Nachi’nin 3 yıldır entegratörlüğünü yürüten Ekol Robot Otomasyon, toplam 5 robottan oluşan bir projeyi gıda sektörünün önde gelen firmalarından Şenpiliç’te hayata geçirdi. Projeye, gıda sektöründen talepler gelmeye başladı bile...

Ekol Robot Otomasyon Proje Müdürü Volkan Akbulut ve Nachi Türkiye Robot Bölümü Koordinatörü Oğuz Sert ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ikinci bölümünü sizlere sunuyoruz.

Proje ne kadar sürede devreye alındı? 

V.A.: İlk kurulumunu gerçekleştirdiğimiz robot, 1,5 yıldır aktif olarak çalışıyor. Son robot da 4-5 ay civarında bir çalışmayla tamamlandı. Başlangıçtaki Ar-Ge ve devreye alma kısmı toplamda 1,5 yılı buldu diyebiliriz. Şu anda verimli bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Projeye ilgi çok fazla ve geliştirilmeye açık bir proje. Başlangıçta müşteri siparişine göre dizilim yapılması üzerine altyapıyı kurduk. Fakat mevcut altyapıyı kullandığımızda alan yeterli kalmadığı için ürün paleti dizmeye başladık. Altyapımızı müşteri paletine göre ayarladık ve uygulanabilirliğini de gördük. Bu proje için de müşteri onayı sürecindeyiz.

Daha önce sektörde buna benzer bir soğuk oda uygulaması yapıldı mı?

V.A.: Bildiğimiz kadarıyla böyle bir proje yapılmadı. Şenpiliç de bu işin başını çekiyor. Bize önemli katkıları ve destekleri oldu. 

Süreçte Nachi’nin verdiği destekten bahsedebilir misiniz? 

V.A.: Nachi projenin başından beri bize destek oldu, demo robot verdi. Projenin gerçekleştirilme ihtimali düşük görüldüğü için demo robotla sahada kurulumu yaptık. Bütün otomasyon işlemlerini sisteme entegre ettik ve üç robotta 27 adet koli taşımayı ilk robotta 9 koli olarak gösterdik. Şenpiliç yönetimi projeyi yapabileceğimizi gördükten sonra ikna oldu ve devamını talep etti. 

Projenin ardından firmaya desteğiniz devam ediyor mu?

V.A.: Elbette. Yaklaşık iki yıllık bir anlaşmamız bulunuyor. Gerek teknik anlamda gerek öngörülemeyen farklı sorunlarda zaten 24 saat bize ulaşabiliyorlar. Üretimin devamı için projenin takibini yapıyoruz, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışıyoruz. İlk olmasından ötürü de tamamen gözetimimizde olan bir proje. Hatta ilk kurduğumuz hattın bakım zamanı geldi, ücretsiz bakımını yapıyoruz.

  

Projenin ardından firmadan ne gibi geribildirimler aldınız?

O.S.: Uygulamadan çok memnun kaldılar. Biz de Türkiye’de ilk kez böyle bir uygulama hayata geçirdiğimiz ve içerisinde yer aldığımız için mutluyuz. Çok güzel bir uygulama oldu. Sadece tavukçuluk sektörü olarak bakmamak gerekiyor. Kırmızı et, salam, sosis gibi çeşitli şarküteri ürünlerine göre farklı soğuk oda uygulamaları da yapılabilir. Projenin ardından bütün tavuk firmaları tarafından talepler gelmeye başladı.   

Otomotivle kıyasladığınızda gıda sektöründe neler öne çıkıyor?

V.A.: Çalışma ortamı, çalışan personel otomotivle aynı değil. Tecrübe açısından robotik çalışmaya alışkın bir sistem değil. Ortamın uygun olması, iş güvenliğinin sağlanması, personelin uyumu konusunda ilk etapta sorunlar yaşadık. Zamanla verdiğimiz eğitimlerle de bu sorunlar giderildi. 

Projeyi Endüstri 4.0’a uyumluluğu açısından değerlendirebilir misiniz?

V.A.: Yaptığımız sistem Endüstri 4.0’a uygun bir sistem. Tamamen siparişleri alıp lojistikte yüklenene kadar yönetilebilen bir sistem. İleriki dönemde AGV ile desteklenebilir, otomatik streçe gidebilir. Dediğim gibi geliştirilebilecek bir proje. Önemli olan ürünlerin doğru bir şekilde dizilmesiydi. Robotlar da 0 derecede çalışabileceğini gösterdi.  

İş ortaklığınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 

V.A.: Nachi’nin yaklaşık 3 yıldır entegratörlüğünü yürütüyoruz. Gerek otomotiv sektöründe gerekse genel endüstride iş ortaklığımız devam ediyor.

O.S.: Biz önceden birlikte çalışıyorduk, iş birliğimiz vardı. Toyota’da çalışan robotlarımızın büyük bir kısmında da programlama tarafında birlikte çalışıyoruz. Otomotiv haricinde genel endüstride de beraber birçok teklifimiz var. Ekol Robot bizim en başarılı bulduğumuz entegratörlerimizden biri. Gıda ve içecek sektöründe paletleme uygulamalarında, bizim öncelikli tercih ettiğimiz ve önem verdiğimiz entegratörlerimiz arasında yer alıyorlar. 

Volkan Bey, firmanızın yapılanmasından ve kendinizden bahsedebilir misiniz?

V.A.: Ekol Robot ve Otomasyon Sistemleri Sakarya’da kuruldu. Ağırlıklı olarak, otomotiv sektöründe robotik otomasyon projeleri hayata geçiriyoruz. Genel endüstri ve savunma sanayine yönelik projeler de devreye aldık. Projelerimizi Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde gerçekleştiriyoruz. Otomotiv sektöründe projelerin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da yürütüyoruz. 10 kişiden oluşan mühendis ağırlıklı bir ekibimiz var. Yazılım, robot kurulum ve programlama, mekanik çalışmaları bünyemizde yapıyoruz. Zaman zaman mekanik tarafta partnerlerimizle iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Ben Ekol Robot ve Otomasyon Sistemleri’nde Proje Müdürü olarak görev alıyorum. 20 yılı aşkın bir süredir otomasyon işleriyle uğraşıyorum. Otomotiv sektöründe bakım bölümünde 12 yıllık bir deneyime sahibim. Otomotivin ardından kendi firmamızı kurarak çalışmalarımıza başladık ve 5 yıldır da devam ediyoruz. 

Röportajın ilk bölümünü okumak için tıklayınız.