Mekatronik kelimesinin mucidi Yaskawa, robot üretiminde rekor kırarak 500 bininci Motoman robotunun üretimini gerçekleştirdiğini duyurdu.

İLK MODEL MOTOMAN-L10 1977’DE ÜRETİLDİ

Japonya menşeli servo motor, hareket kontrolörü, AC motor sürücüsü ve endüstriyel robot üreticisi olan firma, kurulduğu 1915 yılından beri elektrik motorları üretimi yapıyor.

Firmanın ilk endüstriyel robotu olan Motoman-L10 modeli 1977 yılında üretilmesinin ardından otomotiv sektöründe, otomobil gövde altı parçaları ve egzoz sistemlerinin üretiminde kullanıldı.

Söz konusu tarihten itibaren robot üretimine ara vermeden kesintisiz devam eden firma, son olarak üretiminde rekora imza attı.

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRMEYE DEVAM ETTİ

YASNAC MRC robot kontrolü, 1994 yılında sektörde ilk kez birden fazla robot arasında tamamen bağımsız bir iş birliğine olanak sağladı. 

Yaskawa, 2003 yılında kaynak veya taşıma gibi çeşitli uygulamalar için kullanılabilen standart robotlardan, belirli uygulama için optimize edilmiş ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak adına “uygulama için optimize edilmiş robotlara” geçti. 

Ayrıca şirket, bir insan kolu ile aynı derecede özgürlüğe sahip 7 eksenli bir robot veya her iki kolu olan bir insan tarafından gerçekleştirilen işi simüle edebilen çift kollu bir robot gibi sürekli olarak yenilikçi teknolojilerini de tanıttı.

AKILLI ÜRETİM İHTİYACINA YANITI: i³-Mechatronics

Son yıllarda çalışma çağındaki nüfusun azalması ve işgücü sıkıntısının kötüleşmesi doğrultusunda, otomotiv sektörüne ek olarak, genel endüstride üç ürün pazarı (gıda, ilaç ve kozmetik) ve 3C pazarı (bilgisayarlar, ev aletleri ve telekomünikasyon ekipmanları) için talepte artış yaşandı.

Bu bağlamda firma, farklı üretim taleplerine yanıt vermek amacıyla 2018'den beri endüstriyel robotlar için uygulama yelpazesini genişleterek HC (insan iş birliği - kolaboratif) serisi iş birliğine dayalı robotlarının tanıtımını yaptı.

Üretim tesislerinin çeşitlenmeye devam etmesi ve üretim verimliliği ve kalitesini iyileştirmenin yanı sıra izlenebilirliği sağlamak gibi daha akıllı üretime olan ihtiyacın da artması bekleniyor.

Bu koşullar altında Yaskawa, otomasyon çözümlerine "dijital veri yönetimi"ni ekleyen “i³-Mechatronics” adlı konsepti geliştirdi.