Kastamonu'da faaliyet gösteren Yaşasan Cam Sanayi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı "İmalat Sanayinde Dijitalleşme" desteğiyle, robot yatırım yaptı hem kapasitesini iki katına çıkardı hem de ihracata başladı.

PROJELERİ DESTEKLENMEYE UYGUN BULUNDU

KOSGEB'in KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) kapsamında "İmalat Sanayinde Dijitalleşme" temalı çağrıya çıkması sonrasında KOSGEB İl Müdürlüğüne başvuran firmanın projeleri desteklenmeye uygun bulundu.

Aldığı destekle fabrikasında yeni yazılımla robotik teknolojisi kullanmaya başlayan firma, kısa sürede istihdamını ve üretimini artırdı.

"ROBOTİK TEKNOLOJİ ANLAŞMA YAPMAMIZDA AVANTAJ SAĞLIYOR"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Yaşasan Cam Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özkarabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketi babasının ortağıyla 1994'te kurduğunu söyledi.

Önceleri sadece çevre illere yönelik üretim yapıldığını ifade eden Özkarabacak, KOSGEB desteğiyle hayata geçirdikleri projelerin ve alınan desteklerin kendilerine vizyon kattığına dikkat çekti.

Robotik teknoloji ve yazılımın önlerini açtığının altını çizen Özkarabacak, "Daha önce yurt dışına satış yapmıyorduk. Şu anda yurt dışına yıllık 50 bin metrekare ihracatımız var. Müşterilerimiz yurt dışından geliyor, tesisimizi geziyor. İlk başta fabrikanın kapısından bakıyor, standart bir camcı ama robotların olduğu bölüme geçtiklerinde telefonlarını çıkarıp video çekiyorlar. Görüyorlar ki burada robotlu bir sistem var, vizyon olarak rakiplerimizin önündeyiz. Bu robotlar anlaşmayı yapmamız için avantaj sağlıyor." şeklinde konuştu.

"İSTİHDAMIMIZ AZALMADI, AKSİNE ARTTI"

Robotları aldıklarında 25 çalışanları bulunduğunu, bugün ise bu sayıyı 40'a çıkardıklarını belirten Özkarabacak, yatırımla birlikte istihdamlarını azaltmadıklarını aksine artırdıklarına dikkati çekti. 

Özkarabacak, "Robotları alırken risklerimizi minimize etmek ve emek yoğunluğunu azaltmayı hedefliyorduk. İnsan gücünü camdaki temastan uzaklaştırdığımız için riskleri minimize ettik ama bu istihdamı azaltmadı, artırdı. Hedefimiz, bunu daha da artırıp yeni istihdam sağlamak, her istasyona bir robot koyup 'Endüstri 4.0'ı fabrikamızın tamamında canlandırabilmek. Bunu da yeni KOSGEB projeleri ile devam ettirmeyi planlıyoruz." dedi.

"YENİ MÜŞTERİLER KAZANDIRDI"

Robotların kendilerine yeni müşteriler kazandırdığını ve üretimlerini artırdıklarını aktaran Özkarabacak, sözlerine şöyle devam etti:

"Fabrikadan ham olarak gelen camı işleyerek çeşitli yerlerde kullanılan ürünlere çeviriyoruz. Daha öne sadece kaba inşaat camı üretiyorduk. İşimizi genişlettik. Güvenlik camları, cam balkon, cephe, duşakabin camları üretimine başladık. Üretim hacmi arttıkça insan gücüyle yapılamayan bazı durumlar gündeme geldi. Bu durumlarda da robotlar bize çok katkı sundu. Reklamlar çekip sosyal medyadan yayımladık. Reklamları daha önce de veriyorduk ama robotların getirisi daha farklı oldu. Robotlar aslında bize yeni müşteriler kazandırdı. Şu anda Almanya, Fransa, Kazakistan, Hırvatistan, Türkmenistan'a ihracat yapmaktayız. Robotlarla birlikte üretimimizi 100 bin metrekareden 200 bin metrekareye çıkardık."

"İŞLETMELERİN GÜNCEL TEKNOLOJİYLE HATLARINI KURMALARINI AMAÇLIYORUZ"

KOSGEB İl Müdürü Nevzat Erol ise, KOBİ'lere çağdaş teknoloji imkanını yakalamaları ve söz konusu teknolojilerle üretim yapabilmeleri amacıyla destek vermeyi sürdürdüklerini ifade etti.

İşletmelere KOBİGEL ile Endüstri 4.0 kapsamında desteklerde bulunduklarını söyleyen Erol, "Bütün dünyada endüstriler gelişiyor, işletmeler iş süreçlerini daha dijital metotlarla yapmaya devam ediyor. Anadolu'nun sanayi konusunda daha düşük teknolojiyle imalat yapan illerinde de bu robotik teknolojilerin kullanılıyor olması önemli. Emek yoğun işten daha ziyade robotik teknolojilerle sürecin yönetiliyor olması, işletmelerin dünyadaki rakipleriyle mesafeyi kapatması ve hatta önlerine geçmesi önemli." ifadelerini kullandı.

Endüstride imalat yapan yerli işletmelerin dijitalleşmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Erol, üreticilerin ileri teknoloji yöntemlerini kullanarak üretim yapmasını, üretim hatlarını kurmalarını amaçladıklarını ve bu doğrultuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi. (AA)