Robotik ve Yüksek Teknolojili Sistem Entegretörleri Derneği (ROBODER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürel Yılmaz, Türkiye’de endüstrideki robotik sistem kurulumlarında yerli entegratörlerin payının yüzde 25 olduğunu ve bunun yüzde 35’in üzerine çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

“YERLİ ENTEGRATÖRLER TERCİH EDİLMELİ”

Yılmaz, Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajda, Türkiye’de endüstrideki robot kullanımının yeterli düzeyde olmadığını kaydederek, Türkiye’de fabrikalarda 10 bin çalışan başına düşen robot sayısını ifade eden robot yoğunluğunun otomotiv endüstrisinde 210, imalat sanayinde ise 30 olduğuna dikkat çekti.

Diğer sektörlerde söz konusu sayının 19 olduğunu belirten Yılmaz, 2021 yılında otomotiv sektörü başta olmak üzere yeni yatırımların kapıda olduğunu, bu kapsamda çeşitli aksiyonlar alındığını ve bu doğrultuda yatırım yapacakların robotlu hat kurulumunda yerli entegratörleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Bu tercihin genç mühendislerin moralini yükselteceğini ve motivasyon sağlayacağını aktaran Yılmaz, Türkiye’de yerli entegratörlerin tüm endüstrilerdeki payının yaklaşık yüzde 25 olduğu bilgisini verdi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER KENDİ İÇERİSİNDE ÇÖZÜYOR”

Bu oranın düşük olduğunu ve pazardan alınması gereken payın alınamadığını dile getiren Yılmaz, “Örneğin Almanya neredeyse hiç dışarıdan robot entegrasyonu almıyor. Diğer gelişmiş ülkeler de bu işi kendi içinde çözüyor. Türkiye’de robotik entegrasyon sektörü son yıllarda çok gelişti. Hatta globalde rekabet edebilecek güçlü entegratörler ortaya çıktı. Ek olarak, bu noktada yerliden yana tavrı prensip edinerek cesur davranan ve yerli entegratörlere güvenen bir sanayici grubunun da oluştuğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“AR-GE VE TEÇHİZAT YATIRIMINA DEVAM EDİYORUZ”

Yerli robotik sistem entegratörleri olarak daha fazla gelişim göstermek amacıyla yatırım yapmaktan korkmadıklarını, özsermaye problemlerine karşın Ar-Ge ve teçhizat yatırımlarını sürdürdüklerini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hizmet ettiğimiz üretim sektörlerini karanlık fabrikalara doğru ilerletirken, kendi tesislerimizi de otomasyonla donatıyoruz. Altyapılarımızı ileri teknolojiye göre oluşturuyoruz. Kısa vadede endüstrideki yerli robotik entegratör tercih edilme oranını yüzde 35’in üzerine çıkarmamız gerekiyor.” (DÜNYA)