Robotlu üretim hatlarına güvenlik ekipmanları üreten, iş güvenliği konusunda hizmet sağlayan mühendislik firması Genmacs, üretmiş olduğu Güvenlik Fens (Çit) Sistemleri ile müşterilerinin ve sistem entegratörlerinin kurmuş olduğu robotlu üretim hatlarında oluşabilecek iş kazası risklerini minimum seviyeye indirgemeye çalışıyor. 

“Robotlu üretim hatlarının ülkemizdeki üretim kapasitesine etkisinin ve  öneminin son derece farkındayız” diyen Genmacs Endüstriyel Güvenlik Sistemleri Müdürü Fatih Gülerce, aynı zamanda robotlu üretim alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun da; üzerinde durulup, çalışma yapılması  gereken bir alan olduğunu söyledi. 

Geçtiğimiz birkaç yıla kadar, özellikle güvenlik fens sistemleri konusu özelinde pazarın büyük çoğunluğunun ithal ürünlerle, yurtdışı merkezli üreticiler tarafından kontrol edildiğini aktaran Gülerce,  “Robotlu üretim hatlarının kurulumu sırasında yeterli bütçe organizasyonu sağlanamaz, bütçe sıkışıklığı yaşanırsa maalesef İSG konusunda tavizler veriliyor, standarda uygun olmayan eldeki imkanlarla üretilen ürünler kullanılıyordu. Genmacs olarak bu alandaki çalışmalarda, güvenlik fens (çit) sistemleri üretiminde yerli oyuncu olarak rol almak istedik ve son 2 yıldır oldukça ciddi mesafeler kat ettik. Bugün geldiğimiz noktada 7 ülkede ihracat yaparak ve ülkemizdeki sektörün lider kuruluşlarına hizmet vererek ilerliyoruz. Hedefimiz özellikle İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ekipmanları konusunda, ithal olarak gelen birçok üründe yerli alternatif olmak, ülkemizin kaynakları ile üretim yaparak pazardaki yerli ürün oranını yükseltmek” dedi. 

Güvenlik fens (çit) sistemleri, ana olarak robotlu üretim hatlarında kullanıldığı için ana müşteri grubunun robotlu uygulamalar yapan firmalar olduğunun altını çizen Fatih Gülerce, “Bunun dışında, metal form hatları, pres ve pres besleme sistemleri, paketleme ve pallettizer uygulamaları, depo-raf sistemleri gibi birçok alanda, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin temas ettiği her alanda çalışmalar yapıyoruz. Bu sebepten dolayı otomotiv, beyaz eşya, gıda, seramik ve yapı grubu ürünleri, çimento, ağaç işleme, ambalaj gibi birçok farklı sektörde hizmet veriyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

Fatih Gülerce, “İlk kez katılacağımız Robot Yatırımları Zirvesi’nde, ürettiğimiz güvenlik fens (çit)lerini, hasır panel, solid polikarbonat şeffaf panel, sac metal panel olmak üzere 3 alternatifte sunacağız” diyerek, “Bunun yanında yeni ürettiğimiz, kalıp değişim bölgeleri, müdahale alanları gibi bölgelerde kullanılabilecek, fens panelinin kolay sökülmesi-takılması gereken yerlerde kullanılacak bir ürünümüzü de tanıtacağız. Yine bizler için çok önemli olan, yüzde 100 yerli güvenli kapı kolu setlerini müşterilerimize sunuyor olacağız. Üretmiş olduğumuz Kapı Kolu Seti 2 alternatiften oluşacak. İlk olarak kapı kolu mekanizması olarak kullanılabilecek model ile, dilediğiniz marka güvenlik switch veya sensörünü bağlayabileceğiniz bir kol mekanizması olacak. Kapı kolu üzerinde bulunan uygun montaj deliklerine, kullanmış olduğunuz güvenlik switch’ini bağlayabileceksiniz. Diğeri ise; hem kapı kolu mekanizması, hem de güvenlik switch’ini bir arada sunan, mevcut yürürlükte bulunan ISO standardına uygun Cat4, Ple performans seviyesinde güvenlik kapı switch setidir. Söz konusu üründe, selenoid kilitli 5.000N tutma kuvveti, RFID eşleştirme, acil kaçış kolu ve acil stop-reset-izin buton grubu özellikleri bulunacak. Yakın zaman içinde, her iki güvenlik ürünümüzle de müşterilerimize yerli ürün alternatifi olmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.