Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Yerleşkesi'ndeki Teknokent'te konumlanan İnovasyon Mühendislik, fabrikalarda üretim sahalarında çalışanlara destek olmak amacıyla yerli yük taşıma robotu geliştirdi.

100 KG'A KADAR TAŞIYABİLİYOR, 4 SAATLİK ŞARJLA HİZMET VERİYOR

Üretim alanında kullanılacak ve 100 kg'a kadar yük taşıyabilecek yerli robot, bir yıl süren çalışmaların sonucunda hayata geçirildi.

Zemin üzerindeki harita koordinatlarını izleyerek yük taşırken, 4 saatlik şarjla bir gün boyunca hizmet sunabiliyor. Lojistikj robotu, görevini tamamlamasının ardından yeni göreve kadar tesisin içine konuşlandırılan park alanına gidip, kendini şarj ediyor.

"AKILLI SÜPÜRGELERDEN İLHAM ALDIK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnovasyon Mühendislik Genel Müdürü Erol Çıracı, son dönemde talep gören ve evlerde kullanılan akıllı süpürgelerden ilham aldıklarını, robotu, insan yükünü azaltarak daha verimli bir çalışma olanağı sunmak adına tasarladıklarını ifade etti.

Ürünleriyle ilgili bilgiler veren Çıracı, "İki nokta belirleniyor ve robot o alanda çalışmasına başlıyor. Karşısına bir engel çıktığında, o engeli aşabilme özelliğine de sahip." diye konuştu.

Çıracı, ekip olarak 500 ve bin kilogram taşıma kapasiteli robotlar için de Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

"ZAMAN KAYIPLARINI MİNİMİZE ETMEYİ AMAÇLADIK"

Devletin her alanda yerli ve milli üretime destek verdiğinin altını çizen Çıracı, söz konusu alanda dünyadaki pazarın henüz büyük olmadığını, her şeyim genellikle forklift ya da insan gücüyle çözülmeye çalıştığını söyledi.

Tüm fabrikaların söz konusu sistemi uygulamaya başladığını kaydeden Çıracı, "KOBİ'lerin ihtiyacını gidermek amacıyla tasarladığımız bir projeydi ve başarılı olduk. Yerli ve milli teknolojilerle, maliyeti düşürerek ihtiyacı olan firmalara sunmayı planlıyoruz. Bir malzemenin zamanında bir yere taşınmaması, üretimde gecikmeye neden olabiliyor. Ürettiğimiz otonom taşıyıcı araç ile zaman kayıplarını minimize etmek istedik. Seri üretim için elbette siparişleri göz önünde bulunduruyoruz." şeklinde konuştu.

"YENİ TEKNOLOJİLER İÇİN HAYAL KURMAK ÖNEMLİ"

Şirkette ekip lideri olarak görev yapan Elektrik-Elektronik Mühendisi Didem Özüpek Taş ise, yerli ve milli üretim için 7/24 çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, eğitim hayatı süresince insanlara destek verebilecek robotlar üzerine çalışmalara merak duyduğunu ve insanlara fayda sağlamanın kendisi için mutluluk olduğunu ifade etti.

Özüpek Taş, "Üniversitede eğitim gören arkadaşlarıma tavsiyem, sadece derslerden geçmek için okumasınlar. Özellikle teknoloji alanında eğitim görenler, bir şeyleri bozup kırmaktan korkmayın. Girişmek, yeni teknolojiler için hayal kurmak çok önemli." diyerek sözlerini noktaladı. (AA)