Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ne üç ana ürün grubumuzla katıldık. Birincisi, Fanuc’un 2017 yılında üretimi başladığı SCARA tipi robotlar... SCARA tipi robotlar grubun en küçük ailesi olarak tanınıyor ve 0.5 kg’dan 6 kga kadar taşıma kapasitesi bulunuyor. Bu ürünü göstermek için ürünün demosuyla  fuara katıldık. İkincisi kolaboratif robot ailesi… Zirvede 4 kg, 7 kg, 15 kg ve sınıfının en yüksek kapasitesi olan 35 kg’lık bir robotumuzu sergiledik. Ağırlıklı olarak otomotiv endüstrisinde kullanılıyor. Bu ürünümüzü en son Renault fabrikasında kullandık. Tekerleklerin kaldırılması, başka yere taşınması prosesin görev alıyor ve insanla birlikte çalışıyor. Üçüncü ürün grubumuzu ise robotik teknoloji olarak adlandırabiliriz. Robotun elindeki hassas algılayıcıların ve sensörlerin çapak alma uygulamasında nasıl kullanılacağını gösteriyoruz. Dolayısıyla birazcık temel ürün gamımızdan ziyade yeni çözümlerimizi ve teknolojilerimizi sergilemek istedik.


“KOLABORATİF ROBOT AİLESİNE YATIRIM YAPACAĞIZ”
“2019 yılında Türkiye’de bu üç ürün grubumuzla ilgili yatırım yapacağız. Cobot, son dönemde sıklıkla duymaya başladığımız bir terim. İnsanlar bu ürünü yeni yeni talep etmeye başladı. Bizde tüketicilerin beklentilerini karşılamak amacıyla Fanuc olarak bu alana yatırım yapacağız. Kolaboratif ürünümüzü Türkiye’de ilk olarak Arçelik fabrikasında uyguladık. Bizim için pilot bir proje oldu. Aynı zamanda kameralı bir sistemde var. Çamaşır makinalarında ağırlık noktalarını kaldırıp farklı bir noktaya koyduğumuz bir proje oldu. Onun haricinde otomotiv fabrikaları için proje geliştiriyoruz. İnsanla birlikte hareket edebilecek şekilde hazırladığımız bu proje kapsamında kapıların deliklerinin delinmesi ve insanla birlikte hareket etmesini sağlıyoruz.”


DOĞRU PROJE İÇİN SİSTEM ENTEGRATÖRÜ ÖNEMLİ 
Sistem entegratörleri Türkiye için oldukça önemli bir kavramdır. Çünkü siz dünyanın en iyi robotunu üretseniz bile sahada doğru hizmeti verecek kişi onlardır. Bu sebeple Fanuc entegratör seçiminde titiz davranıyor. Kaynak, paletleme, yapı kimyasalları gibi belli alanlarda uzmanlaşmış entegratörlerle çalışmayı tercih ediyoruz. Entegraörleri belli alanlarda uzmanlaştırıp, uzman olduğu noktada desteklemenin savunucusuyuz. Aynı sektöre hitap eden entegratörler arasında sadece fiyat rekabetine girmiyor. Bu da Fanuc’u farklı kılıyor ve ayırıyor. Herkese çok robot satmaktan ziyade katma değerli projelerde yer almayı hedefliyoruz.