ST Endüstri Radyo’da Teknoloji Gündemi’nin konuğu olan, Robotmer İş Etüd ve Planlama Sorumlusu Eren Korkmaz,  Türkiye’de robot üretilemediğini belirterek, “Ram üretemiyoruz, motor, sensör üretemiyoruz.

ROBOTTA NE ÜRETİYOR, NE ÜRETEMİYORUZ?

Hatta servo motor bile üretemiyoruz. Buna karşılık, Türkiye, pnömatik ekipmanları üretiyor ve yazılım konusunda yol aldı.” diyor. 

YERLİ ROBOTUN YOL HARİTASI...

Korkmaz, yüzde 100 yerli robot üretiminin yol haritası ile ilgili olarak, Türkiye’deki yerli firmalara güven olmamasından söz ediyor. Yerli firmaların, en az uluslararası markalar kadar kaliteli üretim yapabildiğini, buna karşın şartnamelere giremediğinin altını çizerek,

ZATEN BAŞARDIK...

“Dünya çapında, o çok tercih edilen markalardan birini çıkarıp, yerine yerli üretimi koyun, kalite ve içerik olarak hiçbir fark olmadığını görürsünüz. Bursa’daki otomotiv ve yan sanayinin kalitesine bakarak, Alman otomotiv devi Türkiye’yi tercih ediyorsa, zaten siz başarmışsınızdır” diyor.

YERLİ OTOMOTİVDE NE YAPILMALIYDI?

Şartnamelerde yer almanın yol haritası için, “Bu konuya çoktan girmiş olmalıydık. Geç kaldık” diyen Korkmaz, Türkiye’nin yerli otomotiv konusunda da, geç kalındığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Uluslararası markalar satıldı, Çin aldı. Sıfırdan otomotiv yapmaktansa, neden o markalar alınmadı. Hem yerli üretim amacı hasıl olur, hem de global ticarette bilinen bir markayı ihraç etme avantajını elimizde tutardık.” 

Robotmer, Bursa’daki tesislerinde 12 yıldır, waterjet, 2. El robot, eğitim danışmanlığı, yedek parça, servo motor tamiri hizmeti veriyor. 
2. El robota, iki yıla kadar garanti verdiklerini kaydeden, Korkmaz, üç boyutlu kameralarla, hareketli parçaları robota buldurarak demontaj ya da montajını yaptıran, beanpicking hizmeti de verdiklerini anlatıyor.