bu saydığım sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. 

Bazı müşteriler ise son kullanıcılarına kendi markaları ve firma renkleri ile yazılım dahil komple çözüm vermek istiyorlar. COMAU mekaniğini fabrikasyon olarak istedikleri kendi firma renkleri ile boyalı olarak temin edebilecekler ve bunun sonucu olarak kendi markaları ile robotları kullanabilecekler.

COMAU ile olan iş birliğinize benzer başka robot mekaniği üreten firmalar ile iş birliğiniz var mı?

COMAU ile şu anda müşterilerimize 6 eksen kol robot, 4 eksen paletleme robotları ile SCARA robot mekaniği çözümleri sunabiliyoruz. Delta robot mekaniği ihtiyacı olan müşterilerimize bir Hollanda firması olan ABI ile, kartezyen robot mekaniği ihtiyacı olan müşterilerinize de FESTO firması ile çözümler sunabiliyoruz.