CEM KARATAY - Hyundai Robotics Türkiye Distribütörü olarak hizmet veren Bursa merkezli Balkan Robotik, yeni robotlarının lansmanını yapmaya hazırlanıyor.

Hyundai Robotics’in boya robotları, kolaboratif robotlar ve mini taşıma robotlarıyla yıla hızlı bir giriş yaptığını kaydeden Balkan Robotik Genel Müdürü Mutlu Balkan, 2020 yılında dünya lansmanı yapılan YP015-28 boya robotu, YL012 kolaboratif robotları ve HH7 mini taşıma robotlarını Türkiye’de tanıtacaklarını belirtti. 

Balkan, “Hızlı robotlarımızı 2020’nin son çeyreğinde, kolaboratif robotlarımızı ise 2021’in ilk çeyreğinde Türkiye’de görücüye çıkaracağız.” dedi.

Balkan Robotik olarak, 2020 yılının ikinci yarısındaki iş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 

2020 yılı ilk yarısının getirdiği pandemi süreci devamında yaşanılan gelişmeler, özellikle insan gücüne dayalı üretim yapan işletmelerin geçiş sürecinde zorlandığı bir ortam oluşturdu. Günlük hayatla birlikte normalleşme sürecine giren endüstri tesislerinde robotik otomasyon ihtiyacı daha belirgin bir şekilde hissediliyor. Balkan Robotik olarak, Türkiye ve çevre ülkelerde artan bu ihtiyaçtan payımızı bölgesel iş ortaklarımız, bayi ve entegratörlerimiz ile birlikte sunduğumuz projeler ile aldık. 2020’nin ilk yarısında pandemi dolayısıyla oluşan durgunluk, normalleşme ile birikmiş proje yatırımları ve Covid-19 dolayısıyla oluşan yeni talep ikinci yarıda satışlarımızı arttırdı. Özellikle tezgah besleme, paletleme ve kesim uygulamalarında yaptığımız çalışmalar arttı. Gazaltı kaynak konusunda yürüttüğümüz iki adet Ar-Ge çalışmasını Mart-Mayıs 2020 arasında bitirme şansı bulduğumuzdan dolayı bu konuda daha ekonomik çözümler ile müşterilerimizin huzuruna çıkıyoruz.

Covid-19 ile birlikte ortaya çıkan yeni normalde firmaların stratejik planlarında değişiklikler oluyor. Ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne işler yapan firma olarak bu dönemde ne tür aksiyonlar aldınız? 

Balkan Robotik 2011 yılında kurulduğu günden beri yakaladığı başarıyı, kısa ve uzun vadeli stratejik planlar yapmasına ve bu planlara sadık kalmasına borçludur diyebiliriz. Doğrusu yeni normal çalışma şekillerimizi değiştirmiş olsa da stratejik planlarımızda hatırı sayılır bir değişiklik yaşamadık. Özellikle 2018’den bu yana bölgesel bayiler ve sektörel entegratörler ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Bursa, İstanbul, Ankara, Konya, Eskişehir ve Denizli’de bölgesel bayilikler oluşturmuş durumdayız. Özellikle robotik entegrasyonun çokça mümkün ve verimli olduğu plastik kesim, gazaltı kaynak, punta kaynağı, ultrasonik kaynak, kalite kontrol ve çeşitli mobilya uygulamalarında uzmanlaşmış entegratörler edindik. Yine 2018’de başlattığımız CRM uygulamasına pandemi sürecinde bayi ve entegratörlerimizi de dahil ettik.

Firmanız ve sektörünüz açısından pandemi sürecini ve normalleşme dönemini değerlendirebilir misiniz?

Öncelikle Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalanlara da başsağlığı diliyorum. Pandemi sürecinde ülkemiz ve tüm dünyanın yaşadığı başlangıç süreci ile birlikte ortaya çıkan anormal durumu hepimiz hem gündelik hayatımızda hem de işlerimizde derinden hissettik. Bu dönemin başından beri Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın “Virüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir!” sözüyle beraber gelişen normalleşme süreci kapsamında, güçlü tedbirlerimiz ile sektör olarak sahadaydık. Bu süreçte birçok sektörde üretim dururken, gıda ve sağlık sektörlerinde üretim katlanarak arttı. Üretimi artan sektörlerde robot yatırımı artarken, insan operatör çalıştıramadığından üretimi aksayan sektörler de doğrudan robotik teknolojilere yöneldi. Öngörümüz, bunun devam edeceği yönündedir. Devletimizin robotik yatırımlara verdiği teşvikler de her geçen gün artıyor. Bu nedenle robotik yatırımlar her türlü KOBİ açısından da erişilmez olmaktan çıkmıştır. Yüksek teknoloji yatırımlarının önündeki en büyük maliyet engeli, döviz kurunun yüksekliği olmaktadır. Bu engeli aşmakta biz robotik firmalarına düşen görev, yerlilik seviyemizi arttırmak ve müşterilerimize düşen de hızlıca ihracatlarını arttırmak olmalıdır.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz robotlu uygulamalardan örnekler verebilir misiniz? 

Çalışmalarımızın merkezinde her zaman robot var ve robot genel endüstrinin tamamına hitap ediyor. Dolayısıyla bizler faaliyetlerimizi çok geniş bir çatı altında sürdürüyoruz. Robot entegratörlerimiz ve bayilerimiz genel olarak endüstrinin belirli noktalarında uzmanlaşmış durumda ve çalışmalarını bu yönde sürdürüyorlar. Ancak biz Hyundai Robotik Türkiye Distribütörü olarak, sektör ayırmaksızın yıllardır ülkemizin robotik alandaki yatırımlarına hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Son dönemde ise; punta kaynak, gazaltı kaynak, plastik kesim, mobilya üretim hattı ve daldırma boya hattı ve raylı sistemler üretim hattı projeleri gerçekleştiriyoruz.

Hyundai marka endüstriyel robotların Türkiye distribütörlüğünü gerçekleştiriyorsunuz. Hyundai robot modellerinde ya da firma olarak sunduğunuz ürün grubunuzda yaşanan gelişmeler ve yenilikler nelerdir? 

Öncelikle belirtmeliyim ki, Hyundai Robotics 2020 yılında 3 ana sektörde robot geliştirerek hızlı bir giriş yaptı. Bunlar sırasıyla boya robotları, kolaboratif robotlar ve mini taşıma robotlarıdır. YP015-28 boya robotu özellikle otomobil gövde hatları için geliştirilmiş boya robotumuzdur. Her türlü yaş boya ve elektrostatik toz boya uygulamasında güvenle kullanılacak şekilde tasarlanan bu robotta EX-proof özelliği de bulunmaktadır. YL012 kolaboratif robotlarımız hemen hemen endüstrinin tüm alanlarında kullanılıyor olmasına karşın ilaç sektörü ve sağlık sektörü başta olmak üzere hassasiyet, hijyen ve iş birliği gerektiren tüm alanlarda ön plana çıkıyorlar. Son olarak HH7 Mini taşıma robotlarımız ise yüksek hız gerektiren tüm koşullarda çalışmaya uygun, en küçük alanlarınızın en büyüğü olmaya adaydır. Hızlı robotlarımızın 2020’nin son çeyreğinde, kolaboratif robotlarımızın ise 2021’in ilk çeyreğinde Türkiye’de lansmanını yapacağız.