Yapay görme ve görüntü işleme alanında uzmanlaşan Pi Robotik Otomasyon, otomotivden gıdaya, ulaşımdan tekstile kadar pek çok sektörde 7/24 çalışan gelişmiş görüntü işleme sistemleri kuruyor, görüntü işleme sistemlerinde derin öğrenme, sınıflandırma ve yapay zeka gibi en gelişmiş teknolojileri kullandığı kendi yazılımını geliştiriyor.

Yerli ve milli görüntü işleme yazılımları PiVision ile ilgili bilgiler veren Pi Robotik Otomasyon Genel Müdürü Mehmet Ekin, “Kalite kontrol, ölçme, hata bulma, eşleştirme, karekod barkod okuma, yüzey-baskı kontrolleri yapma gibi ihtiyaç duyulabilecek tüm kameralı kontrol işlemlerini yapabilecek yetenektedir.” diyor.

Pi Robotik’in faaliyetleri ve 2020 yılı iş gündemi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Pek çok robotik otomasyon projesinde keyifle birlikte çalışıp, sinerji yaratarak üst seviye robotik otomasyon çözümlerini beraber geliştirdiğimiz Vision Sistemleri Yöneticimiz Mustafa Sarı ile birlikte 2019 yılının son çeyreğinde Pi Robotik A.Ş.’yi kurduk. Firmamız, birbiriyle koordineli çalışan üç departmanı ile faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlar; robotik otomasyon, yapay görme ve endüstriyel IoT. Daha alt başlıklar olarak faaliyet alanlarımız ise; robotik paletleme/paketleme, robotik CNC besleme, robotik gazaltı kaynak, boyama, kamera & vision uygulamaları (kalite kontrol, hassas ölçme, baskı-yüzey inceleme, sayma, sınıflandırma vb.), robot vision (Pick and Place) olarak özetleyebiliriz. 2020 yılı vizyonumuz, yurt içi ve yurt dışı müşterilerimiz için erişilebilir, rekabetçi ve kaliteli çözümler sunmaktır. Ayrıca en az 2 patent başvurusu yapmayı, en az 2 yüksek teknoloji projesi (KOSGEB/TEYDEB) sunmayı ve yeni istihdamlar yaratabilmeyi amaçlıyoruz.

Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteriyorsunuz. Teknopark bünyesinde konumlanmanızın avantajları nelerdir? Size nasıl bir katma değer sağlıyor?

Geliştirdiğimiz çözüm ve sistemlerin geleneksel robot/PLC otomasyonlarının ötesinde, yapay görme, yapay zeka gibi ileri teknolojileri desteklemesi, marka bağımsız endüstriyel standartlarda olması, Ar-Ge ve Ür-Ge ağırlıklı firma yapılanması gibi özelliklerimiz, İstanbul Teknopark’ta yer almamızın en doğru adres olacağını bize gösterdi. Teknopark başvurumuz kısa sürede sonuçlandı ve kabul edildik. Bu vesileyle, Teknopark yönetimine (Genel Müdür Bilal Topçu) ve Kuluçka Merkezi ekibine (Gürol Bey) ilgi ve yardımları için teşekkür ediyoruz. Teknopark bünyesinde yer almak ilk başta motivasyonu artıran bir unsur. Farklı disiplinlerde pek çok teknoloji firması ile aynı ortamı paylaşmak, sürekli teknoloji ve ar-ge ile içli dışlı olmanızı sağlıyor. Çevrenizde sizin gibi pek çok firmanın yer alması, kolay iş birliğini ve dolayısıyla beraberinde sinerjiyi getiriyor. Teknoparklar fiziksel olarak firmaların teknoloji geliştirmelerine odaklanmaları amacıyla kurulmuş kampüslerdir. Kanaatimizce, İstanbul Teknopark bu konuda en iddialı konumdadır. Teknik personelin verimliliğini en üst seviyeye çıkartacak bir ortam düşünülmüş, çay-kahve gibi hizmetlerden, toplantı salonlarına, sosyal imkanlardan farklı yemek alternatiflerine kadar pek çok şey bizim adımıza halledilmiş durumdadır. Sonuç itibariyle çalışanlar daha motive ve verimli olmaktadırlar. Teknoparkların Ar-Ge ağırlıklı firmalara çeşitli mali avantajlar sunması şirketlere finansal avantajlar sağlamaktadır. İlaveten, yapılan tüm faaliyetlerin hatta giriş çıkışların dahi dokümante edilmiş olması, bakanlık denetimine tabi olması gibi sebepler müşterilerin de teknopark firmalarına haklı olarak daha fazla güvenle yaklaşmasını sağlamaktadır. Son olarak İstanbul Teknopark gerek yönetimi gerekse TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) ile birlikte, potansiyel yurt içi yurt dışı ilişkiler kurma, seminerler tanıtımlar düzenleme, bürokratik prosedürler için bizim adımıza nitelikli eleman istihdam etme gibi hizmetler de sunmaktadır.

PiRox uygulamanız ve yerli ve milli görüntü işleme yazılımınız PiVision kullanıcılarına ne tür avantajlar sunuyor?

PiRox ve PiVision kendi bünyemizde geliştirdiğimiz, kendimize ait çözümlerdir. Kısaca tanımlamak gerekirse, PiRox; robotlu paletleme paketleme hatlarında, robot ya da PLC bilgisi yani programlama becerisi gerektirmeden, son derece yalın ve kullanışlı bir kullanıcı arayüzü ile müşterilerimizin kendi dizilimlerini yapabilmeleri, PC ya da tablet üzerinden sürükle bırak kolaylığıyla istedikleri yükleme şemalarını oluşturabilmelerini sağlayan bir yazılımdır. PiVision ise, kameralı görüntü işleme uygulamamızdır. Kalite kontrol, ölçme, hata bulma, eşleştirme, karekod barkod okuma, yüzey-baskı kontrolleri yapma gibi ihtiyaç duyulabilecek tüm kameralı kontrol işlemlerini yapabilecek yetenektedir.

Her iki çözümümüzün de genel avantajları şunlardır:

• Tamamen özgün ve müşteri tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilmiştir. Buna rağmen ilave değişiklikleri yapabilmek mümkündür.
• Her marka PLC/robot/kamera ile çalışabilmektedir.
• Türkçe ve kolay arayüzü ile öğrenmesi devreye alması çok pratiktir (dil desteği de mevcuttur).
• Endüstri 4.0 uyumludur. Mevcut sistemlerle (ERP) entegrasyon, bulut veri depolama gibi imkanları vardır.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz robotlu uygulamalardan örnekler verebilir misiniz? Hangi sektöre yönelik ne tür uygulamalar gerçekleştirdiniz, sonuçları ne oldu?

Yurt dışında Avrupa’nın önde gelen radyatör üreticisi bir firma için karanlık fabrika konseptine uygun, hiç insan kullanılmayan tam otonom robotlu paletleme sistemi geliştirdik. Karanlık fabrika konseptine girildiğinde (insansız üretim) en ufak problemlere karşı bile önlem almış olmanız gerekmektedir. Çünkü ortada inisiyatif alacak insan yoktur. Hiçbir sistemin kusursuz işlemesi beklenmeyeceğinden, her ihtimal düşünülmeli, tüm senaryolar öngörülmeyen durumlar için B planına sahip olmalı ve geliştirdiğiniz sistem hiçbir koşulda üretimi durdurmamalı. Bu çok zor şartlar altında, palet beslemeden robotlu paletlemeye, ERP haberleşmesinden, kameralı barkod okumaya pek çok karmaşık senaryo uyum içinde halledilmiştir. Birden fazla robot kullanıldığından robotların kendi aralarında haberleşerek iş dağılımı (load balancing) yapabilmesi, bir şeyler yanlış gittiğinde algılayıp çözüm bulabilmesi gerekmiştir. Tüm bu zorlu çalışma büyük özveriler göstererek tamamlanmıştır (Şu an dünyada üretimi durdurmayan tek radyatör fabrikası bizim çözümümüzün olduğu tesistir).

İhracat çalışmalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hedef pazarlarınızda hangi ülkeler var?

Avrupa’ya ihracat, en büyük işlem hacmimiz oluşturmaktadır. Avrupa gibi normların ve kuralların çok titiz olduğu bir ülkede 2. hatta 3. siparişleri alabilmek gerçekten işimizi iyi yaptığımızın göstergesidir. İhracatı bir adım ileriye götürerek Avrupa’da yapılanma çalışmalarına başladık. Önümüzdeki günlerde Eindhoven High Tech Campus ofisimiz devreye girecek. Hedef pazarımız ilk etapta Avrupa ülkeleridir. İş gücü pahalı ve para değerleri/ekonomileri güçlü olduğu için robot yatırımları bu ülkelerde daha kolay uygulanabilir (fizıbıl) durumdadır. Yaptığımız başarılı sistemler firmamıza ve Türk mühendisliğine güveni artırmıştır. İlerleyen yıllarda ihracat rakamlarımızın yükselmesini bekliyoruz. Şirketimizi kurarken, başlangıçta hedefimizi Amerika pazarı olarak belirlemiştik. Belki sonraki adımda, hedeflerimizden biri de yeni kıtaya açılmak olacaktır.

Gelecek dönem hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Dünyanın her yerinde tüm ticari firmalar her zaman sürprizlere hazır olmalıdırlar. Bizler hem yerel zorluklarla hem de durağanlık resesyon gibi küresel risklerle karşı karşıyayız. Yolun başında bir KOBİ olarak, gelecek döneme ilişkin inişli çıkışlı krizlerden en az seviyede etkilenebilmek adına hem finansal hem de teknolojik hedef ve beklentilerimizi kısa, orta ve uzun vadede oluşturduk. Pi Robotik olarak gelecek dönemde teknolojik yeterlilik olarak ilk akla gelecek robot ve vision firması olmayı amaçlıyoruz. “Bu işi en iyi Pi Robotik yapar” algısını yerleştirmeyi düşünüyoruz. Sunacağımız hazır ürün veya çözümlerimiz ile pazarda yer edinmeyi ve Ar-Ge çalışmalarımıza devam ederek, yapay zeka, 3D robotik, derin öğrenme gibi alanlarda rekabet üstü kalabilmeyi hedefliyoruz.