Akıllı ulaşım ve paylaşım sistemleri üzerine çalışan Türk start-up firması Bizero tarafından geliştirip üretilen yarı otonom teslimat robotu PİKA, Türkiye’nin ilk “tek fiyatlı kahve” noktası Coffy’de 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle kullanılmaya başlandı.

ANLIK KONUMLARA DA GÖNDERİM YAPILIYOR

Şirketin ilk ürünü olan yarı otonom teslimat robotu PİKA (Paylaşımlı İnsansız Kargo Aracı), pilot bölge olarak seçilen İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Caddebostan Coffy Kahve zincirinde hizmet veriyor.

Kullanıcılar, kahve zincirinin uygulaması üzerinden “robot getirsin” ya da Getir Yemek aracılığıyla “restoran getirsin” seçeneklerini kullanarak sipariş verebiliyor.

Müstakil yerleşkeler, işyerleri ve kampüslerin hedeflendiği uygulamada adreslerin yanı sıra Caddebostan sahil gibi anlık konumlara da teslimat gerçekleştirilebiliyor. 

50'NİN ÜZERİNDE KAHVE TEMASSIZ TESLİM EDİLDİ

Coffy’ye özel olarak geliştirilen elektronik kilit sistemi bu versiyonda ilk kez kullanılırken, PİKA adrese ulaştığında kullanıcının telefonuna gönderilen SMS ya da sesli komut üzerinden kilit açılabiliyor.

Erenköy, Caddebostan ve Suadiye semtlerinde gerçekleştirilen 50'den fazla insansız ve temassız teslimat, pandemi nedeniyle hafta sonundaki sokağa çıkma kısıtlamaları ve tam kapanma sürecinde yoğun ilgiyle karşılandı.

Siparişler kahveler dökülmeden ve ısı kaybına maruz kalmadan başarıyla kullanıcılarına ulaştırılırken, kaldırımların yanında kavşak ve trafik ışıklarında, ara sokak ve yağışlı kaygan zeminlerde de teslimatların başarıyla yapıldığı bildirildi.

MAKİNA ÖĞRENİMİYLE GÜZERGAHLARI ÖĞRENMEYE BAŞLADI

Toplam 20 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen yarı otonom teslimat robotu, uzaktan pilotlar tarafından kontrol ediliyor ve makina öğrenimi temelli sisteme kaydedilen rotaları şimdiden öğrenmeye başlayarak yarı otonom altyapı modellemesini de gerçekleştiriyor.

Ayrıca 1 hafta içerisinde eğitim alan 6 pilotun PİKA kullanım ehliyeti almaya hak kazandığı ifade edildi.