Yaşalar Kalıp, devreye aldığı yeni robotik gazaltı kaynak hücresi ile hem ısı girdisini minimize ederek kaynak çekmesi gibi sorunların önüne geçiyor hem de ulaşılması zor noktalara ve parçalara kolaylıkla kaynak işlemi yapılabilmesine imkan veriyor.

Farklı sektörden firmaların ürünlerinin, metal bileşenlerinin üretimi ve tasarımı konusunda hizmet veren şirketin yeni robotik hücresinin kurulumu Afşa Robotik tarafından gerçekleştirildi ve hücrede ABB robotu kullanıldı. 

“65 NOKTADA 2200 MM’LİK KAYNAK İŞLEMİ YAPIYORUZ”

Yaşalar Kalıp Satış Yöneticisi Burak Ütücü, makina parkurlarının yeni üyesini şöyle anlattı:

“Devreye aldığımız hücremizde 3 m uzunluğa, 1,20 m genişliğe kadar olan parçaların kaynatılması işlemini yapıyoruz. CMT teknolojisi ile mevcut klasik kaynak yöntemlerine oranla daha hızlı ve daha güvenli bir kaynak işlemi gerçekleştiriyoruz. Kaynak işlemi sırasında en önemli sorunlardan biri olan ısı girdisini minimize ettiğimiz için, olası kaynak çekmesi gibi durumları da minimuma indirmiş oluyoruz. Kaynak hücremiz, kaynak fikstürlerini 360 derece döndürme potansiyeline sahip olması dolayısıyla, ulaşılması zor noktalara ve zor parçalara kolaylıkla kaynak işlemi yapabiliyoruz. Kaynak robotumuzla kaynatılan parça, güneş panellerinin güneşe göre optimum güneş ışınlarını alması için tasarlanmış olan, hareketli çarkların dişli grubunu oluşturuyor. Parça üzerinde 65 noktada 2200 mm gibi bir kaynak işlemi gerçekleştiriliyor. Bu gibi zor parçaların üretiminde gelişen teknoloji sayesinde çok daha hızlı, güvenli ve etkili çözümler alıyoruz.”

Üretiminin yüzde 90’ınını ihraç eden Bursa merkezli firma; otomotiv, uçak sanayi, savunma sanayi, güneş paneli ve ticari araç sektörlerine hizmet sunuyor. 

CMT TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Geleneksel MIG/MAG kaynaklarına oranla çok daha düşük bir ısı girdisi ve kararlı bir ark kaynağı sunan CMT (Cold Metal Transfer-Soğuk Metal Transferi) teknolojisi, düşük distorsiyon ve yüksek hassaslık gibi avantajları da barındırıyor.

Söz konusu teknolojinin kullanıcılar için sağlanan diğer avantajları arasında ise; yüksek kaliteli kaynak dikişleri, çapaksız olması, 0,3 mm’den itibaren ince plakaları kaynatabilmesi ve galvanize sacları kaynatmanın yanında çeliği alüminyumla birleştirme olanağı tanıması bulunuyor.