Aynı biçimde tekrar eden ve monoton işleri robota, nitelikli işlerin merkezine ise insanı alan Universal Robots, cobot’larıyla Endüstri 5.0 konusunda rehberlik ederek otomasyonu herkes için ulaşılabilir hale getiriyor.

Endüstri alanında rekabet üstünlüğü elde etmek üzere otomasyon yatırımlarının giderek arttığı büyük ölçekli ve kitlesel üretim süreçlerini kapsayan Endüstri 4.0 yerine, insan ve robot etkileşimli teknolojileri içeren Endüstri 5.0 konuşuluyor.

Üretim ihtiyaçlarının farklılık göstermesi, müşteri talebinin bireysel anlamda özelleştirilmiş ürünlere ve çözümlere doğru ilerleyişi hız kazandı.

Universal Robots, Endüstri 4.0’dan farklı olarak bireyselleştirilmiş ürünler ve hizmetlerin yanı sıra deneyimler sağlamak adına insan-robot iş birliğini devreye alıyor.

KALİTELİ VE DÜŞÜK MALİYETLİ BİR ÜRETİM MODELİ

Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, üretim süreçlerinin farklılaşması ve bunun neticesindeki Endüstri 5.0’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gök, günümüzde üretim süreçlerinin değişim göstererek esneklik kazanması, birbirini tekrarlayan üretim taleplerinin farklılaşması ve müşteri talebinin kişiye özel ürün ile çözümlere evrilmesinin Endüstri 5.0’ı gösterdiğini söyledi.

Endüstri 5.0’da kitlesel kişileştirme ihtiyacının, büyük ölçekli üretim veya atölyelerde çalışan zanaatkarlarla karşılanamayacağını dile getiren Gök, gerek seri üretim gerekse insan emeğini hayata geçiren kaliteli ve maliyeti düşük ürünlerin olduğu bir üretim modelinin gereksiniminin altını çizdi.

COBOT’LAR İŞSİZ BIRAKMIYOR, FIRSAT SAĞLIYOR

Gök, Endüstri 5.0’ın temel aldığı değerlere sahip çıktıklarını belirterek iş birliğine dayalı cobot’larıyla (kolaboratif robotlar) insan-robot etkileşimini başlattıklarını vurguladı.

İnsanla birlikte güvenli olarak çalışan cobot’ların insanı işinden etmeyeceğini ifade eden Gök, cobot’ların yoran, tekrar eden ve tehlike barındıran görevleri gerçekleştirdiğini ve yaratıcılık gerektiren nitelikli işlerde insanlara fırsat sağladığını kaydetti.

Gök, bu sayede insanın yaratıcılığı ile cobot’ların hızının ve verimliliğinin bir araya gelerek iş süreçlerinde kusursuz, eksiksiz bir uyumun sağlandığını sözlerine ekledi.