Kenttur Mühendislik Genel Müdürü Selim Dölay, Delta robot yerine kullanılan Yamaha’nın yeni YK500TW robotunun çok daha az yer kapladığını ve ondan daha hızlı çalışabildiğini vurguladı.

ROBOT YATIRIMLARI ZİRVESİ’NDE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Kenttur Mühendislik Genel Müdürü Selim Dölay, ilk kez Türkiye’de Robot Yatırımları Zirvesi’nde sergiledikleri Yamaha’nın yeni YK500TW robotu ile ilgili şunları kaydetti: “Bir çeşit Scara robot. Bu robot, Delta robotların yerine kullanılan bir robot. Delta robottan çok daha az yer kaplıyor ve ondan daha hızlı çalışabiliyor. Konstrüksiyonu daha kolay. Her türlü pick&place, kutulama, ayırma ve dizme gibi uygulamalarda kullanılıyor.”

Dölay, “Robotlarımız, 20 kg’ye kadar olan düşük taşıma kapasitelerine sahip robotlar. Her türlü montaj uygulaması yapıyoruz. Ağırlıklı olarak son yıllarda otomotiv ana ve yan sanayiye tutkal mastik ve vidalama uygulamaları gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ FİLO DEVREYE ALDIK”

Dölay, Türkiye distribütörlüğünü yaptıkları mobil endüstriyel robotlarla ilgili de şunları paylaştı: “Dört yıldır distribütörlüğünü yaptığımız MiR robotlara bu yıl daha bir ilgi ve talepte artış oldu. İlk yıllar daha yavaş geçiyordu. Hatta yakın geçmişte Türkiye’de ilk kez dört robottan oluşan bir MiR filo devreye aldık. Filo olması da önemli. Birbirleriyle görev paylaşımı yapıyorlar, birbirlerine çarpmadan hareket ediyorlar. Bir göreve en yakın hangisi ise o gidiyor. MiR ya da mobil robotlar fabrikalarda vardı, çalışıyordu. Ancak genelde tek olarak vardı. Biz ilk kez filo yönetimiyle çalışan dört robot hayata geçirdik. Son kullanıcı firma filodaki robot sayısını arttırmayı planlıyor.”

ROBOT TEMSİLCİLİKLERİ BULUNUYOR

Montaj gerektiren her sektöre hitap eden robotlarıyla 2008 yılından beri robotik entegrasyonu hizmetleri sunan Kenttur Mühendislik, kolaboratif robot üreticisi Universal Robots, mobil endüstriyel robotlar MiR ve montaj robotları üreten, kare-kartezyen robotlarda dünyanın en büyük üreticisi olan Yamaha robotlarının Türkiye distribütörlüğünü 2012 yılından beri yürütüyor.

Distribütörü olduğu robotlarla anahtar teslim projeler gerçekleştiren firma, müşterilerine veya entegratörlere robot temininin yanı sıra eğitim ve programlama desteği de veriyor.