Yılın ikinci yarısına ilişkin hedeflerini anlatan Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, Fanuc Global yönetiminin Avrupa’daki konumunu daha da güçlendirmek üzere Türkiye’de açtığı Avrupa’nın ikinci tamir merkezinin yanı sıra 2022 yılında taşınmayı planladıkları, yeni akıllı Türkiye merkez ofislerinin temellerinin atılacağı bilgisini verdi.

"MÜŞTERİLERİMİZ İÇİN İYİ BİR ÖRNEK OLUŞTURUYORUZ" 

Pandemi tüm dünya için bir milat oldu. Üretim anlamında hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyoruz; etkileri ve değişimleri, yayılımın başladığı ilk andan itibaren gözlemledik ve gözlemlemeye devam ediyoruz.  Gıda gibi temel ihtiyaç maddeleri ve hızlı tüketim malzemeleri üreten firmalarla kritik medikal malzeme üreten firmaların da üretim hacminde bu dönemde bir  yavaşlama olmadı, aksine bu sektörler hız kazandı. Sektörde bu tip üreticiler arasında fabrikalarında otomasyon sistemlerine geçiş yapmış olanlar çok daha rahat biçimde taleplere cevap verebildi fakat henüz otomatize olmamış üreticiler talebe cevap vermekte zorlandı ve zorlanmaya devam ediyorlar.  Bu örnek, otomasyon sistemlerinin, akıllı ya da karanlık fabrikaların, robotik uygulamaların ve çözümlerin kriz dönemlerindeki önemini çok iyi gösteriyor.  Virüsün global anlamda yarattığı kriz Fanuc olarak bizim üretimimizi ileri düzeyde etkilemedi zira üretimimiz, fabrikalarımızda çalışan 4 bin 500 robot ile hiçbir müdahale olmadan 72 saat çalışabilir durumda. Otomasyon çözümleri üreten bir firma olarak müşterilerimiz için iyi bir örnek konumundayız. 

"MERKEZ OFİS İNŞA ETMEK ÜZERE YATIRIM YAPIYORUZ"

Pandemi sonrası endüstriyel üretim anlamında bizi çok yoğun günlerin beklediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Fanuc Global yönetimi Avrupa’daki konumunu daha da güçlendirmek üzere çalışmalarına devam ediyor ve Türkiye’deki yatırımlarına büyük önem veriyor. Geçtiğimiz günlerde açtığımız Avrupa’nın 2. tamir merkezi aslında Türkiye’ye sahada biçilen değerin önemli bir göstergesidir. Yine Fanuc Global, Avrupa hedefleri doğrultusunda ülkemizde merkez ofis inşa etmek üzere yatırımlarına başladı. Arsa alımı gerçekleşen ve bu sene içerisinde temelini atacağımız yeni akıllı binaya en geç 2022 yılında geçmeyi hedefliyoruz. Fanuc’un Türkiye’deki partnerleri ve çözüm sağlayıcılarının da ürünlerini sergileyebileceği teknolojik bir showroom alanı, öğrencilerin ürünlere rahatça erişip yeni projeler gerçekleştirebilecekleri çalışma alanları, teknolojik eğitim salonları ve seminer organizasyonları için bir konferans salonu içeren yeşil bina konsepti planlanlıyoruz. 

"2020'Yİ YÜZDE 15'LİK BÜYÜMEYLE KAPATMAYI HEDEFLİYORUZ"

Covid-19 sürecinin en zorlu döneminin sona erdiği, yeni normal standartlara alışmaya başladığımız bu günlerde, fabrika otomasyonuna ve robotik üretime olan taleplerin arttığını ve yatırım süreçlerinin değerlendirildiğini görüyoruz. Ülke olarak “Her kriz bir fırsat yaratır” mottosunun birebir karşılık bulduğu bir dönemecin içersindeyiz. Aslında burada fırsat yerine farkındanlık kavramını kullanmak daha yerinde olacaktır. Pandemi kriziyle birlikte otomasyon sistemlerinin ekonominin ve üretimin akışında son derece büyük etkisinin olduğu deneyimlendi ve bu anlamda üreticilerimizin belki de planladıkları ama erteledikleri yatırımları öne çekildi. Bu yanıyla kriz, ülkemizin dünya standartlarında üretim kapasitesinin teknik altyapıyla da güçlenmesini sağlayacak bir farkındalık yarattı. Gelecek projeksiyonumuz için son derece  kritik, önemli bir dönüşüm  bu. Fabrika otomasyonunda lider bir firma olarak müşterilerimizin ihtiyacı olan bütün know-how desteğini vererek  süreci en verimli şekilde geçirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Öte yandan bu yılın zorlu ekonomik koşullara rağmen bir önceki döneme göre yılı yüzde 15’lik bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz.